Europarlamentarii analizează riscurile pierderii sprijinului UE de către România
Rezultatele alegerilor din România sunt atent urmărite atât de politicienii străini cât și de cei care ne reprezintă țara în Parlamentul European de la Bruxelles.

Articol de Radio Timișoara, 6 mai 2025, 22:00 / actualizat: 7 mai 2025, 0:15
Eurodeputatul Iuliu Winkler a spus pentru Radio Timișoara că scrutinul de pe data de 18 mai este o alegere între Europa și Moscova.
“Este o alegere între întuneric și lumină, este o alegere între trecut și viitor, în Europa și Moscova, Europa și fostul URSS, pentru cei care mai au amintiri despre această construcție politică. Este speranța mea că cetățenii din România, în majoritatea lor, vor alege viitorul, vor alege dezvoltarea, vor alege Europa și vor alege să meargă înainte, nu să se întoarcă în trecut”, spune Iuliu Winkler.
De asemenea, vicepreședintele social-democraților europeni, Victor Negrescu, a explicat ce riscuri ar reprezenta un președinte cu o atitudine extremistă pentru țara noastră.
“Un președinte extremist este un președinte care nu poate coaliza alți lideri europeni în jurul proiectelor de interes pentru România. De exemplu, nu ar putea niciodată să genereze o majoritate sau unanimitate pe subiecte importante cum a fost cazul aderării România la spațiul Schengen. Ar fi în postura de a nu putea europene mai multe pentru România, atunci când vorbim de bugetul european pe termen lung. S-ar afla în imposibilitatea de a obține subvenții mai mari pentru fermierii români, pentru că nu ar avea cu cine colabora, prin prisma atitudinii. Astăzi se decid, la nivel european, subiecte importante care îi privesc pe români în ceea ce privește drepturile și beneficiile noastre și avem nevoie de un președinte capabil să negocieze cu toată lumea și să își impună viziunea constrund nu distrugând negocierile europene”, spune Victor Negrescu.
Vicepreședintele social democraților europeni a mai spus că rezultatul final al alegerilor va reflecta nu doar opțiunile politice interne, ci și poziționarea României în contextul european și global.
Drumul european, soluția corectă
Victor Negrescu este de părere că drumul european reprezintă pentru România soluția corectă.
“Eu respect decizia pe care a luat-o Partidul Social Democrat. Totodată, din perspectiva de vicepreședinte al social-democraților europeni pot doar să constat faptul că PSD, la alegerile locale, la alegerile parlamentare și la alegerile prezidențiale, s-a prezentat ca fiind un partid proeuropean și, în consecință, mi se pare natural pentru noi să transmitem acest semnal, nu să vorbim neaparat despre persoane, dar să vorbim despre riscurile extremei drepte și ales să subliniem de ce calea occidentală, europeană reprezintă soluția corectă pentru români, dar și pentru dezvoltarea locală, pentru că autoritățile locale depind de fondurile pe care le atragem. Avem exemplul unor state care, adoptând o cale extremistă, au pierdut banii europeni. România nu își permite, în contextul economic actual, să piardă aceste resurse financiare europene”, mai spune Victor Negrescu.
Vă reamintim, conducerea PSD a decis că nu va face nicio recomandare pentru votul din turul doi al alegerilor prezidenţiale, între Nicuşor Dan şi George Simion.
Implicații economice majore
De asemenea, și vicepreședintele verzilor din Parlamentul European, Nicu Ştefănuţă a vorbit despre implicațiile economice majore pe care țara noastră o să le suporte, în funcție de alegerile viitoare.
“Ar trebui să înțeleagă oamenii că inclusiv fondurile europene ar putea să fie afectate de alegerea pe care o facem în două săptămâni. Am început vorbind despre infuzia de capital de la BNR care a trebuit să reacționeze la căderea leului, de căderea pe piețele bursiere. Vă amintesc și că bonitatea, cu cât se poate împrumuta România de pe piețele internaționale, a căzut pe data de 25 noiembrie, la un nivel foarte scăzut”, explică Nicu Ștefănuță.
Vineri, pe 9 mai începe campania electorală pentru al doilea tur de scrutin.
Reporter: Adrian Ardelean