Categorii: Agricultură

“Diminețile satului”, retrospectiva anului agricol

Emisiunea „Diminețile satului” de duminică, 17 ianuarie, între orele 8 și 9, vă propune o retrospectivă subiectivă a anului 2020. În februarie am fost la Bethausen, în martie la Liebling, iar în mai am apreciat realizările lui Cosmin Micu din Mănăștur-Arad. În partea a doua a anului am fost la târgul de la Muzeul satului bănățean în iulie, la familia Vidican din Racovița în septembrie, la familia Mursa din Satchinez în octombrie, finalul aparținând unor agricultori cu rezultate de top, familia Muscă, Dimitrie tatăl și Călin fiul, cei care fac agricultură de excepție în zona Curtici-Olari-Iratoș, și Gheorghe Iova de la Cramele Recaș.

Folosind particularitățile terenului, Cosmin Micu a reușit să-și creeze două surse de apă, din care poate iriga câteva sute de hectare. Lucrarea este departe de a fi finalizată, dar va continua în ritmul dictat de posibilități, pentru că este realizată exclusiv din surse proprii, cu toate promisiunile statului pentru sprijinirea creșterii suprafeței irigate a României. În imagini alături de mentorul său, președintele ASAS, profesorul Valeriu Tabără.

A doua ediție a târgului de la Muzeul satului bănățean a reunit mai mulți producători din vestul țării. Uitați-vă la cârnații aduși de Maria Matichescu din Caraș-Severin, de la Soceni, cărora, ca să nu se simtă stingheri, le-a alăturat și mălai, și pită, și cârnați în untură, untură din aceea numai bună de întins pe pită și de mâncat cu ceapă roșie. De gust, o răchie de cireșe și miere cu nuci. Și câte a mai adus. Chiar și grija pandemiei era mai mică.

Înainte de a sărbători ruga, în gospodăria familiei Vidican e mult de muncă. Când am sosit găzdărița Mioara tocmai se chinuia să învețe un vițel, de fapt o vițică, să bea din vadră. Nora și nepoata au pus masa, dar musafiri vor fi puțini și vor veni pe rând. Inginerul Mihai Dobroaică este mereu binevenit.

Producția de toamnă arată mai mult decât îmbietor, dar recolta de vinete, tradiționale sau albe, este pe sfârșite. Roșiile se coc pe rând, dar sunt destule ca să strângi un braț. . Și dacă vă apucă foamea, gospodarul Salon Mursa vă propune un meniu: fasole verde cu șonc și cârnați, însoțită de o salată de roșii, ardei, castraveți, ceapă verde și, pentru cei mai pretențioși, ardei iuți sau căpșuni, după gust.

Fabrica, pentru că abator e prea puțin spus, aflată pe teritoriul comunei Iratoș, este probabil cea mai mare investiție în agricultură în 2020 din vestul României. În decembrie 2019 era doar un schelet metalic, la finalul lui 2020 mașinile transportă produsele spre magazine. Chiar dacă nu produce la întreaga capacitate, fabrica lucrează.

Întregul flux tehnologic, de la tăiere și până la ambalare, este prezentat de mai tânărul Călin Muscă, unor specialiști ce nu mai au nevoie de nici o prezentare: profesorul Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice și Dimitrie Muscă, directorul general al Combinatului Agroindustrial Curtici, aflat și în postura de mândru tată. Și, cu voia dumneavoastră, reporterului.

De Mihai Angrel

Articole asemănătoare

Festivalul „Din comoara satului” ajunge la ediția a XVI-a. Ultima săptămână de înscrieri în concurs

În perioada 20-23 mai se va derula o nouă ediție Festivalului „Din comoara satului”, organizat…

43 de minute ago

Tradiții în zona morilor de apă de la Rudăria | AUDIO-VIDEO & FOTO

Săptămâna mare și  Paștele la Rudăria Zona Rudăria atrage turiștii interesați de cel mai mare…

2 ore ago

CSM Oradea, la un meci distanță de bronzul național la polo pe apă

Formația antrenată de Ciprian Cîmpianu și Christian Sandor a învins în primele două întâlniri ale finalei mici.…

5 ore ago

Handbalistele de la CSM Deva, în fața turneului de promovare în Liga Florilor

Competiția debutează mâine, de la ora 12:00, cu primele patru jocuri. Gruparea hunedoreană va evolua…

5 ore ago

Promenadă și sport pe malul râului Bega în locul construcțiilor ilegale demolate

Malul râului Bega din Timișoara va deveni un coridor de agrement urban. Totul a început…

6 ore ago

Zona de agrement de la Pădurea Ceala, finalizată cu un an întârziere

Proiectul are o valoare de aproximativ 28 de milioane de lei și este finanțat parțial…

6 ore ago