Categorii: Agricultură

Dronele sunt tot mai folosite în agricultură, de la monitorizarea până la tratarea culturilor

Foto: pixabay.com

Dronele sunt utilizate din ce în ce mai mult în întreținerea și gestionarea culturilor agricole.
De la simpla monitorizare a stării de sănătate a plantelor până la tratarea lor, dronele se impun ca o soluție ieftină și eficientă pentru fermieri, consideră Cosmin Mirișan, reprezentantul companiei Metadron.
“Satelitul avem disponibil odată la o anumită perioadă de timp. Dacă avem ghinionul să fie înnorat, atunci nu reușim să luăm imaginile din satelit. Cu drona, în schimb, putem și ne permite să facem poze foarte clare. Putem să facem poze inclusiv la insectele de pe plante. Putem să procesăm undeva la 200 de hectare pe oră. La pas nu se pune problema să facem 200 de hectare pe oră, iar din satelit nu se pune problema să avem această calitate la imagine. Al doilea tip de drone sunt dronele de stropit”, spune Cosmin Mirișan.
Economia pe care fermierii o pot realiza folosind dronele în tratarea culturilor poate să ajungă și să depășească chiar 30 de procente, înlocuind cu succes tratamentele clasice cu utilajele de stropit.
“Aici e, de fapt, mare reducere de costuri. Prima dronă de monitorizare ne ajută să facem inclusiv hărțile cu rată variabilă de de aplicare, iar a doua dronă, drona mare de stropit, aplică ierbicid, insecticid, fungicid ce trebuie aplicat exact pe porțiunile și în cantitățile necesare. Avem urmele de tractor. Din partea de monitorizare am găsit culturii care sunt călcate și în proporție de 10-11% cu tractorul. Adică 10% e diferența de multe ori dintre profit și pierdere. Timpul? Cu drona putem să stropim undeva la 10 hectare pe oră, ceea ce este foarte bine. Reducem foarte mult consumul de substanțe chimice și costurile. Diferența de costuri ar fi undeva la 30% pe hectar, mai puținc cu dronă”, spune Cosmin Mirișan
În special, fermele mici preferă să închirieze dronele pentru servicii de monitorizare. Însă fermele mari au început să-și achiziționeze propriile drone, asumându-și în același timp calificarea și angajarea unei persoane care să manipuleze drona în condiții de siguranță, cu respectarea în același timp a normelor de zbor în vigoare.
“Cel puțin pe partea de monitorizare este cerere foarte mare. Sunt agricultori care își achiziționează drone, doar că dronele, intrând cumva în legislația de aviație, este necesară destul de multă birocrație să poți să zbori cu ele, să le ridici de la sol, să ai oameni pregătiți. Iar software-ul din spatele dronelor care procesează imaginile pe care le luăm este destul de scump și nu este accesibil chiar pentru toți agricultorii. Într-adevăr, agricultorii mari cu suprafețe mari de teren își cumpără drone, își plătesc oameni, dar agricultorii mici care au până în 500 de hectare de foarte multe ori nu li se rentează să-și achiziționeze dronele, inclusiv prețul de achiziție a dronelor este destul de mare. Drona de monitorizare e minim 5.000 euro și softurile pentru drona de monitorizare și undeva la 5.000-6.000 euro pe an. Drona de tratament cu toate echipamentele necesare e undeva la 50.000 euro”, spune Cosmin Mirișan
Utilizarea dronelor în fermele agricole are un potențial de creștere imens în următorii ani, sunt de părere specialiștii din domeniu, ținând cont de avantajele pe care le oferă beneficiarilor. Chiar dacă din cele aproximativ 1,5 milioane de hectare de teren agricol din vestul țării, în momentul de față doar aproximativ 2% sunt gestionate cu ajutorul specialistului zburător.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:

Articole asemănătoare

Vreme închisă în vestul țării

Potrivit meterologilor, cerul se va înnora treptat, iar seara și noaptea se vor semnala averse…

42 de minute ago

AUDIO / A venit Cupa la Castel!!!!

După 2-2, la finalul celor 120 de minute, Corvinul Hunedoara s-a impus cu 3-2 la…

6 ore ago

Anca Todoni elimină favorita a treia, la Madrid

Todoni, venită din calificări, a răsturnat pronosticurile specialiștilor și a reușit să o depășească pe…

8 ore ago

Corvinul, iar startul cu ce are mai bun

Antrenorul Florin Maxim trimite în teren formula, pe care o consideră cea mai bună pentru…

10 ore ago

Sute de elevi, la Târgul Liceelor de la Timișoara

Liceele, colegiile, dar și școlile tehnice și duale și-au prezentat oferta la la Târgul Liceelor…

12 ore ago

Matematicianul timișorean George Lusztig, stabilit în SUA, distins cu Medalia de Aur a UVT

Specialist de talie mondială în reprezentări de grupuri algebrice și grupuri cuantice, George Lusztig este…

12 ore ago