Simpozion național de etno-muzicologie dedicat profesorului și compozitorului Nicolae Ursu
2 iunie 2025 @ 16:00 –
Lucrările simpozionului vor beneficia de prezența unor reputați cercetători, muzicieni și martori direcți ai activității lui Nicolae Ursu.
Articol de Dana Florea, 2 iunie 2025, 16:00

În contextul aniversării a 120 de ani de la naștere a profesorului Nicolae Ursu, una dintre figurile emblematice ale cercetării folclorice bănățene, Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara organizează luni, 2 iunie 2025, de la ora 16.00, un simpozion omagial. Comunitatea academică își exprimă, astfel, respectul față de un cercetător care, prin opera sa didactică, etno-muzicologică și componistică, a contribuit la fundamentarea unui model științific în studiul tradiției muzicale din România, în special din arealul Banatului istoric.
În cadrul simpozionului, academicianul Sabina Ispas va vorbi despre contribuția folcloristului bănățean Nicolae Ursu și despre Institutul de Folclor al Academiei, etnomuzicologul Lucian Emil Roșca va deschide sesiunile cu o analiză amplă intitulată „Nicolae Ursu – O pagină din istoria folcloristicii și pedagogiei românești”, în timp ce Adrian-Călin Boba va evidenția dimensiunea sacră a creației corale în comunicarea sa „Nicolae Ursu – vocalitatea creației corale religioase”.
Evocarea personală „Amintiri cu Nicolae Ursu” propusă de Rodica Giurgiu va fi dublată de o contribuție de profunzime istoriografică a lui Constantin-Tufan Stan, intitulată „Nicolae Ursu – cronicar muzical. Vasile Ijac în percepția muzicologică a marelui folclorist”.
Reflecții asupra metodologiei culegerii de folclor vor fi prezentate de Vlad-Andrei Spătariu, în cadrul prelegerii „Nicolae Ursu și paradigmele culegerilor de folclor în România secolului XX”. Dimensiunea internațională a impactului folcloristului va fi ilustrată de Lia Lungu, prin intervenția „Nicolae Ursu omagiat la New York în 1994 – de către fiul folcloristului, regizorul de film Timotei Ursu”. Nu în ultim rând, profesorul Dumitru Jompan va aduce în atenție un material de arhivă inedit, în comunicarea sa intitulată „Corespondență din arhiva lui Nicolae Ursu”.
Evenimentul are ca reper editorial restaurarea și tipărirea în premieră a primului Curs de Folclor Muzical destinat învățământului universitar, redactat de Nicolae Ursu și apărut inițial în 1965. Prefața volumului este semnată de etnomuzicologul prof. univ. dr. habilitat Lucian Emil Roșca, cel care a salvat acest volum.
Simpozionul național dedicat lui Nicolae Ursu se înscrie într-o serie de inițiative științifice orientate spre revalorizarea fondatorilor folcloristicii muzicale românești, și urmează conferinței naționale de etno-muzicologie din 2024 consacrate compozitorului și folcloristului Sabin V. Drăgoi 130 de ani. Ambele evenimente au fost organizate sub coordonarea domnului Lucian Emil Roșca, în cadrul Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara.
Evenimentul este inițiat și organizat de Asociația pentru Cultură Bănățeană.
Mai multe evenimente din Timișoara și din partea de vest a țării.