Ascultă Radio Timișoara Live

Amendă de 21 de milioane de euro pentru Colterm. Acuze între primarul Timișoarei și președintele Consiliului Județean Timiș

Societatea Colterm, amendată cu 21.000.000 de euro pentru că nu a cumpărat certificatele verzi

Amendă de 21 de milioane de euro pentru Colterm. Acuze între primarul Timișoarei și președintele Consiliului Județean Timiș
Foto:

Articol de Radio Timișoara, 25 mai 2021, 19:41

Societatea de termoficare Colterm a primit o amendă de 21 de milioane de euro pentru că nu a achiziționat până la 30 aprilie certificatele verzi care compensează poluarea din anul anterior.

Valoarea certificatelor verzi era de 45.000.000 de lei (aproximativ 9.000.000 de euro).

Primarul Dominic Fritz arată, într-un comunicat, că amenda primită de Colterm “este sancţiunea pentru 20 de ani de iresponsabilitate, incompetenţă şi clientelism politic”.

“Nu primăria a fost amendată, ci Colterm, dar amenda priveşte şi modul în care primăria a gestionat în ultimii ani situaţia. A îndatorat fiecare timişorean către Colterm şi a ascuns cetăţenilor adevărul despre finanţele companiei. Eu nu voi face acelaşi lucru. De când sunt primar am început să achităm nu doar subvenţiile actuale, din care s-a plătit gaz, ci şi datoriile istorice către Colterm şi creditul pentru certificatele CO2 din 2019. Am dat peste 90.000.000 de lei anul acesta către Colterm, în primele luni, mai mult decât tot anul trecut. Doar în aprilie am virat o tranşă de 16.000.000 de lei, plata pentru un HCL din 2019, cu care Colterm a putut cumpăra certificatele pentru CET Centru, unitatea din centru fiind modernizată în conformitate cu cerinţele UE, în acest moment”, spune Dominic Fritz.

Primarul susţine că nu a găsit în bugetul anului trecut bani pentru plata datoriilor către Colterm, care să permită companiei să cumpere certificatele CO2 aferente.

“Problema a fost aruncată până după alegeri de fostul primar, iar preţul certificatelor s-a dublat de atunci. Mai există şi 70.000.000 (de lei, n.r.) facturi neplătite la EON, pentru care primăria domnului Robu a garantat, la limita legii, iar pentru 50.000.000 (de lei, n.r.) dintre ele, primăria ar putea fi executată silit în orice moment”, precizează Fritz.

Edilul adaugă că în ultimele două luni a discutat cu membrii Guvernului, cu vicepremierul Dan Barna şi cu premierul Florin Cîţu despre o suplimentare pentru reechilibrarea bugetului local, din care urma să mai fie plătită o tranşă din datoriile istorice. Astfel, Colterm ar fi putut cumpăra certificatele CO2 pentru anul trecut şi putea angaja investiţii.

“Tot acest efort a fost aruncat în aer de Alin Nica, printr-o postare pe Facebook în care se lăuda că a rezolvat problema banilor. Publicitatea făcută în jurul acestor discuţii, purtate până în acel moment cu discreţie şi responsabilitate, a avut ca efect blocarea demersurilor, iar Hotărârea de Guvern nu a fost adoptată până acum. Am fost extrem de dezamagit că pentru preşedintele Consiliului Judeţean a fost mai importanta popularitatea lui pe Facebook şi în partid decât Timişoara. Cei 106.000.000 de lei primiţi amendă se adaugă celor 320.000.000 (de lei, n.r.) pe care Colterm le datorează statului şi furnizorilor. Nu e singura companie de termoficare care primeşte amendă pentru certificatele CO2, s-a întâmplat şi la Oradea, dar asta nu ne încălzeşte cu nimic”, menţionează primarul.

Dominic Fritz subliniază că Timişoara are în continuare nevoie de susţinerea Guvernului în faţa acestor datorii istorice uriaşe.

“Spun cât se poate de clar: vremurile în care Colterm trăia necondiţionat pe banii primăriei au trecut. În acelaşi timp, cred cu fermitate că există un viitor pentru termoficarea centralizată a Timişoarei. În perioada următoare, încheiem acordul cu Banca Mondială pentru reorganizarea Colterm. Cu sprijinul Băncii Mondiale vom repune pe picioare sistemul de termoficare al Timişoarei într-o nouă formă, care răspunde tranziţiei verde europene. Vom depune un proiect de modernizare a termoficării şi prin PNRR. La finalul acestor procese, Colterm ar trebui să fie o companie viabilă şi economic şi ecologic. În viitor, ar trebui să vindem certificate CO2 pentru că producem energie şi căldură verde, nu să le cumpărăm cu banii copiilor noştri”, încheie Dominic Fritz.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica a venit cu o replică după acuzele primarului Timișoarei.

“Timișorenii, spitalele și școlile din Timișoara riscă să rămână fără apă caldă și căldură deoarece conducerea Primăriei Timișoara este incapabilă să administreze situația de la Colterm. Lipsa de profesionalism este accentuată de faptul că primarul Dominic Fritz refuză orice răspundere, arătându-se complet depășit de situație.

Am observat că actualul primar al Timișoarei a devenit un maestru al neasumării și, de câte ori are ocazia, își deleagă toate atribuțiile. Din păcate pentru el și din păcate pentru timișoreni, Coltermul nu poate fi delegat. Când a candidat, Dominic Fritz a știut de Colterm, ba chiar a declarat că va rezolva problema. Când a pus directorul cu istoric penal a cărui primă acțiune a fost să-și comande limuzină de serviciu, Dominic Fritz a știut de Colterm. Când și-a impus oamenii din anturajul de partid în Consiliul de Administrație, Dominic Fritz a știut de Colterm.

În afara aplicării tehnicii struțului de fiecare dată când a fost vorba de soluții concrete, ce a făcut Dominic Fritz pentru prevenirea dezastrului de la Colterm? Fără să aibă o explicație logică, astăzi dă vina pe fostul primar, pe Guvern, pe mine, pe oricine”, scrie Alin Nica pe Facebook.

Alin Nica mai se declară speriat de comunicatul de presă al primarului Timișoarei.

“Vă spun sincer că m-a speriat comunicatul lui de presă în care afirma că a purtat „cu discreție” discuții despre alocarea de fonduri printr-o hotărâre de Guvern. Nu știu în care parte a Germaniei a crescut Dominic Fritz, dar îi aduc la cunoștință că, noi, aici în România, încercăm să scăpăm de meteahna alocării de fonduri „cu discreție”. Banii publici se acordă transparent și justificat. Banii de la Guvern nu sunt meniți să acopere managementul defectuos. Am semnat referatul pentru alocarea banilor către Timișoara și am susținut demersul cu condiția ca respectivii bani să fie cheltuiți CORECT și EFICIENT.

Ce ar trebui să ne spună Dominic Fritz este cum a reușit să piardă alocarea de la Guvern deși a fost susținută public de către mine și agreată la nivel de Guvern. Oare atât de grave sunt problemele de management la nivelul Primăriei Timișoara încât acei bani nu au mai putut fi alocați?”, scrie Alin Nica.

Liderul CJ Timiș arată că situația este una gravă și îi solicită edilului să prezinte soluțiile pentru Colterm.

“Situația este foarte gravă și toată lumea, de la Timișoara la București, s-a saturat de lamentările și neputința actualului primar. Îi solicit public lui Dominic Fritz să prezinte soluțiile pentru Colterm și să aducă în dezbatere publică planul de redresare al companiei astfel încât, în toamnă, să nu fim nevoiți să reinventăm apa caldă la Timișoara. Sau, dacă nu este capabil să gestioneze situația, îl invit să facă un pas în spate și să îi lase pe alții care înțeleg ce înseamnă administrația publică”, mai precizează Alin Nica.

 

Juridic | ”Înstrăinarea părintească”, în cazul divorțului, considerată formă a violenței domestice
Administrație & politică luni, 27 mai 2024, 11:30

Juridic | ”Înstrăinarea părintească”, în cazul divorțului, considerată formă a violenței domestice

O lege recentă, care modifică și completează Legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului, stabilește că distrugerea...

Juridic | ”Înstrăinarea părintească”, în cazul divorțului, considerată formă a violenței domestice
IFAT 2024. Tehnologia în domeniul apei din România, la aceleași standarde cu țările occidentale
Administrație & politică duminică, 26 mai 2024, 14:36

IFAT 2024. Tehnologia în domeniul apei din România, la aceleași standarde cu țările occidentale

IFAT 2024 a reunit specialiști și companii din sectorul tratării și epurării apei și s-a bucurat de vizita a zeci de mii de persoane interesate...

IFAT 2024. Tehnologia în domeniul apei din România, la aceleași standarde cu țările occidentale
Amenzi de aproape o jumătate de milion de lei aplicate de Garda Forestieră Timișoara
Administrație & politică duminică, 26 mai 2024, 14:17

Amenzi de aproape o jumătate de milion de lei aplicate de Garda Forestieră Timișoara

Comisarii Garzii Forestiere Timișoara au aplicat, luna trecută, amenzi de peste 400.000 de lei după ce au efectuat aproape 140 de verificări....

Amenzi de aproape o jumătate de milion de lei aplicate de Garda Forestieră Timișoara
Tinerii europeni și interesul față de instituțiile UE
Administrație & politică duminică, 26 mai 2024, 14:09

Tinerii europeni și interesul față de instituțiile UE

Generația tânără este cea care preia proiectul European și îl modelează în funcție de nevoile și așteptările sale. Din acest motiv,...

Tinerii europeni și interesul față de instituțiile UE
Administrație & politică sâmbătă, 25 mai 2024, 20:32

Marcel Ciolacu: Tronsonul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva, o rușine națională

Premierul Marcel Ciolacu a caracterizat tronsonul de autostradă Lugoj – Deva, blocat de mai bine de zece ani, drept o rușine națională. “Cred...

Marcel Ciolacu: Tronsonul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva, o rușine națională
Administrație & politică vineri, 24 mai 2024, 17:46

Granițe deschise la Triplex Confinium

Granița României cu Serbia și Ungaria la Triplex Confinium, va fi deschisă la sfârşit de săptămână. Timp de două zile vor avea loc ample...

Granițe deschise la Triplex Confinium
Administrație & politică miercuri, 22 mai 2024, 06:00

Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, reamplasată în fața Catedralei Ortodoxe din Oradea

Statuia ecvestră a voievodului Mihai Viteazul va fi reamplasată, joi, în faţa Catedralei Ortodoxe din Oradea. Odată cu amplasarea statuii...

Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, reamplasată în fața Catedralei Ortodoxe din Oradea
Administrație & politică marți, 21 mai 2024, 18:38

Podul Muncii din Timișoara costă mai mult să fie reabilitat

Reabilitarea Podului Muncii din Timișoara, care face legătura între Gara de Nord și strada Iuliu Maniu, fostă Reșiței, este estimată la...

Podul Muncii din Timișoara costă mai mult să fie reabilitat