„Mai devreme sau mai târziu, toate persoanele expuse zilnic la asemenea cantităţi de polen vor ajunge alergice
prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu, specialist în alergologie şi imunologie clinică

De ce este atât de periculoasă planta?

E suficient să-i inspiri polenul. Practic te poţi îmbolnăvii fără să ştii de ce. „În Timişoara există o concentraţie de particule alergene de 15 ori mai mare comparativ cu oraşele Germaniei, atunci când producţia de polen a ierbii pârloagelor este în perioada de vârf (lunile august – octombrie)” afirma  în 2012 prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu, specialist în alergologie şi imunologie clinică. Concentraţia e mult mai mare în zonele de la marginea Timişoarei, unde există mult mai multe terenuri necultivate, cumpărate de proprietari pentru a construi sau a le revinde (planta apare pe orice teren neîngrijit, dar şi pe marginile drumurilor). „În jur de 80 la sută dintre pacienţii pe care i-am avut în august au venit din cauza alergiei la ambrozie. Cei mai mulţi suferă de rinită alergică, fiind afectaţi de simptomele acesteia: strănut, curgere apoasă a nasului, obstrucţie nazală, mâncărimi de nas şi gât, lăcrimare. Cel mai grav pot fi afectaţi bolnavii de astm, care în cazul declanşării unor crize pot ajunge chiar la urgenţe pentru oxigen. Grav este faptul că, mai devreme sau mai târziu, toate persoanele expuse zilnic la asemenea cantităţi de polen vor ajunge alergicepreciza d-na Bunu-Panaitescu. La cei deja alergici simptomele de strănut repetat reapar anual „după 10-15 zile de contact cu polenul”, la jumătatea lunii august. În faza critică obstrucția nazală îi împiedică pe bolnavi să se mai odihnească, de teama asfixierii (obstrucția crește în poziția întins și după strănuturi). Maximul cantităţii de polen eliberat se atinge la începutul lunii septembrie.
UPDATE 2017: Ultimele cercetări arată că alergia se transmite de la mama la făt, intrauterin (a se vedea secvențele video de mai jos).

Ce vrem

CAMPANIA ANTIAMBROZIE a debutat în 2012, odată cu difuzarea seriei de microdocumentare realizate de Alice Moldovan (le puteți asculta mai jos). Pentru a avea cât mai multe rezultate concrete am încercat să căutăm parteneri activi: primăriile, consiliile și polițiile locale, comisiile/direcţiile de mediu,  dar şi instituţiile de învăţământ şi cercetare (USABMV, UVT, UMFT, etc.), Garda de mediu, Agenţia Regională pt. Protecţia Mediului, ONG-uri, etc. Am sperat și încă mai sperăm să vină cu toţii cu măsuri imediate, dar şi cu idei care ar putea folosi în anii următori sau pe termen lung.
Pentru problemele legislative parteneri ar trebui să ne fie chiar cei pe care i-am ales: avem nevoie de o iniţiativă parlamentară pentru a avea o legislaţie specială pentru plantele de carantină, inclusiv ambrozie, aşa cum există în alte ţări şi în legislaţia europeană (îi rugăm pe cei care găsesc astfel de documente să ni le semnaleze) .
Pentru mediatizare contăm evident pe colegii din presă, am făcut linkuri către materiale deja publicate, am pus la dispoziţie linkuri către studiile ştiinţifice pe care le-am identificat, îi rugăm pe colegi să semnaleze orice articol cu date noi pe care îl publică. Pot folosi orice fragment din ceea ce am înregistrat şi difuzat noi (facem iată publică şi forma brută, completă, a interviurilor), corect ar fi să precizeze totuşi sursa 🙂
TVR Timişoara,Tion.ro, Digi 24, Adevărul, OraDeTimis.ro , DeBanat.ro au fost cei  care au alocat în 2012 (dar și în anii următori) spaţii largi  luptei cu acestă plantă.
S-a vorbit chiar de o organizaţie non-profit de luptă împotriva plantelor cu potenţial alergen.

Ce probleme şi hotărâri există

La Primăria din Timişoara există o Hotărîre de Consiliu Local care permite amendarea celor care nu îşi curăţă terenurile de ambrozie cu amenzi de până la 2500-3000 RON (o sumă comparabilă cu amenda din Ungaria, de 200.000 de forinți): „constituie contravenţie „nedistrugerea buruienilor şi în mod special a celor cu potenţial alergen (iarba pârloagelor-Ambrosia artemisiifolia, pelinul – Artemisia sp.) de pe spaţiile verzi, prin scoaterea rădăcinilor, smulgere, cosire.”
Primăria din Dumbrăviţa (Timiş) avea în 2012 o hotărâre privitoare la necurăţarea terenului, amenda fiind mai mică (1 RON/mp, iar pentru 0,3 RON/mp primăria curăţă terenul la cerere). Evident că este importantă şi curăţirea generală a terenului, dar susţineam încă din 2012 somarea imediată şi luarea unor hotărâri locale care să permită aplicarea unei amenzi diferenţiate, mult mai mari (eventual sume mai mici pentru persoane/familii cu venit mai mic, câte or mai fi în Dumbrăvița!),  pentru buruienile cu potenţial alergen ridicat. Din 2015 există un utilaj pentru cosirea marginii drumurilor (deci a ambroziei de pe spațiul public) , utilaj care în 2016 a fost folosit în urma sesizărilor noastre. Promisiunile din 2015 ale primarului le puteți asculta aici. În 2016 se vorbea chiar de achiziționarea unei drone cu care să poată fi detectată ambrozia care nu se vede uneori de la marginea terenurilor.
O reacție mai bună au avut din 2016 și cei care au grijă de drumurile publice, am postat pe facebook imagini cu drumuri naționale/județene care aveau marginile curățate, aşa cum se întâmplă de atâția în Ungaria sau chiar în Serbia.

Mai mult, specialiştii de la USAMVB Timișoara considerau din 2012  că un pericol şi mai mare ar putea veni de la ambrozia care invadează hectare întregi după recoltarea anumitor culturi. Am dovedit-o și noi cu seria de fotografii realizate în zona Cora din Dumbrăvița: în 2014 a fost lăsată să crească în voie pe șantierul de la colțul fostei unități militare, după terminarea canalizării șantierul s-a închis, în iulie 2015 putea fi deja văzută prin cultura de ovăz de pe acea parcelă situată în plină zonă rezidențială, iar în august 2015, după recoltare, a invadat masiv terenul, așa cum se poate vedea în fotografiile de mai jos. În 2016 s-a plantat porumb pe parcela respectivă, dar la marginea șantierului, pe mormanele de pământ și pietriș, au repărut amenințătoarele plante (au fost tăiate după publicarea fotografiilor).

Această prezentare necesită JavaScript.

Situația este scăpată de sub control pe terenurile arabile îi spunea lui Remus Nistoran dr. biolog Veronica Sărăţeanu de la USAMVB (nu putem însă fi de acord cu d-na biolog că situația este sub control în comunități! ):

UPDATE 2017: Propunerea legislativă privind combaterea ambroziei este în lucru, la comisiile permanente ale Senatului! Nu este cea mai fericită formă, nu este clar dacă va fi declarată plantă de carantină, iar în expunerea de motive se vorbește de obligativitatea distrugerii ”cel puțin o dată pe an” (specialiștii spun că suunt necesare trei tăieri). Amenzile sunt de 1.500-10.000 lei (10.000-50.000 lei pentru persoane juridice). Este, totuși, un pas mare făcut în lupta cu această plantă (anul trecut o primă formă a propunerii legislative a fost respinsă de Biroul Permanent al Senatului!).

 Concluzii şi soluţii

În cazul lipsei de iniţiativă a primăriilor ne-am fi aşteptat ca Garda de mediu să intervină (am scris că această instituţie sperăm să devină un partener al campaniei), dar … ni s-a spus că deocamdată  că nu există legislaţie. Primăriile (cu mici excepții, și acelea discutabile) nu se grăbesc să ia hotărâri de Consiliu Local sau să aplice prompt amenzi. Mulţi ne-au sugerat că sunt în joc interesele proprietarilor de terenuri, unii dintre proprietari sunt chiar membri ai executivului sau consiliilor locale, alţii – rude sau persoane cu influenţă asupra acestora.
Numai presiunea publică a cetăţenilor îi poate obliga să ia hotărâri locale referitoare la combaterea plantei (inclusiv alocarea de fonduri pentru distrugere din timp, de multe ori planta este pe domeniul public) şi apoi să dea dovadă de  transparenţă. Cum? E foarte simplu, trebuie făcute publice, măcar pe site-urile primăriilor, terenurile pe care s-a constatat că e prezentă planta (De ce nu se fac fotografii și procese verbale de constatare a prezenței plantei ?), faptul că au fost somaţi proprietarii, iar apoi să ni se comunice la care proprietăţi aceştia nu s-au conformat, numele şi ce amendă li s-a aplicat. La plata impozitului oricum vor fi obligaţi s-o plătească. Astfel vor avea şi bani pentru combaterea plantei în viitorul sezon. Doar să existe voinţă pentru  a rezolva problema.
Demersul trebuie continuat şi către legislativ, pentru alinierea legislaţiei la cea existentă în ţări civilizate (a se vedea linkurile de mai jos). D-nii Alexandru Moisuc şi Valeriu Tabără erau primii care promiteau în 2012 că vor susţine cauza (ascultaţi mai jos rubrica 6, difuzată sâmbătă 11 august 2012 la Radio Timişoara). Va trebui să-i convingem şi pe alţii să li se alăture, din păcate deocamdată foarte puţini înţeleg cât de mare este pericolul pentru sănătate pe care îl prezintă planta.
Din păcate rubricile difuzate de Radio Timişoara  în săptămâna 6-11 august 2012 , la debutul Campaniei antiambrozie (parte pe atunci a Campaniilor Radio Timișoara realizate de Alice Moldovan) rămân în mare parte valabile. Ascultați-le, pentru  a înțelege mai bine problema:

1. simptome alergie
2. erbicidarea nu este o soluție
3.Centrul de monitorizare
4. Ce face Direcția de mediu? Dar poliția locală?
5. Cine distruge ambrozia de pe drumuri și căi ferate?
6. Lispește în România legislația împotriva ambroziei!

Vă oferim în întregime (în rubricile campaniei radiofonice regăsiţi fragmente) câteva dintre interviurile realizate în 2012 cu cei care au avut amabilitatea să răspundă întrebărilor realizatoarei Campaniilor Radio Timişoara (exista o rubrică pe atunci cu această titulatură), Alice Moldovan:

Prof. Dr. Carmen Bunu Panaitescu, specialist în alergologie şi imunologie clinică
Jr. Adrian Puşcaş, Şef Serviciul Protecţia Mediului – Poliţia Locală Timişoara
Vasile Ciupa, Director al Direcţiei de Mediu a Primăriei Timişoara
 Lector univ. dr. Nicoleta IANOVICI, Facultatea de Chimie, Biologie şi Geografie din Universitatea de Vest din Timişoara
 Veronica Sărăţeanu, coordonator al centrului de monitorizare STOP AMBROZIA de la USAMVB

Această pagină (realizată plecând de la cea de pe vechiul site) va fi actualizată pe măsură ce apar noi informații. Vedeți și articolele articolele referitoare la ambrozie publicate de noi separat pe site.

Pentru comentarii personale, fotografii (inclusiv cereri făcute către autorități, dacă aveți), etc. referitoare la lupta împotriva răspândirii ambroziei  apelaţi  la pagina de facebook lansată în 2012 (găsiți acolo date și linkuri noi!) sau comentaţi mai jos . Dacă doriți să ne trimiteți documente oficiale sau propuneri de implicare folosiţi e-mail-ul comunicare@radiotimisoara.ro

 

LINKURI UTILE:

STUDII

Lucrarea ”Floarea pustei, o periculoasă buruiană de carantină, alergenă” Autori: NICOLAE HODIŞAN Universitatea din Oradea, Facultatea de Protecţia Mediului și GAVRILĂ MORAR , Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Editura GrafNet Oradea, 2008

Universitatea de Medicină şi Farmacie Timişoara
Proiectul PREVALERG  (Alergologie si Imunologie, Clinica Timisoara)
Alergia la Ambrozie – grafice evoluţie pe luni şi ani

Centrul de Monitorizare pentru Ambrosia artemisiifolia din cadrul USAMVB Timişoara
Studiul AMBROSIA ARTEMISIIFOLIA L. (FLOAREA PUSTEI)– SPECIE INVAZIVĂ DOC (Veronica Sărăţeanu, Ionel Samfira, Alexandru Moisuc, Carmen Durău, Marinel Horablaga, Otilia Cotuna)

Analele Facultăţii de Biologie a Universităţii de Vest din Timişoara
Studiu privind răspândirea ambroziei în România, structura plantei, etc.PDF (Nicoleta Ianovici)

 

Alte studii

Lista se regăseşte pe pagina de facebook a campaniei alături de linkuri către articole apărute în presă, videoclipuri, comentarii (forum), etc

INSTITUȚII/ AUTORITĂȚI PUBLICE

Primăria Timişoara
Ambosia artemisiifolia în Monitorul Primăriei: 19 aug 2011 (inclusiv HCL), 26 aug 2011,
Direcţia de mediu PDF (despre ambrozie şi zona metropolitană)

Primăria Dumbrăviţa (Timiş)
Ambrozia (fragmente din documentul de la USAMVB)

PAGINI ÎN LIMBA ROMÂNĂ
ambrozia.info

Petitie: „Legiferarea obligativitatii curatarii terenurilor de buruieni puternic alergene – ambrozie – artemisie”Semneaz-o şi tu!
Causes:Anti-ambrozie
Alergie la ambrozie-blog

Ambrozie în Dumbrăviţa (TM) – dumbravitatimis.ro şi pe dunos.ro
Ambrozie la Ghiroda (TM) –facebook.com/StopAlergiaLaAmbroziePlanta

PAGINI ÎN ALTE LIMBI

Franţa
STOPambroisie.com
Portail du Gouvernement – Éliminer l’ambroisie, une plante très allergisante

Germania

Ambrosia.de
Proiectul Ambrosia-Scouts Berlin
Ambrosia in Land Brandenburg – Ministerium für Umwelt, Gesundheit und Verbraucherschutz (MUGV)
Ambrosie – Allergieauslöser und Problemunkraut  (eng /ro – Google)

Ungaria

Országos környezetegészségügyi Intézet (Institutul National de Sanatate a Mediului) (eng / ro – Google)
Invasive Plants in Hungary (eng)

International Ragweed Society http://www.internationalragweedsociety.org/
COST Action SMARTER (Sustainable management of Ambrosia artemisiifolia in Europe): ragweed.eu
Research on methods to control ragweed: http://www.halt-ambrosia.de/
—————————–
Pagină actualizată în 12 septembrie 2016.

29 iul 2016:

?? Atenție, începe sezonul ambroziei! Metodele de a scăpa de ‘iarba pârloagelor’. De ce nu este eficientă erbicidarea?

21 septembrie 2015:

Ce a vrut oare să spună Titu Bojin, președintele consiliului Județean Timiș, referitor la ambrozie, în emisiunea ”Vestul zilei” de miercuri 16 septembrie ??

 

August 2015:

Publicat în 26 Aug 2015
În 2015 începutul lunii septembrie a fost  deosebit de cald , planta răspândea pe zi ce trece tot mai mult polen (deschiderea geamurilor înseamna mai polen și în casă!), iar autoritățile din Dumbrăvița și Timișoara nu s-au grăbiot să intervină nici chiar în cazurile semnalate în articolul nostru (cel puțin în 2014, așa cum semnalam la finalul unui alt articol, în Dumbrăvița au fost  tăiate pe 3 și 4 septembrie plantele din zonele semnalate ).
Joi 3 septembrie 2015 primarul și viceprimarul din Dumbrăvița ne-au spus că sunt în teren ”oameni” care cosesc ambrozia (oare de ce atât de târziu??) și  care vor ajunge în următoarele zile și acolo.  Am stat de vorbă mai pe larg despre situație cu primarul comunei, Victor Malac, ați auzit pe frecvențele noastre FM câteva înregistrări în ediția specială a emisiunii Exclusiv FM, puteți asculta întreg dialogul accesând articolul

Capitalele … ambroziei la Dumbrăvița (Timiș) și promisiunile primarului

 Publicat în 6 sep 2015