Anul viticol 2023, complicat dar cu vinuri de calitate

Sursa foto: pixabay.com

Anul viticol 2023 a fost unul deosebit de complicat pentru viticultorii bănățeni, pentru că au fost multe provocări generate de factorul climă.

Prima parte a anului a fost rece și ploioasă și a pus în pericol calitatea strugurilor, salvată însă de soarele de sfârșit de vară și început de toamnă, care a reușit să aducă zaharurile necesare unui bob de calitate.

În cea mai cunoscută podgorie bănățeană, cea de la Recaș, vinul obținut se încadrează în top cinci din ultimii 40 de ani, atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ, spune directorul general al cramelor, Gheorghe Iova.

Anul viticol 2023 a început sub auspicii mai puțin plăcute pentru noi, pentru viticultori, gândindu-mă la condițiile climatice care au întârziat vegetația cu circa două săptămâni, iar lunile mai și iunie au fost extrem de ploioase. Au căzut peste 250 de litri de apă pe metru pătrat, n-am avut trei zile în care să nu plouă și atunci sigur că ar trebui să schimbăm schema de tratamente. Am făcut-o, am reușit să trecem de acea perioadă foarte grea, cu strugurii sănătoși, curați, iar toamna t a fost una din cele mai favorabile pentru acumularea elementelor de calitate. Am avut un septembrie călduros, cu precipitații foarte puține și atunci sigur că, așa cum spuneam, au favorizat acumularea elementelor de calitate. Mă gândesc la zahăr, la arome, la polifenol, la tot ceea ce înseamnă, să spunem așa, parametrii necesari pentru obținerea unui vin de o calitate excelentă”, spune Gheorghe Iova.

În cealaltă zonă viticolă importantă a Timișului, pe Dealurile Silagiului, viticultorii au aplicat principiul puțin și bun.

Doru Cuzarciuc, proprietarul Cramei Dealul Dorului, spune că vinurile produse vor fi de top, ceea ce le va asigura un loc privilegiat în piața extrem de concurențială a vinurilor din România.

În general, pe deal, nu numai noi și vecinii noștri, că avem o relație foarte bună cu toate cramele de pe Dealul Silagiuului, cam toată lumea este în aceeași situație ca și noi. Producția mai puțină, dar în schimb calitate foarte bună. Vinurile au o culoare intensă, sunt foarte aromate, sunt foarte puternice, fiind cu încărcare de zaharuri foarte mare. Se pot face niște vinuri bine alcoolizate, adică peste 13° alcool și clar că anul 2023 va fi recunoscut și apreciat de cunoscători. La roșu e vorba de Cabernet și Merlot, iar la vinurile albe Rieslingul italian, Muscat otonel, care este foarte bun”, spune Doru Cuzarciuc.

Așadar, colecționarii trebuie să își noteze în agendă anul 2023, un an care cu siguranță va da plus valoare vinotecilor particulare.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:

Articole asemănătoare

Radu și Ilie Vincu – simboluri ale artei instrumentale tradiționale / VIDEO-LIVE

Violoniștii Radu şi Ilie Vincu şi-au făurit de-a lungul anilor un loc binemeritat printre instrumentiștii…

46 de minute ago

Anca Todoni, două victorii în calificări

Anca Todoni a acces pe tabloul principal al turneul challenger de tenis de la Madrid.…

6 ore ago

Povestea Antoniei, eleva din Timișoara care va reprezenta România la Olimpiada Internațională de Științele Pământului

Antonia Ioana Balcu este unul din cei patru liceeni români care se vor întrece cu…

7 ore ago

Sute de slujbe disponibile la Bursa Locurilor de Muncă de la Timișoara

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă organizează, marți, Bursa Locurilor de Muncă. Evenimentul va…

7 ore ago

Se oprește apa caldă în mai multe zone ale Timișoarei

Consumatorii care locuiesc în zona de nord a Timișoarei vor rămâne fără apă caldă din…

8 ore ago

Vremea în Banat și Crișana

Astăzi, temperaturile diurne vor crește ușor. Cerul va prezenta înnorări temporar accentuate îndeosebi după-amiaza și…

9 ore ago