Lansarea Monografiei oraşului Deva la Centrul Cultural „Drăgan Muntean”
21 aprilie 2016 @ 17:00 – 18:30 – Joi, 21 aprilie, ora 17:00, Foaierul Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva Primaria Municipiului Deva in parteneriat cu Biblioteca Judeteana „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, Editura Emia si Centrul Multicultural „Castrum” Deva, organizeaza în Foaierul Central al Centrului Cultural „Dragan Muntean” Deva, un eveniment editorial de importanta exceptionala: lansarea lucrarii „Deva, monografie”. Proiectul este rezultatul unui parteneriat incheiat […]
Articol de Mihai Junea, 21 aprilie 2016, 17:00

Joi, 21 aprilie, ora 17:00, Foaierul Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva
Primaria Municipiului Deva in parteneriat cu Biblioteca Judeteana „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, Editura Emia si Centrul Multicultural „Castrum” Deva, organizeaza în Foaierul Central al Centrului Cultural „Dragan Muntean” Deva, un eveniment editorial de importanta exceptionala: lansarea lucrarii „Deva, monografie”. Proiectul este rezultatul unui parteneriat incheiat intre Primaria Municipiului Deva si Biblioteca Judeteana „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva. De altfel, Primaria si Consiliul Local Deva au acordat intregul suport financiar pentru activitatea de cercetare a documentelor inedite si de publicare a monografiei.
Aceasta este prima lucrare cu caracter stiintific, de mare anvergura, prima monografie autentica a municipiului Deva. La elaborarea ei a luat parte un colectiv interdisciplinar de cunoscuti specialisti – naturalisti, istorici, profesori, bibliografi – care au studiat documente de arhiva, majoritatea acestora aduse pentru prima data la cunostinta publicului. A fost valorificat imensul fond documentar al Devei, sutele de dosare aflate la Arhivele Nationale si necercetate pana acum. Autorii monografiei nu au facut o simpla descriere a documentelor, ci acestea au fost analizate, explicate si contextualizate in functie de epoca la care se refereau.
Monografia este structurata in doua volume cuprinzand 20 de capitole, totalizand un numar de 1.197 de pagini. Principalele capitole prezinta cadrul natural al Devei, istoria orasului din cele mai vechi timpuri pana in zilele noastre, cu un capitol special dedicat Cetatii – simbolul orasului – si cu detalierea unor momente cruciale din istoria asezarii, precum Revolutia de la 1848-1849 si Marea Unire de la 1918. Este prezentata pe larg Primaria Municipiului Deva, cu istoricul ei si cu evolutia serviciilor de baza, datele demografice privite in evolutie istorica, principalele confesiuni si culte religioase cu asezamintele lor, invatamantul, cultura si activitatea editoriala a orasului. Monografia contine o bogata si, in mare parte, inedita iconografie, precum si harta municipiului.
Monografia Devei este o lucrare complexa, indelung asteptata atat de specialisti, cat si, mai ales, de locuitorii Devei, de cei care indragesc acest oras si vor sa-i cunoasca istoria. Turistii care vin in oras au, la randul lor, ocazia sa afle o sumedenie de informatii interesante despre trecutul asezarii noastre si pot sa-si faca o impresie imediata despre felul in care a evoluat orasul, despre oamenii care l-au locuit.