Categorii: AgriculturăMeteo

Producția de caise, în pericol din cauza iernii prea calde. Alte culturi expuse la risc

Grâul, rapița și orzul, culturi semănate în toamnă, nu sunt afectate, în acest moment, în vestul țării, de temperaturile ridicate. Pomii, în special caisul, stau să înflorească, iar dacă acest lucru se întâmplă și vine înghețul, producția de fructe autohtone de anul acesta riscă să fie compromisă.
Deși din punct de vedere calendaristic am trecut deja de jumătatea iernii, temperaturile neobișnuit de mari ne duc cu gândul mai degrabă la o toamnă prelungită. Evoluția nefirească a vremii afectează mai ales starea de vegetație a pomilor fructiferi, pentru că temperaturile ridicate, atât diurne, cât și nocturne, înseamnă semnalul pentru înflorire.
Inginerul Călin Cristian, coordonatorul pepinierei Lugoj-Pohalma, spune că cea mai expusă specie pomicolă la acest moment este caisul, care este gata să înflorească în cazul în care în perioada imediat următoare nu vine frigul.
“Aceste temperaturi pe care le avem acum, pozitive, a făcut ca la specia cais să avem o dezmogurire deja și, în cazul în care o să avem și îngheț, probabil că n-o să mâncăm fructe de cais anul acesta. Sperăm să nu se prelungească pe perioada asta, pentru că se vor dezmuguri și celelalte specii. Nu e vorba numai de cais. Am văzut anomalii chiar în zona Lugojului”, spune Călin Cristian.
Cum un necaz nu vine niciodată singur, temperaturile ridicate vin la pachet și cu o presiune semnificativă de boli și dăunători. Tocmai din această cauză, inginerul Călin Cristian recomandă o serie de tratamente la pomii fructiferi.
“Având în vedere temperaturile pozitive, rezerva de boli și dăunători e destul de mare din toamnă, pentru că și înghețul are rolul lui să ne mai diminueze din boli și dăunători. Așa că ar fi bine în ferestrele iernii, ce înseamnă aceasta, peste zi să fie temperaturi pozitive, peste noapte să nu să anunțe îngheț. Se fac tratamente în special cu produse cuprice și uleiuri horticole”, spune inginerul Călin Cristian.
La cultura mare, vremea călduroasă nu îi îngrijorează încă pe fermieri. Chiar dacă ar veni în perioada următoare temperaturi negative, îngheț și ninsori, culturile semănate în toamnă grâul, rapița sau orzulc sunt foarte bine dezvoltate la acest moment și au o capacitate mare de regenerare. Doar bolile din cultură pot provoca pagube, dacă nu sunt gestionate corespunzător, este de părere dr. ing. Alexander Degianski.
“Nu fac griji de îngheț. Frunzele într-adevăr se mai uscă, care poate să fie factor din nou de infecție dacă nu este ținut sub control. În cazul problemelor date de rugină, cel mai eficient tratament este un tratament pe bază de tebuconazol, care este substanță activă în această perioadă. La grâu, momentan nu este nevoie. Grâul arată foarte bine mici semne de septorioză, care sunt normale. În schimb, la orz avem probleme. În orzurile semănate foarte devreme, există un cocktail de boli și acolo vor exista cu siguranță repercusiuni asupra viitoarei producții. Și vedem helmintosporioză, rincosporioze, septorioze. Vedem inclusiv probleme legate de bolile coletului. Rapița rezistă la temperaturi mult mai scăzute decât grâul. Problema rapiței este că nu rezistă foarte bine la alternanțe de temperatură. Dacă azi avem minus 20 de grade și peste o săptămână avem plus 20 de grade și urmează încă un minus 10 nu o să-i fie foarte bine, dar agricultura este și știință, este și fler, dar mai ales depinzi și de noroc”, spune Alexander Degianski.
Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran.

Articole asemănătoare

Oradea conduce aproape trei sferturi, dar pierde și jocul al doilea

Finala din Liga Națională masculină de baschet a continuat la Cluj-Napoca cu meciul secund. Campioana…

7 ore ago

„La începutul sezonului, am notat în vestiar data finalei din Cupa României” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a efectuat astăzi antrenamentul oficial înaintea finalei Cupei României la fotbal. Aceasta va…

7 ore ago

Timișul, Aradul și Oradea, în finala competiției Destinația Anului 2024

Categoria Cea mai bună campanile de promovare va primi puncte exclusiv din partea juriului, nu…

8 ore ago

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România revine la Oradea

Până în data de 19 mai, editurile prezente vor prezenta cele mai recente titluri la…

8 ore ago

Muzeul de Artă din Timișoara refuză să organizeze Noaptea Muzeelor

Angajații Muzeului Național de Artă din Timișoara nu vor deschide porțile instituției de cultură în…

8 ore ago

Peste jumătate dintre participanții la Bursa Locurilor de Muncă, selectați pentru angajare

Potrivit AJOFM Tmiș, dintre cei o mie de participanți, aproximativ șase sute au au fost…

8 ore ago