Categorii: Agricultură

Povestea unei familii tinere care a pornit pe drumul unei afaceri cu lavandă

Regiunea Provence, din sudul Franței, nu este singura din lume care se poate lăuda cu minunatele sale culturi de lavandă. În ultimii ani și-au făcut apariția și în Timiș lanurile violacee, cu rol și în medicina tradițională.

Pentru amatorii de fotografii spectaculoase, există trei momente peste an care nu trebuie ratate. Acestea sunt lanurile înflorite de rapiță, lanurile cu floarea soarelui și cele cu lavandă în floare.

Cultura de lavandă nu înseamnă doar culoare și parfum, ci una care, în ultimii ani, înseamnă un business pentru tot mai multe familii tinere de la țară. Este și cazul Simonei Sloboda, care, împreună cu soțul său, a început să cultive lavandă, la Margina, în județul Timiș.

“Ceea ce a început ca un hobby s-a definitivat până la urmă a fi un business. Și am început să ne extindem și cu alte culturi și ne place ceea ce facem și încercăm să mulțumim și clienții noștri”, spune Simona Sloboda.

Lavanda este o plantă foarte ofertantă prin prisma numeroaselor sale întrebuințări, ceea ce lărgește semnificativ perspectiva de business.

“Să nu uităm că lavanda este totuși și o plantă medicinală. Are foarte multe utilizări în diverse industrii. Lucrul acesta nu l-am știut noi de la început, dar pot să vă spun că este utilizată atât ca și tratament therapeutic, atât uleiul de lavandă, cât și apa de de lavandă, cât și folosit în siropuri natural, de tuse, de calmare a gâtului, în tot felul de bomboane, chiar dacă într-o proporție foarte mică, dar se poate consuma. Produse cosmetice, bineînțeles pentru ten, pentru piele, pentru mușcături de insecte. Se folosește uleiul esențial în tot felul de săpunuri, atât naturale, cât și detergenți, pentru parfumarea hainelor”, mai spune Simona Sloboda.

Chiar dacă nu întotdeauna. Aritmetica profitului de cu plus, pasiunea și modul de viață în armonie cu natura compensează și impulsionează, consideră Simona Sloboda.

“Calculele de multe ori sunt pe minus, dar vrem să înaintăm și nu ne lăsăm. Prima cultură, pe care am înființat-o, am pierdut-o după trei ani de zile. S-a inundat cultura și, interesant, lavanda nu piere deodată. În anul următor s-au observat daunele și a devenit tot mai uscată și tot mai palidă. Am început să ne pregătim să înființăm o nouă cultură în satul de lângă în Zoran. Acolo am înființat cultura de pe un hectar. Acuma este anul trei. Cam așa încep majoritate afacerilor. Cu perseverență și cu insistență suntem siguri că vom ajunge și unde ne dorim pe partea financiară. Avem o dragoste pentru natură și pentru tot ce este natural și pentru locul acesta, comuna, Marginea și locurile din jur, și asta ne dorim, să fim cât mai aproape de natură și să facem ceea ce ne place”, mai spune Simona Sloboda.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:

Articole asemănătoare

Radu și Ilie Vincu – simboluri ale artei instrumentale tradiționale / VIDEO-LIVE

Violoniștii Radu şi Ilie Vincu şi-au făurit de-a lungul anilor un loc binemeritat printre instrumentiștii…

2 ore ago

Anca Todoni, două victorii în calificări

Anca Todoni a acces pe tabloul principal al turneul challenger de tenis de la Madrid.…

7 ore ago

Povestea Antoniei, eleva din Timișoara care va reprezenta România la Olimpiada Internațională de Științele Pământului

Antonia Ioana Balcu este unul din cei patru liceeni români care se vor întrece cu…

8 ore ago

Sute de slujbe disponibile la Bursa Locurilor de Muncă de la Timișoara

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă organizează, marți, Bursa Locurilor de Muncă. Evenimentul va…

8 ore ago

Se oprește apa caldă în mai multe zone ale Timișoarei

Consumatorii care locuiesc în zona de nord a Timișoarei vor rămâne fără apă caldă din…

9 ore ago

Vremea în Banat și Crișana

Astăzi, temperaturile diurne vor crește ușor. Cerul va prezenta înnorări temporar accentuate îndeosebi după-amiaza și…

10 ore ago