Categorii: Agricultură

Agrometeo: Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă va prezenta valori scăzute

Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 centimetri, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi local extremă) în Moldova, Crişana şi Banat, cea mai mare parte a Dobrogei, Munteniei, sud-vestul şi sud-estul Transilvaniei, local în estul Olteniei, reiese din prognoza agrometeorologică publicată, miercuri, de Administraţia Naţională de Meteorologie, valabilă pentru intervalul 4 – 10 iunie.

Pe de altă parte, în Maramureş, pe suprafeţe extinse din Oltenia şi Transilvania, nord-vestul şi local în centrul, nordul şi sud-estul Munteniei, local în sudul Dobrogei, aprovizionarea cu apă a solului în cultura grâului de toamnă se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim.

De asemenea, la porumb gradul de aprovizionare cu apă în stratul de sol 0-50 centimetri se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în Maramureş, pe suprafeţe extinse din Crişana, Transilvania, Oltenia, nord-vestul şi local în centrul şi sud-estul Munteniei, local în sudul Dobrogei şi vestul Banatului. Deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, se vor înregistra în Moldova, cea mai mare parte a Dobrogei, Munteniei, Banatului, sud-vestul şi sud-estul Transilvaniei, sudul Crişanei, local în sud-estul Olteniei.

Din punct de vedere termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, la nivelul întregii ţări. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 15 şi 27 de grade Celsius, maxima aerului va fi cuprinsă între 22 şi 33 de grade Celsius, iar minima va oscila între 7 şi 20 de grade Celsius, în majoritatea zonelor de cultură.

În următoarea săptămână se întrevăd ploi cu caracter de aversă, dar şi torenţial, însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi local căderi de grindină, în cea mai mare parte a ţării. Izolat, în primele zile ale intervalului, cantităţile de apă pot depăşi 25 litri/metrul pătrat.

Potrivit specialiştilor ANM, pe fondul regimului termic din aer şi sol favorabil, ritmurile vegetative la culturile de câmp şi pomi-viticole vor evolua pe ansamblu normal, în special pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie în semănăturile înfiinţate în perioada optimă, respectiv medie şi slabă la culturile tardive, precum şi pe arealele agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică.

La orzul şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă se vor continua înspicarea, înflorirea şi maturitatea în lapte (10-100%). Sub aspect fenologic, rapiţa se va afla în fazele de creştere şi dezvoltare a boabelor în silicve (50-100%), în majoritatea zonelor de cultură. Local, în semănăturile efectuate în perioada optimă va fi posibilă declanşarea fazei de maturitate deplină.

Floarea-soarelui va parcurge dezvoltarea primei perechi de frunze (40-100%) şi înfrunzirea (8-14 frunze), precum şi începutul formării calatidiului /’pălăria’ florii soarelui – n. r./ – (10-30%). În funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, porumbul îşi va definitiva răsărirea (90-100%), continuându-se totodată formarea frunzei a treia (10-100%) şi înfrunzirea (6-15 frunze). La cultura de sfeclă de zahăr din principalele bazine specializate se va semnala dezvoltarea primei perechi de frunze (13-18) şi înfrunzirea (19-22). La cartof, în funcţie de data plantatului, predominante vor fi răsărirea (70-100%) şi creşterea lăstarilor laterali (30-100%). Pomii fructiferi îşi vor continua creşterea lăstarilor, frunzelor şi rodului, iar la soiurile timpurii de cireş recoltarea fructelor.

În toate podgoriile, viţa-de-vie se va afla în fazele de înfrunzire, creşterea lăstarilor, înflorire, precum şi local formarea boabelor. Condiţiile agrometeorologice vor fi în general favorabile efectuării lucrărilor de fertilizare, erbicidare, praşile manuale/mecanice, tratamente fitosanitare etc., cu excepţia zilelor cu precipitaţii.

 

Articole asemănătoare

Războiul continuă: „ Meszar, soția lui Meszar, secretara și câțiva angajați”, învinși în instanță

Suporterii arădeni au obținut anularea în instanță a unei decizii luate de conducerea clubului în…

3 ore ago

Pleacă golgeterul. Cum va arăta Corvinul 2024/2025? | AUDIO

Corvinul Hunedoara a reușit în acest sezon să facă minuni cu un lot de autohtoni.…

4 ore ago

Memorial automobilistic “Timișoara 1930” și expoziție de mașini de epocă, la Noaptea Muzeelor

Sâmbătă are loc cea de-a patra ediție a memorialului automobilistic “Timișoara 1930 - Primul Concurs…

4 ore ago

Victorie facilă pentru Flavius Biea în lupta pentru centură

Pugilistul timișorean Flavius Biea a cucerit centura WBC Continental Latino, aseară, la Craiova. Bănățeanul l-a…

5 ore ago

Vremea în Banat și Crișana

Astăzi, vremea se va încălzi ușor. Cerul va fi variabil și, pe arii restrânse, îndeosebi…

6 ore ago

România, dublă victorie în Golden League

Naţionala masculină de volei a României a debutat cu dreptul în noul sezon al competiţiei…

15 ore ago