Ascultă Radio România Timișoara Live • 

O elevă din Timișoara, în echipa României la o competiție internațională de gastronomie din Franța

O tânără din Timișoara, Alexia Coroian, elevă la Colegiul Tehnic “Emanoil Ungureanu”, va face parte din echipa României la o competiție internațională de gastronomie din Franța.

O elevă din Timișoara, în echipa României la o competiție internațională de gastronomie din Franța

Articol de Radio Timișoara, 27 aprilie 2024, 09:00

Cei mai buni 12 elevi s-au întrecut la Timișoara, pentru a participa în toamnă, la Lyon, la ”Worldskills Gastronomie Sustenabilă”.

Tema concursului de gastronomie din Timișoara a fost “sustenabilitatea”, iar liceenii s-au concentrat pe cât mai puține pierderi de materie primă.

Alexia este din Timișoara și a concurat pentru o uniformă de bucătar la competiția din Franța.

Este foarte importantă, deoarece fiecare legumă, fiecare carne, fiecare parte are rolul ei. De exemplu, la cartofi, majoritatea aruncă cojile de la cartofi când pot ieși chipsuri extraordinare din cozile de cartofi. Și e foarte important, pentru că ajută inclusiv la poluare, inclusiv la irosire. De mică am învățat că nu e bine să arunc mâncarea, pentru că până la urmă, dacă ne gândim, alții nu au ce mânca și noi facem risipă”, spune Alexia Coroian.

Toți concurenții sunt de acord că e important să folosim ingredientele astfel încât risipa să fie minimă, iar juriul să le dea punctaj cât mai mare.

 

În primul rând, este unul din aspecte la care cel mai probabil domnii bucătari se uită șefii și aruncarea acestora poate avea un impact negativ asupra preparatelor finale. Trebuie cât mai multă imaginație și în același timp și nebunie pentru a le implementa în farfurile pe care le terminăm. Cred că în orice preparat pe care îl facem și zilnic este spre binele nostru să să facem asta”, spune unul dintre participanții la concurs.

Sustenabilitate în era consumerismului

12 dintre cei mai buni tineri din România s-au în trecut pentru competiția internațională Worldskills, de la Lyon, în Franța.

Florin Chiș, alături de șefi de renume din România, i-a supravegheat pe tineri în tot procesul realizării preparatelor.

Dacă vorbim despre cu ce poate să rămână, sunt foarte multe lucruri, dar noi ne dorim de la ei să-i învățăm să utilizeze produse locale, să utilizeze produse provenite din surse sustenabile și să utilizeze materia primă cap-coadă cu tot ce se poate rupe de pe el, inclusiv a merge materia primă nefolositoare sau necomestibilă la compost. Deci este gândită toată treaba ca noi să urmărim ce fac elevii de la început până la capăt”, spune Florin Chiș.

Școlile participante au integrat abia anul acesta noul concept de gastronomie sustenabilă în curicula tinerilor care se pregătesc pentru industria ospitalității.

Profesoara Minodora Giuchici de la Colegiul Tehnic “Emanuel Ungureanu” din Timișoara spune că a fost un efort cu rezultate vizibile și importante.

Este foarte important pentru că generațiile pe care le pregătim noi s-au născut și au crescut într-o perioadă în care consumerismul este prezent peste tot. Trebuie să implementăm aceste obiceiuri pe care poate bunicii noștri le aveau în viața de zi cu zi, s-au pierdut de-a lungul generațiilor și tocmai acest lucru aduce gastronomia sustenabilă. Îi învață pe copii ce înseamnă reducerea risipei, ce înseamnă să folosești resursele inteligent și să obții din ele calitate”, spune Minodora Giuchici.

Tinerii au avut de preparat un antreu cald sau rece la alegere, un fel principal și un desert. Cei mai buni trei candidați vor merge în toamnă, la Lyon, la competiția internațională WorldSkills.

Reporter: Ioana Sapianu

Tot mai puțini studenți în universitățile din Timișoara
Învăţământ joi, 11 septembrie 2025, 18:45

Tot mai puțini studenți în universitățile din Timișoara

Trei dintre cele patru universități de stat din Timișoara înregistrează o scădere a numărului de studenți față de anii precedenți, cu...

Tot mai puțini studenți în universitățile din Timișoara
Numărul profesorilor care au ales să boicoteze cursurile
Învăţământ miercuri, 10 septembrie 2025, 19:22

Numărul profesorilor care au ales să boicoteze cursurile

Mai multe cadre didactice din județul Timiș au ales să boicoteze cursurile în a doua zi de școală. Potrivit datelor centralizate de...

Numărul profesorilor care au ales să boicoteze cursurile
Înscrieri la Școala de Arte din Timișoara
Învăţământ miercuri, 10 septembrie 2025, 17:52

Înscrieri la Școala de Arte din Timișoara

Prima sesiune de înscrieri continuă la Școala de Arte din Timișoara până în 21 septembrie 2025, la toate specializările (cursurile) puse la...

Înscrieri la Școala de Arte din Timișoara
Elevii din Timiș nu merg la școală pe 15 septembrie. Este zi liberă
Învăţământ marți, 9 septembrie 2025, 14:48

Elevii din Timiș nu merg la școală pe 15 septembrie. Este zi liberă

Elevii din Timiș nu vor merge la cursuri în data de 15 septembrie, întrucât la nivel de județ este zi nelucrătoare. Timișul se numără...

Elevii din Timiș nu merg la școală pe 15 septembrie. Este zi liberă
Învăţământ luni, 8 septembrie 2025, 17:05

Prima secție în limba ucraineană înființată într-o grădiniță din Timișoara

Prima secție de ucraineană din cadrul unei grădinițe timișorene a fost oficial deschisă astăzi. Sunt înscriși 12 copii, atât refugiați...

Prima secție în limba ucraineană înființată într-o grădiniță din Timișoara
Învăţământ luni, 8 septembrie 2025, 16:57

Fără festivitate la deschiderea școlii. Elevii, nemulțumiți de pierderea burselor

Lipsa tradiționalelor festivități de deschidere a anului școlar, pe fondul tensiunilor dintre sindicatele din învățământ și Ministerul...

Fără festivitate la deschiderea școlii. Elevii, nemulțumiți de pierderea burselor
Învăţământ luni, 8 septembrie 2025, 16:46

Școală refăcută complet cu 5 milioane de euro la Hunedoara

Lucrările de la Liceul tehnologic “Constantin Bursan” au durat doi ani și au fost efectuate în baza unei finanţări europene în valoare de...

Școală refăcută complet cu 5 milioane de euro la Hunedoara
Învăţământ luni, 8 septembrie 2025, 08:58

Început atipic de an școlar în Timișoara; profesori pregătiți de proteste, reguli noi, dar și școli modernizate

La început de an școlar, dascălii sunt mai degrabă obosiți și descurajați, cu norme didactice suplimentare și colegi mai puțini....

Început atipic de an școlar în Timișoara; profesori pregătiți de proteste, reguli noi, dar și școli modernizate