Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Banat-Regiune Gastronomică Europeană 2027. Vestul țării își asumă o nouă candidatură

După anul Capitalei Culturale Europene, Timișoara țintește un nou titlu european major, Banat – Regiune Gastronomică Europeană 2027.

Banat-Regiune Gastronomică Europeană 2027. Vestul țării își asumă o nouă candidatură

Articol de Radio Timișoara, 28 decembrie 2023, 12:01

După anul Capitalei Culturale Europene, Timișoara țintește un nou titlu european major, Banat – Regiune Gastronomică Europeană 2027.

Consiliul Județean Timiș, Asociația HoReTim și Universitatea de Științe ale Vieții lucrează încă de la începutul acestui an la dosarul de candidatură, dorind ca după Capitala Culturală Europeană, regiunea Banat să intre în elita gastronomică a Europei. Până acum, în România, doar Sibiul a deținut această titulatură în 2019.

Toate eforturile se vor canaliza pentru a aduce acest titlu major în Banat, mai cu seamă că există deja mecanisme și structuri care funcționează bine din anul Capitalei Culturale Europene, spune președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica.

Noi am pornit această idee de la dorința noastră ca, la orizontul anilor 2030, Timișul să fie în top cinci destinații turistice la nivel național. Candidatura noastră vine oarecum firesc, ca o continuitate a demersurilor și a acțiunilor noastre de anul acesta. Acest titlu de Regiune Ggastronomică Europeană va pune din nou reflectoarele pe zona noastră, iar turistul, când merge într-o zonă nouă, primul lucru pe care îl caută este să ia contactul cu tradiția culinară a zonei respective”, spune Alin Nica.

Concurență între Banat și Harghita

Acest titlu va aduce în regiune numeroase evenimente care nu au legătură doar cu bucătăria, ele fiind și culturale sau artistice. Deocamdată se lucrează la dosarul de candidatură. Vor fi atrași în proiect și reprezentanții din județul Caraș-Severin, dar și alți promotori și urmează o competiție internă între Harghita și Banat, spune antropologul culinar Caius Merșa, unul din inițiatorii proiectului.

În zona Hauts de France, în 2023, au avut loc între 600 și 700 de evenimente legate de tema de Regiune Gastronomică Europeană. Acest palier cuprinde foarte multe teme, începând de la hrană, până la conviețuire, chestii sociale. Am depus la Institutul Național de Gastronomie propunerea noastră și s-a decis ca noi și Harghita, în mai 2024, să depunem împreună cartea pe care o propunem și ei vor lua o decizie care din cele două zone va fi regiune gastronomică în 2027”, spune Caius Merșa.

Scopul proiectului Regiune Gastronomică a Europei este acela de a pune în valoare identitatea culturală și gastronomică a fiecărei regiuni.

Procesul e foarte amplu, pentru că include întreaga regiune. Este destul de spectaculos pentru regiunea noastră, având în vedere gastronomia pe care o are și potențialul de dezvoltare pe care îl avem în Banat. Nu e un proiect ușor, este o întreagă strategie. La fel ca și la proiectul de Capitală Culturală este un dosar trebuie să fim admiși să îndeplinim anumite condiții. Faptul că am întâmpinat foarte multă deschidere față de asociația de la Bruxelles, care au cunoscut ceea ce a făcut Timișoara în depunerea candidaturii pentru capitală culturală Europeană, știu, zona, mi-au primit cu brațele deschise, Da, sunt de de acord, ne-am și înscris ca potențial candidați, numai că avem niște pași de urmat”, spune președintele HoReTim, Corina Macri.

Cu ocazia acestei candidaturi, județul Timiș și-a asumat poziția de lider al regiunii, teritoriu care trebuie să cuprindă însă tot Banatul istoric, caracterizat de convețuire multiculturală și interetnică, dar și de o gastronomie bine conturată.

Etichete:
18 porci sacrificați după confirmarea unui focar de pestă porcină în Timiș
Economie luni, 8 septembrie 2025, 17:11

18 porci sacrificați după confirmarea unui focar de pestă porcină în Timiș

18 porci au fost sacrificați în Timiș, după ce a fost identificat un nou focar de pestă porcină africană. Inspectorii sanitari veterinari și...

18 porci sacrificați după confirmarea unui focar de pestă porcină în Timiș
Focar de pestă porcină africană în Timiș
Economie sâmbătă, 6 septembrie 2025, 17:05

Focar de pestă porcină africană în Timiș

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în județul Timiș. Direcția Sanitară Veterinară a anunţat că e vorba de o...

Focar de pestă porcină africană în Timiș
Preţurile mari la energie opresc producţia combinatului siderurgic de la Hunedoara
Economie miercuri, 3 septembrie 2025, 13:52

Preţurile mari la energie opresc producţia combinatului siderurgic de la Hunedoara

Combinatul ArcelorMittal Hunedoara va suspenda producţia din data de 5 septembrie, pe fondul preţurilor ridicate ale energiei electrice şi a...

Preţurile mari la energie opresc producţia combinatului siderurgic de la Hunedoara
AUMOVIO s-a lansat oficial la Timișoara
Economie marți, 2 septembrie 2025, 19:15

AUMOVIO s-a lansat oficial la Timișoara

AUMOVIO, compania desprinsă din fostul sector Automotive al grupului Continental, a fost lansată oficial la Timișoara. Noua entitate, care va...

AUMOVIO s-a lansat oficial la Timișoara
Economie luni, 1 septembrie 2025, 09:03

Rovinieta pentru autoturisme se scumpește

Rovinieta pentru autoturisme se scumpeşte de astăzi, a anunţat Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Astfel, tarifele...

Rovinieta pentru autoturisme se scumpește
Economie vineri, 8 august 2025, 14:22

Apicultorii cer reducerea TVA la hrana albinelor

Producţia de miere din 2025 este cea mai slabă din ultimii 40 de ani, relevă datele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Hunedoara. Stuparii...

Apicultorii cer reducerea TVA la hrana albinelor
Economie joi, 31 iulie 2025, 19:36

Profesor de economie: Creșterea TVA va duce la reducerea creșterii economice

Cota generală de TVA, aplicabilă majorității bunurilor și serviciilor, crește începând de mâine de la 19%, la 21%. De asemenea, TVA de 5%...

Profesor de economie: Creșterea TVA va duce la reducerea creșterii economice
Economie marți, 29 iulie 2025, 14:01

Un nou an apicol dificil în Banat

Problemele apicultorilor au început încă de anul trecut, când, din cauza secetei, albinele au cules puțin polen și au intrat nepregătite în...

Un nou an apicol dificil în Banat