Ascultă Radio Timișoara Live

”Vivien Leight: Ultima conferință de presă” la Sunlight Theatre 2024

21 mai 2024 @ 19:30 –

Spectacolul, prezentat în premieră la Timișoara, reconstituie ultimele zilei de viață ale actriței Vivien Leigh, devenită acum o umbră a starului adulat de altădată. Jocul viu, pătimaș, al Lamiei Beligan vă va purta ”pe aripile vântului”, ale amintirilor aşternute, cândva, de marea actriţă pe hârtie.

Articol de Dana Florea, 21 mai 2024, 19:30

”Vivien Leight: Ultima conferință de presă” la Sunlight Theatre 2024

Sunlight Theatre, festivalul de teatru și artele spectacolului, un eveniment care a intrat deja în tradiția orașului și a județului Timiș, se află anul  acesta la  ediția a V-a și promite o stagiune intensă și diversă.

După succesul primului spectacol, ”Neliniște”, Fundația Culturală Artmedia continuă seria spectacolelor de excepție și vă dă întâlnire cu Lamia Beligan în one woman show-ul ”Vivien Leight: Ultima conferință de presă”, marți, 21 mai, de la ora 19.30,  la Cinema Timiș.

Piesa, scrisă de autoarea americană Marcy Lafferty și tradusă chiar de Lamia Beligan, este o producție a Teatrului Național București, iar regia și scenografia sunt semnate de Liana Ceterchi.

”Vivien Leigh: Ultima conferinţă de presă” e un spectacol biografic. Viața marii actrițe, privită retrospectiv, nu are cum să-şi piardă fascinaţia, chiar dacă au trecut mai multe decenii de atunci.

Spectatorii vor fi martorii unei povești fabuloase de viață, cum nu multor oameni le este dat să trăiască, cu o ascensiune spectaculoasă, strălucire şi faimă, căderi dramatice, reverie, gelozie, mânie, deznădejde și boală…

Piesa reprezintă o reconstituire emoționantă a ultimelor zilei de viață ale lui Vivien Leigh, devenită acum o umbră a starului adulat de altădată. Supranumită Viv, the world’s darling, marea actriţă retrăieşte acea perioadă magică a Hollywood-ului, pe care l-a iubit şi l-a detestat deopotrivă.

Marcy Lafferty a scris ”Vivien Leigh: Ultima Conferință de Presă” în 2004 sub forma unui one-woman show pentru ea însăși, interpretând-o cu succes de-a lungul și de-a latul Marii Britanii. Portretizarea îmbătrânirii actriței, laolaltă cu aducerile aminte despre succesul fulminant pe plan artistic, împresurat, însă, de boală, a fost preluată de scene din întreaga lume.

Lamia Beligan povestește cum a ajuns să o joace pe Vivien o și joace pe Vivien: În anul 2010, căutam cu disperare o piesă de teatru care să mă seducă, să mă motiveze, cu care să rezonez, care să mă provoace să-mi depăşesc limitele şi să arăt acele faţete mai puţin cunoscute ale personalităţii mele histrionice. Căutam o piesă aşa cum caută câinele iarba de leac. Şi, cum nimic nu e întâmplător, coincidenţa fericită a făcut ca tatăl meu, neobosit căutător de piese de teatru noi şi interesante, să descopere acest text şi să se gândească imediat la mine. A făcut rost de el, mi l-a dat şi mi-a spus: «Trebuie neapărat să joci acest rol! E un rol pentru tine.»

Jocul viu, pătimaș, al Lamiei Beligan vă va purta ”pe aripile vântului”, ale amintirilor aşternute, cândva, de marea actriţă pe hârtie şi devenite sursă de inspiraţie pentru actriţă, Marcy Lafferty, cea care a scris acest monolog dramatic şi l-a adus pentru prima dată în scenă, în 1997, la Drummond Theatre, în Scoţia.

Lamia Beligan râde şi plânge, este asemenea unei flăcări ce arde cu intensitate, jonglează cu naturalețe între diferite stări, glisând de la feminitate, finețe, grație și eleganță către hăul alienării și, fără a pierde contactul cu publicul, transmite, neîncetat, emoție. O vom descoperi pe Vivien în toate ipostazele, de la o necunoscută, la un star internațional, la soție, la mamă, la adulteră, la femeia îndrăgostită nebunește de Sir Laurence Olivier, până la femeia neajutorată, neînțeleasă și cuprinsă de nebunie.

Cu mare succes la publicul românesc, acest one-woman show a fost elogiat și pe scene importante din Paris și Londra.

Despre Vivien Leigh

Actriţa britanică Vivien Leigh, Lady Olivier (1913 – 1967), laureată a două premii Oscar, unul pentru interpretarea personajului Scarlett O’Hara din „Pe aripile vântului“ (1939), iar cel de-al doilea pentru rolul Blanche DuBois din producţia „Un tramvai numit dorinţă“ (1951), pe care l-a interpretat şi în teatru în West End din Londra.

Vivien Leigh a coloborat adesea pe plan artistic cu soţul său, Laurence Olivier, care a regizat multe dintre filmele care au făcut-o celebră. Sănătatea ei şubredă s-a dovedit a fi, însă, cel mai mare obstacol din cariera ei. Fiind afectată de tulburare bipolară de-a lungul perioadei adulte, Vivien Leigh a câştigat reputaţia unei persoane foarte dificile. Odată cu înaintarea în vârstă, actriţa a fost slăbită de reveniri frecvente ale tuberculozei, boală diagnosticată pentru prima oară la mijlocul anilor ’40. Leigh şi Olivier divorţează în 1960, iar actriţa continuă să apară periodic în diferite filme şi piese de teatru, până la decesul său din cauza bolii, în 1967.

Despre Lamia Beligan

Lamia Beligan a absolvit Universitatea Naţională de Teatru şi Artă Cinematografică în 1990. În perioada 1990-1996, a fost angajată a Teatrului Naţional din Craiova. A colaborat cu Teatrul de Comedie, Teatrul Odeon şi Teatrul Naţional din Bucureşti şi, în prezent, joacă la „Naţional“ şi la Teatrul Metropolis din Bucureşti.A jucat, printre altele, în filme precum „Baltagul“, „Tandreţea lăcustelor“, „Cui i-e frică de Virginia Wolf“ şi în serialul de televiziune „La urgenţă“.

Premii: Premiul de interpretare pentru rolul Gwendolline din comedia muzicală după piesa „Bună seara, domnule Wild“, la Festivalul Internaţional de la Liverpool, 1990. Leul de Argint pentru rolul Martei din filmul „Hotel de lux“ în regia lui Dan Piţa. Premiul Fundaţiei „Silvia Popovici“ pentru cea mai bună actriţă a anului 1998. Medalia Meritul Cultural conferită de preşedintele României, Ion Iliescu.

Biletele se pot achiziționa online.

Sunlight Theater  este organizat de Fundația Culturală Artmedia, parte din Flight Festival.           

Pagina evenimentului.

Mai multe evenimente din Timișoara și din partea de vest a țării.

 

AUDIO | Corvinul, gata de încă o seară memorabilă la Sibiu
joi, 18 iulie 2024, 01:12

AUDIO | Corvinul, gata de încă o seară memorabilă la Sibiu

Echipa din Ungaria a ajuns cu întârziere, din cauza unor probleme întâmpinate în trafic și nu a mai efectuat antrenamentul oficial pe stadionul...

AUDIO | Corvinul, gata de încă o seară memorabilă la Sibiu
credit bancar
miercuri, 17 iulie 2024, 18:35

Juridic | Ce se întâmplă cu creditul bancar în caz de deces?

Avocatul Florentina Micula Folea răspunde unui ascultător din Timișoara care ne-a prezentat următoarea situație : « Soția mea a decedat în...

Juridic | Ce se întâmplă cu creditul bancar în caz de deces?
Rugbiştii timişoreni, reunire în formulă restrânsă
miercuri, 17 iulie 2024, 16:16

Rugbiştii timişoreni, reunire în formulă restrânsă

Cei șapte jucători proaspăt reveniți împreună cu echipa națională din turneul de peste Atlantic au primit liber în această săptămână....

Rugbiştii timişoreni, reunire în formulă restrânsă
Adversar din Cehia pentru CSM Lugoj, în CEV Challenge Cup. Alte două transferuri, oficializate
miercuri, 17 iulie 2024, 15:56

Adversar din Cehia pentru CSM Lugoj, în CEV Challenge Cup. Alte două transferuri, oficializate

Timișencele vor înfrunta campioana Cehiei, Selmy Brno, cu un prim joc în deplasare, în perioada 8-10 octombrie, și returul la Lugoj, între 15...

Adversar din Cehia pentru CSM Lugoj, în CEV Challenge Cup. Alte două transferuri, oficializate
miercuri, 17 iulie 2024, 15:40

Ţintarul Ligii a doua a fost stabilit! Toate vesticele vor debuta pe teren propriu

Toate cele patru formaţii din aria de interes a Radio Timişoara vor juca, în runda inaugurală, pe teren propriu! Pe hârtie, cel mai dificil...

Ţintarul Ligii a doua a fost stabilit! Toate vesticele vor debuta pe teren propriu
miercuri, 17 iulie 2024, 11:07

Caniculă și vijelii în vestul țării. Noi avertizări meteo

Meteorologii au emis mai multe avertizări de caniculă și instabilitate atmosferică valabile în zona de vest a țării. Este Cod galben de...

Caniculă și vijelii în vestul țării. Noi avertizări meteo
miercuri, 17 iulie 2024, 08:32

Vremea în Banat și Crișana

Astăzi, vremea se va menține caniculară în cea mai mare parte a regiunii, cu disconfort termic accentuat, iar gradul de instabilitate...

Vremea în Banat și Crișana
marți, 16 iulie 2024, 18:33

Todoni, prezență scurtă la Budapesta

Anca Todoni, în vârstă de 19 ani, a servit pentru câştigarea setului secund, însă adversara sa a revenit şi s-a impus după două ore şi 20...

Todoni, prezență scurtă la Budapesta