Politică

Poate sau nu să primească Maia Sandu suma acordată prin premiul „Timișoara pentru Valori Europene”? Dominic Fritz: O încercare de decredibilizare

Suma de 30.000 de euro, acordată de Primăria Timișoara Maiei Sandu, ca parte a premiului „Timișoara pentru Valori Europene”, ar putea să nu poată fi acceptată de președinta Republicii Moldova.

La Chișinău, episodul de la Timișoara a iscat o dezbatere despre premiile și cadourile pe care le pot primi persoanele aflate în funcții publice. Administrația Prezidențială de la Chișinău a cerut un punct de vedere Centrului Național Anticorupție.

Potrivit expertului anticorupție Laura Ștefan, director executiv al Expert Forum, o astfel de atitudine ar trebui să aibă orice persoană aflată într-o funcție publică atunci când are dubii cu privire la un premiu sau cadou.

Oficialii publici au restricții mai mari decât cetățenii obișnuiți în a primi cadouri, premii, distincții. Fiecare țară reglementează în propriul mod limita până la care pot fi primite cadouri și limita până la care cadourile care au fost primite pot fi ținute păstrate de oficialul public care le-a primit. În cazul de față, în opinia mea, premiul fiind în valoare de 30.000 euro, cel mai probabil nu va putea fi primit de președinta Moldovei. Însă ceea ce vedem că se întâmplă în aceste zile, și anume faptul că președinta Moldovei se adresează Centrului Național Anticorupție și cere clarificări cu privire la faptul indicat, anume primirea premiului de la primarul Timișoarei, este exact conduita pe care o așteptăm de la un oficial public care se confruntă cu astfel de situație”, spune Laura Ștefan.

La rândul său, primarul Dominic Fritz a declarat că nu e nicio problemă ca Maia Sandu să nu primească banii.

Eu cred că această discuție este o încercare de a distrage atenție de la acest premiu. A existat și există un atac foarte aspru din partea Rusiei. într-un mod foarte formal. Ministerul de Afaceri Externe al Rusiei a publicat un tweet cu o poză cu Maia Sandu și cu mine, în care o atacă pe Maia Sandu și politica în Republica Moldova. Toată această discuție despre bani se înscrie în această încercare de decredibilizare”, spune Dominic Fritz.

Cu ocazia decernării premiului „Timișoara pentru Valori Europene”, Maia Sandu nu a făcut nicio referire la componenta financiară a acestuia.

 

Articole asemănătoare

Vreme instabilă în Banat și Crișana

Vremea va fi închisă, iar cerul va prezenta înnorări temporar accentuate. Pe arii relativ extinse…

56 de minute ago

CNAIR preia construcția sensului giratoriu de pe centura Lugojului

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că proiectul de construire a sensului giratoriu de pe…

7 ore ago

Lotul Lugoj-Timișoara, cel mai avansat din proiectul de modernizare a cării ferate din vestul țării

Lucrările la calea ferată între Lugoj și Timișoara sunt cele mai avansate de pe toate…

7 ore ago

Opera Națională Română din Timișoara în concerte de gală, la The Royal Concertgebouw din Amsterdam

Opera Națională Română din Timișoara a fost invitată să susțină o serie de trei concerte,…

7 ore ago

CSM Oradea a provocat prima înfrângere Clujului și a relansat finala de baschet

CSM Oradea a fructificat avantajul terenului propriu în partida a treia din finala Ligii Naționale.…

9 ore ago

Festivalul Narciselor de la Sălaşu de Sus, la o nouă ediţie

O nouă ediţie a Festivalului Narciselor are loc, sâmbătă şi duminică, în comuna Sălaşu de…

15 ore ago