O arădeancă, propusă spre beatificare la Vatican. Tot mai mulți pelerini vin la casa Rafilei Găluț
Tot mai mulți pelerini vin, în ultima perioadă, în localitatea arădeană Bocsig să vadă locul în care a trăit Rafila Găluț, după ce Vaticanul a început procesul de beatificare.
Articol de Radio Timișoara, 8 noiembrie 2017, 11:16
Rafila Găluț este singura persoană din România despre care se cunoaște că a purtat Rănile Domnului Iisus Christos. Cunoscută ca “fecioara stigmatizată de la Bogsig”, Rafila Găluț a trăit între anii 8 februarie 1910- 15 aprilie 1939 în comunitatea greco-catolică.
Conform paginii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, bru.ro, pe când avea 21 de ani, Rafila Găluț a vrut să se călugărescă, dar din cauza sănătăţii fragile, a fost sfătuită să renunţe. A urma însă o viaţă spirituală exemplară şi plină de evlavie. Cei care au cunoscut-o pe Rafila spun că dovedea răbdare, modestie, simplitate, se spovedea cel puțin o dată pe lună, avea viziuni și chiar daruri profetice, relatează preotul paroh al Bisericii Române Unite Greco-Catolice din comuna Bocsig, Gheorghe Tomoioagă.
În perioada 1931 – 1939 a avut viziuni şi a purtat stigmatele, cunoscute ca Rănile Domnului, lucru confirmat de preotul local, dar şi de către alţi preoţi şi medici, care nu au putut explica sţiinţific ceea ce se întâmpla cu Rafila Găluţ. Rafira avea rănile pe frunte, pe cele două palme, pe coaste şi pe picioare.
Stigmatele nu apăreau la intervale fixe, ci la date anunţate de către Maica Domnului. Mai mult, stigmatele au sângerat la fiecare două săptămâni în perioada cuprinsă între 31 ianuarie 1936 – 15 aprilie 1939, când Rafila Găluţ a murit. Mai multe rapoarte despre starea şi viziunile arădencei au fost trimise la Vatican.
Casa în care s-a născut Rafila, biserica în care a fost botezată şi casa parohială în care aceasta se întâlnea cu preotul există în continuare în comună.
De când s-a aflat despre propunerea de beatificare, interesul pelerinilor a crescut, iar de Rafila Găluţ se interesează oamenii nu doar din România, ci şi din străinătate. Primăria comunei Bocsig a dat o mână de ajutor bune desfăşurări a pelerinajelor, iar noul primar Teodora Abrudan promite că se va implica mai mult.
Procesul de beatificare-canonizare a Rafilei Găluţ a început pe data de 2 decembrie 2015. Anul acesta, procesul a intrat într-o nouă etapă în care Episcopia Greco-Catolică din Lugoj a trimis dosarul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor de la Vatican, unde se desfăşoară procesul de recunoaştere.Procedura nu are un termen de finalizare stabilit, urmând să fie anunţat de către Vatican, pentru ca arădeanca Rafira Găluţ să fie beatificată, iar apoi canonizată.
Ascultaţi reportajul realizat de Loredana De-maio şi Alex Negru:
Foto: bru.ro