Categorii: Agricultură

Diminețile satului, duminică, pe dealurile Recașului

Emisiunea „Diminețile satului” de duminică, 4 septembrie, între orele 8.00 și 9.00, vă invită pe dealurile Recașului, în mirifica lume a viei și vinului, ghid fiindu-ne directorul general Gheorghe Iova de la Cramele Recaș, cel care, în chiar ziua difuzării emisiunii își sărbătorește ziua de naștere, așa că îi urăm și noi „La mulți ani cu sănătate, spor în toate și mult noroc”.

Ne apare-n cale și se vede-n zare complexul celor de la Cramele Recaș, care crește ca și Făt-Frumos, pentru că prima poză dintre cele două făcute cam din același loc a fost realizată cu doar 4 ani în urmă. Se vede că au crescut și copacii, dar celelalte apariții sunt mult mai spectaculoase.

Directorul general Gheorghe Iova este mândru de calitatea strugurilor din vie, dar și de calitatea frunzelor, pentru că ele produc hrana pentru întreaga plantă. Aceștia sunt struguri pentru vinuri de top, pentru că după cum vedeți între rânduri sunt ciorchinii tăiați de pe butuc, cam jumătate dintre cei existenți, pentru a mări calitatea celor rămași. Renunți la cantitate pentru un spor substanțial de calitate.

Se apropie ora 10 dimineața, deci se apropie finalul încă unei zile de muncă pentru combinele de recoltat struguri. Și pentru combine și pentru mecanizatori urmează o binemeritată odihnă, după 12 ore de activitate. Ultimele buncăre sunt golite în remorci și iau drumul complexului de vinificație, iar rândul de lângă taluz își așteaptă culegătorii, pentru că pe el combina nu poate intra.

Nici un aspect al producerii vinului nu este neglijat. Aceasta este o viță de vie, soi franțuzesc, nu soi rău, care produce struguri cu efect tinctorial. Pentru toată lumea: și mustul este colorat. Pentru profesioniști:Alicante Bouschet.

Iată ce a putut să facă pârdalnica de grindină, combinată cu incompetența unui controlor de trafic, care nu a permis lansarea rachetelor antigrindină din cauza unui avion, pe care până la urmă l-a dirijat spre Cluj. Când ești tufă…

Un nou tip de plantație, în care, după faza inițială, toate lucrările se fac mecanizat. Lipsa forței de muncă determină identificarea de soluții la care nici nu ne-am fi gândit în urmă cu 20 de ani. Sunt și inconveniente: strugurii acumulează mai puțin zahăr, fiind mai departe de sol, dar cel puțin toate lucrările se fac mecanizat.

 

Articole asemănătoare

Oradea pierde acasă; Clujul tot mai aproape de titlu

Acest rezultat face ca Clujul să se apropie de un nou titlu de campioană. Trupa…

5 ore ago

Începe programul “Litoralul pentru toți”

Turiştii se pot caza în hotelurile de 2, 3 şi 4 stele din staţiunile de…

11 ore ago

Lectură în avanpremieră cu Gabriel Liiceanu la aniversarea UVT

Joi, de la ora 18.00, filosoful Gabriel Liiceanu va susține o conferință publică, al cărei…

11 ore ago

Accident în Parcul Industrial și Tehnologic din Timișoara

Potrivit Poliției Timiș, un bărbat de 51 de ani conducea un autoturism în incinta Parcului…

11 ore ago

Protest la Timișoara. Angajații mai multor primării au pichetat Prefectura

Reprezentanții Sindicatului Columna-SCOR spun că actualele lefuri nu reflectă efortul pe care salariații îl depun…

11 ore ago

Trafic închis pe strada Căpitan Ignat din Arad

Comisia de Sistematizare a Circulației a aprobat închiderea circulației pe strada Căpitan Ignat, din 21…

12 ore ago