Legislație

Juridic | Decesul unui asociat sau acționar al unei firme

Rubrica de astăzi răspunde unui ascultător din Timișoara care ne-a transmis următorul mesaj: „ rog frumos  îmi precizați care este masă credală în situația decesului soțului acționar (doi acționari). Valoarea acțiunilor este cea care este trecută în capitalul social și în statutul societății?”

Cu titlu preliminar, precizăm că înțelegem că întrebarea se referă la determinarea masei succesorale la decesul unui asociat sau acționar, în condițiile în care noțiunea de „masă credală utilizată de ascultătorul nostru se referă la procedurile de insolvență sau faliment care nu au însă legătură cu întrebarea care ne-a fost adresată.

De asemenea, din întrebarea transmisă nu rezultă formă juridică a societății în discuție, astfel încât răspunsul nostru va fi, sub acest aspect, unul general.

Astfel, decesul unei persoane care are calitatea de asociat sau acționar într-o societate determină transferul prin moștenire a părților sociale sau a acțiunilor deținute de către asociatul decedat către moștenitorii acestuia.

Primul pas în cazul decesului unui asociat sau acționar este dezbaterea succesiunii în vederea stabilirii identității celor care vor dobândi prin moștenire părțile sociale sau acțiunile, indiferent dacă vorbim de moștenitori legali sau testamentari, părțile sociale sau acțiunile făcând parte din masă succesorală.

Continuarea societății cu moștenitori depinde în mare măsură de prevederile statutului societății, deoarece în cuprinsul acestuia putem regăși prevederi care interzic dobândirea de către moștenitorii defunctului a calității de asociat. Aceasta nu înseamnă că moștenitorii pierd dreptul asupra părților sociale sau acțiunilor, ci doar că nu pot dobândi calitatea de asociat, având doar dreptul la un echivalent bănesc al părților sociale moștenite. Acest echivalent bănesc se calculează prin raportare la ultimul bilanț contabil aprobat și trebuie plătit de societate. Așadar, drepturile bănești cuvenite moștenitorilor nu se referă la valoarea nominală a participației deținută de asociatul decedat (adică la valoarea din statut), ci la valoarea de piață a părților sociale sau a acțiunilor deținute.

Modalitatea în care beneficiarul moștenirii poate utiliza aceste părți sociale și poate exercita calitatea de asociat sau acționar depinde atât de prevederile legale, cât și de cele ale statutului societății, în funcție de aceasta ascultătorul nostru urmând să ia decizia continuării activității în societate (în locul defunctului pe care îl moștenește) sau decizia obținerii contravalorii acestei participații la valoarea de piață a acesteia.

Sunt avocat Florentina Folea și aștept în continuare întrebările dumneavoastră la adresa de e-mail secretariat@radiotimisoara.ro  sau prin poștă pe adresa Radio Timișoara din str.Pestalozzi nr.14A.

Va mulțumesc!

 

Articole asemănătoare

Vreme ploioasă la început de săptămână

Astăzi, vremea va fi ușor instabilă. Cerul va fi variabil cu înnorări temporar accentuate mai…

o oră ago

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a UVT, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara va susține un…

11 ore ago

Anca Todoni va întâlni o favorită la Roland Garros

Jucătoarea timișoreană Anca Todoni va juca în premieră la un turneu de Mare Șlem, la…

13 ore ago

Iepurii gigantici ai unui crescător din Banat ajung în Anglia

Patru iepuri gigantici au ajuns în Marea Britanie. Este vorba despre o primă comandă plasată…

13 ore ago

Centru pentru persoane cu dizabilități la Lugoj. Proiectul costă 1 milion de euro

Proiectul are ca scop construirea unui așezământ, care va fi dotat cu toate facilitățile. Centrul…

13 ore ago

Timișoreanul Vlad Dragomir a câștigat Cupa Ciprului

Românii Vlad Dragomir (25 de ani) și Adrian Rus (28 de ani) au cucerit Cupa Ciprului cu Pafos. În finală, Pafos a învins…

14 ore ago