Categorii: Agricultură

Producţia de miere, redusă la jumătate

Producţia de miere s-a redus la jumătate în acest an, din cauza secetei înregistrate în vestul ţării şi a ploilor excesive din sudul României. Preţul mierii a urcat deja cu 10-15 procente, potrivit preşedintelui Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea.

Anul acesta am obţinut la nivel naţional doar 50-60% din producţia anuală de miere, iar preţul a crescut deja cu 10-15 procente pe fondul majorării cu 35-40% a preţurilor de achiziţie de la apicultori la unele produse. Vestul şi centrul ţării au fost afectate de secetă, iar în alte zone nerealizarea producţiei a apărut din cauza ploilor excesive. În sudul ţării a plouat în perioada de înflorire a salcâmului, iar în aceste condiţii la nivel naţional am obţinut doar 30% faţă de media anuală, adică în jur de 1.000-1.500 de tone, dintr-o producţie anuală de 4.000-5.000 tone de miere de salcâm. Mierea de tei s-a făcut doar între 30 şi 35% pentru că în aproape toată ţara s-au suprapus ploile, iar mierea de floarea-soarelui, în funcţie de zone, s-a realizat între 45 şi 60%. Numai în Lunca Dunării a fost o producţie de miere aproape de normal. Judeţele cele mai afectate sunt cele din vestul ţării pentru că au fost calamitate şi din cauza secetei de anul trecut. Anul acesta, în Bihor, Satu Mare sau Arad, nu a plouat decât după ce a înflorit floarea soarelui.

Apicultorii îşi pun mari speranţe în Târgul Naţional al Mierii, organizat în perioada 19-21 septembrie 2014 pe Platforma Apicolă Băneasa, deoarece vor veni din zonele în care s-au realizat producţii de miere în acest an.

România produce, în medie, 20.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa Anul trecut au fost produse aproximativ 18.000 de tone.
România deţine, în prezent, 1,47 milioane de familii de albine şi are în jur de 40.000 de apicultori la nivel naţional, peste 60% dintre aceştia fiind membri ai Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine. În sistem ecologic, producţia de miere a fost anul trecut de 3.200 de tone, iar familiile de albine certificate în acest sistem de 110.000.

Articole asemănătoare

Florentina Iușco, personal best și calificare la Campionatul European

Rezultat excelent pentru atleta Florentina Iușco de la CSM Deva, la a 69-a ediție a…

2 ore ago

Acces mai sigur spre Cascada Lolaia din Retezat

Accesul turiștilor spre una dintre cele mai mari atracții turistice din județul Hunedoara este mai…

4 ore ago

Pleacă și Căpusă de la UTA. Ce să mai înțelegi?

43 de jucători, dintre care 25 de debutanți, a folosit UTA în campionatul recent încheiat.…

5 ore ago

Ministrul transporturilor, despre lucrările la linia ferată care traversează Timișoara: Am semne de întrebare

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, spune că are emoții dacă lucrările la calea ferată vor fi…

5 ore ago

Ambele echipe de la CSS Bega Timișoara se bat pentru locul al cincilea

Două echipe de volei de la CSS Bega Timișoara participă în aceste zile la turneul…

5 ore ago

AUDIO / Vestul Olimpic, episodul 20: Herta Anițaș

Fiind mai înaltă decât fetele din clasa ei, a fost atrasă oarecum firesc de handbal,…

6 ore ago