Drogul și drogheria
Ieri, la finele rubricii mele dedicate cuvântului „adicție”, observam că adicția este mai mult decât o simplă dependență. Și citam o definiție de dicționar conform căreia adicția înseamnă dependență față de un drog, un medicament cu tendința creșterii progresive a dozelor. Ei bine, exact așa cum ieri vă îndemnam să mergeți la dicționar pentru a vedea ce înseamnă un anumit cuvânt, și astăzi o să fac același lucru și o să pornesc de la o stupoare semantică, adică de înțeles cu privire la cuvântul drog. Pentru vorbitorul obișnuit, dar și pentru mine, cuvântul „drog” este unul rău famat. Îmi evocă un lucru ilicit, adică interzis, îmi evocă traficanți, o lume interlopă, tineri ale căror destine au fost frânte de adicția față de cine știe ce substanțe interzise. DEX-ul ne oferă două înțelesuri pentru cuvântul „drog”: mai întâi, substanță de origine vegetală, animală sau minerală care se întrebuințează la prepararea unor medicamente și ca stupefiant. Al doilea sens este unul familiar și este cel de medicament. Iar acest al doilea sens arată, în opinia mea, statutul medicamentelor. A anumitor medicamente. Acela că unele medicamente nu sunt substanțe interzise, ci se eliberează doar în baza unei rețete, unei prescripții. Dar, mai ales, e de luat în seamă că tratamentul nu poate depăși o anumită perioadă fiindcă, în acest caz, ele ar deveni periculoase. Creând adicție.
În fine, aș semnala un cuvânt cam dispărut din limba română, anume „drogherie”. Prin „drogherie” se înțelege un magazin în care se vând articole de parfumerie și de toaletă, precum și unele preparate farmaceutice. Iar cei foarte bătrâni știu că în drogherii se vindeau și „văpsăluri”.
(rubricã difuzatã în 11 ianuarie 2019)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se gãsește în librãrii.
(Foto: pixabay.com)