Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Culinaria Banatica. Timișoara pornește în căutarea preparatelor tradiționale autentice din Banat

La Timișoara a fost lansat Culinaria Banatica, un proiect care include mai multe evenimente cultural-gastronomice de redescoperire a mâncărurilor tradiționale din Banat.
Păsulă, slăită în grai bănățean, paste de jumări, zupă de tăiței, zamă de pasăre, păturată, prăcrumpi sau clătite bănățene sunt câteva dintre specialitățile din meniul singurului restaurant cu preparate 100% bănățene din Timișoara. Chiar dacă în oraș există multe restaurante care au în meniu produse tradiționale, conceptul s-a diluat, explică Ovidiu Caius Merșa, unul dintre inițiatorii proiectului Culinaria Banatica.
“Proiectul dorește foarte mult să adune un pic ceea ce s-a întâmplat în Timișoara, ca gastronomie și să ordoneze, să pună lucrurile un pic în ordine. Nu este ca și când nu am avea noua bucătărie românească, nu e ca și când nu avem bucătărie tradițională, doar că suntem un pic zăpăciți de toate informațiile care vin din toate grupurile, din toată lumea care știe tot, evident, ca în fotbal. Foarte multe restaurante au și mâncare tradițională românească și lumea, folosind obsesiv cuvântul tradițional și ducându-l în derizoriu, cumva s-a diluat ideea de tradițional rustic. Trebuie pusă ordine în lucrurile astea. Mai sunt restaurante în Timișoara care au rețete vechi, sunt care au rețete tradiționale, sunt restaurante care fac parte din noua bucătărie românească pe care noi o uităm și care trebuia să o avem în anii ‘40-‚50, noi abia acuma o reconstruim și există există în țară și există și în Timișoara”, spune Ovidiu Caius Merșa.
Inițiatorul proiectului a explicat că prin Culinaria Banatica vor fi așezați la aceeași masă specialiștii din gastronomie, inclusiv profesori universitari care au legătură cu domeniul, iar rezultatele vor fi puse în fața publicului larg.
“Vor fi foarte multe workshop-uri prin care o să încercăm să aducem din zona universitară profesori, cum ar fi doamna profesoară Otilia Hedeșan sau doamna Mirela Ahmadi de la Facultatea de Medicină Veterinară, să vorbească un pic profesioniștilor din domeniu, pentru că există o ruptură la noi între zona patronală, între clienți și zona academică. Toate evenimentele sunt deschise și pentru publicul larg. În fiecare lună avem câte patru evenimente, care vor fi niște seminarii mic dejun, prânz, cină. Le vom ține în anumite locații și în anumite locuri publice din oraș. Deci, din start se va adresa publicul larg, pentru că proiectul se adresează publicului larg”, mai spune Ovidiu Caius Merșa.
Președintele Asociației Horetim, Corina Macri, a declarat că prin Culinaria Banatica, gastronomia bănățeană are șansa de a se reinventa, mai ales în actualul context european, când tot mai mulți se întorc spre rețetele tradiționale.
“Vrem să avem 32 de evenimente prin care, în fiecare dintre ele, să readucem câte o rețetă autentică, câte o poveste din gastronomie, în așa fel încât toată lumea să înțeleagă ce înseamnă gastronomie și să coborâm cumva din zona academică, să ne întoarcem aici aproape de toți ceilalți, să înțelegem că nu e o poveste greu de atins și că se poate face în bucătării. Tocmai cred că asta face diferența și este un trend la nivel european. Toată lumea își dorește să se întoarcă la gastronomia locală”, spune Corina Marci.
Culinaria Banatica este finanțat de centrul de proiecte al Primăriei Timișoara cu suma de 250.000 lei.

Culinaria Banatica. Timișoara pornește în căutarea preparatelor tradiționale autentice din Banat

Articol de Radio Timișoara, 19 mai 2023, 10:04

Ascultați reportajul realizat de Daniel Dancea.

 

A fost inaugurat cel mai mare parc fotovoltaic din județul Arad
Economie miercuri, 15 octombrie 2025, 18:33

A fost inaugurat cel mai mare parc fotovoltaic din județul Arad

Cel mai mare parc fotovoltaic din județul Arad a fost inaugurat, astăzi, la Chișineu Criș. Investiția a început în urmă cu aproape un an și...

A fost inaugurat cel mai mare parc fotovoltaic din județul Arad
Noi focare de pestă porcină descoperite în Arad după șase luni
Economie joi, 9 octombrie 2025, 19:50

Noi focare de pestă porcină descoperite în Arad după șase luni

Pesta porcină africană a reapărut în judeţul Arad, la şase luni de la închiderea ultimului focar, în prezent fiind afectate două...

Noi focare de pestă porcină descoperite în Arad după șase luni
ZF Innovation Summit, la Timișoara: Politehnica devine punte între companii și universități
Economie joi, 9 octombrie 2025, 19:23

ZF Innovation Summit, la Timișoara: Politehnica devine punte între companii și universități

Zeci de reprezentanți ai mediului de afaceri, antreprenori locali, oameni de cultură și din sectorul ONG s-au reunit la Politehnica din...

ZF Innovation Summit, la Timișoara: Politehnica devine punte între companii și universități
Prima cursă Timișoara – Istanbul a decolat de pe Aeroportul “Traian Vuia”
Economie vineri, 3 octombrie 2025, 17:16

Prima cursă Timișoara – Istanbul a decolat de pe Aeroportul “Traian Vuia”

Premieră pe Aeroportul Internațional Traian Vuia Timișoara: a decolat prima aeronavă pe ruta Timișoara-Istanbul operată de compania...

Prima cursă Timișoara – Istanbul a decolat de pe Aeroportul “Traian Vuia”
Economie miercuri, 1 octombrie 2025, 17:18

Supracontractarea – motivul eliminării unor proiecte din PNRR, explică ministrul Dragoș Pîslaru

Supracontractarea a fost motivul pentru care unele proiecte au fost eliminate de la finanțare prin PNRR. Ministrul Investițiilor și Proiectelor...

Supracontractarea – motivul eliminării unor proiecte din PNRR, explică ministrul Dragoș Pîslaru
Economie miercuri, 1 octombrie 2025, 09:38

Zboruri spre Istanbul și Dubai de pe Aeroportul Timișoara. Zboruri suplimentare spre București

Aeroportul Internațional „Traian Vuia” din Timișoara începe luna octombrie cu două curse săptămânale directe către Istanbul. Începând...

Zboruri spre Istanbul și Dubai de pe Aeroportul Timișoara. Zboruri suplimentare spre București
Economie marți, 30 septembrie 2025, 20:30

Înghețul târziu și seceta au compromis culturile din Timiș. Fermierii așteaptă despăgubirile

În județul Timiș continuă evaluarea pagubelor provocate culturilor de înghețul târziu și de seceta severă din acest an. Potrivit Direcției...

Înghețul târziu și seceta au compromis culturile din Timiș. Fermierii așteaptă despăgubirile
Economie marți, 30 septembrie 2025, 19:55

Dragoș Pîslaru anunță la Timișoara un hub de asistență tehnică pentru proiecte europene

Localitățile care nu au capacitatea să pregătească proiecte suficiente pentru viitoarele programe europene de finanțare vor beneficia de...

Dragoș Pîslaru anunță la Timișoara un hub de asistență tehnică pentru proiecte europene