Laptele românesc, aruncat pe apa sâmbetei

De luna aceasta, marii procesatori de lapte din România au scazut in corpore prețul de achiziție a laptelui de la producatori.

‘Laptele de vacă, l-am dat pâna acum cu 2 lei la unitatea de procesare. Acuma, ne-au sunat și ne-au spus că ne dau  un leu, și cinzeci de bani, pentru ca vine lapte din Ungaria și din Polonia, la un leu și  patruzeci de bani până  la poarta fabricii. va dați seama ca la un moment dat prețul la laptele de vaca, la raft,  este  zece  lei și din poarta fabricii pleacă  cu patru  lei”, sintetizează situația, medicul veterinar Dacian Pârvu de la Sârbova.

La rândul sau, Nicolae Oprea, secretarul Asociației Cultivatorilor de Cereale Și Plante Tehnice din județul Timiș, prezintă un scenariu chiar mai sumbru.

„Vin procesatorii și spun  că nu au piață de desfacere.  Puterea de cumpărare a consumatorului de lapte din România, deci a noastră, a românilor, este destul de slabă. Dar marile lanțuri de magazine pe care se bazează  procesatorii,  au încheiat contracte nu numai pentru preluarea laptelui din celelalte țări centrale și estice, ci au încheiat contracte și pentru achiziționarea de produse lactate pe o perioadă mai lungă de timp, pentru  cantități mai mari”, spune Nicolae Oprea.

Prețul de achiziție a laptelui, care nu mai depașește un leu și cincizeci de bani  pe litru,  pentru mulți crescatori mici și mijlocii, înseamna de fapt faliment.

‘Se duca acuma poate 30% dintre crescători, pentru ca fermierul român, mic și mijlociu, nu negociază nimic, plătesc imputurile la prețul care li se impune și dau laptele la prețul care li se oferă  Într-adevar, au fost o creștere prea bruscă a prețului, iar  consumatorul  nu-și  permite să mai cumpere. În condițiile astea, era inevitabil să aiba loc o scadere de preț, dar nu atât de brusc șii atât de devreme. În acest moment luat pe nepusă masă , firmierul este obligat sa fac un gest de  a arunca   laptele pe câmp în semn de protest.  În viitor nu are soluții,  pentru că tot ceea ce producem noi pentru anul agricol 2022-2023, furaje  pentru animale, vom produce la un preț foarte scump. La acest preț al laptelui va fi pierdere curată,   indiferent de ce performanță ai la animale tale”. spune Ardelean Coraș, președintele Asociației Crescătorilor de Vaci ”Narcisa” din judțul Timiș.

În condițiile în care fermierul maghiar sau polonez reușește să producă  litrul de lapte cu un leu și patruzeci de bani, să-l aducă  la poarta fabricii și să fie și profitabi,  în timp ce fermierul român cu un leu și cinzeci de bani pe litru este falimentar, vorbim în mod cert despre subfinanțarea crescatorului român. Astfel, sloganul cu piața concurențială, care reglează prețul,  se golește de conținut atâta timp cât competitorii nu beneficiază de condiții egale sau, ma rog, în cazul de față, de subvenții egale.

„Fară finanțare cei mai apropiați,  cei din Ungaria  ne depășesc, pentru că sunt de cinci ori mai subvenționați ca noi.  Trebuie un program de redresare , ei îi spun de reziliență, Un  program pe agricul-tură, construit  pe specificul României. și pe  specificul  fermierului  român.  nu vorbe-n vânt fără conținut”, este de părere Ardelean Coraș.

Culegem astfel, ce am semănat vreme de mai bine de 30 de ani, prin închiderea micilor unități de procesare și prin predarea pe tava a industriei de procesare a laptelui unor coloși europeni pe care, de altfel,  îi numeri  pe degetele de la o mână,  prin supermarketizarea comerțului din România, care a închis micile magazine de cartier, prin lipsa de politici coerente și mai ales de finanțare. Avem toate șansele ca și laptele pe care îl bem să vină din import așa cum deja carnea de porc pe care o mâncam vine în acest moment,  deși potențial există  har Domnului.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran.

Articole asemănătoare

Food Intel Forum, duminică, la “Diminețile satului”

Food Intel Forum AQUA Carpatica s-a desfășurat în două locații de excepție, respectiv Universitatea de…

14 ore ago

CSM Deva ratează promovarea directă în Liga Florilor

Formația olteană s-a impus clar, 32-22, după ce avea un avans de șapte goluri încă…

14 ore ago

SCM Timișoara câștigă în Maramureș și urcă în fruntea clasamentului

Partida a început cu o greșeală defensivă a echipei timișorene, care a dus la eseul…

15 ore ago

AUDIO | CSM Oradea versus U BT Cluj, pentru a treia oară în finala campionatului

Sezonul 2022/23 s-a încheiat cu victoria lui U-BT Cluj-Napoca, după 4-2 la general în finala cu CSM Oradea.Prima finală între aceste…

17 ore ago

Cu o echipă de juniori în teren, Corvinul încheie sezonul cu un eşec la Mioveni

Asta deşi gazdele au deschis scorul destul de repede, în minutul 8, prin experimentatul Blănaru.…

17 ore ago

AUDIO | Cu emoţii pe final, dar Dumbrăviţa rămâne în Liga a doua!

Unicul gol al timişenilor a venit de la un jucător al... oaspeţilor! În minutul zece,…

18 ore ago