Ascultă Radio Timișoara Live

Banat-Regiune Gastronomică Europeană 2027. Vestul țării își asumă o nouă candidatură

Sursa foto: Culinaria Banatica

Banat-Regiune Gastronomică Europeană 2027. Vestul țării își asumă o nouă candidatură

Articol de Radio Timișoara, 28 decembrie 2023, 12:01

După anul Capitalei Culturale Europene, Timișoara țintește un nou titlu european major, Banat – Regiune Gastronomică Europeană 2027.

Consiliul Județean Timiș, Asociația HoReTim și Universitatea de Științe ale Vieții lucrează încă de la începutul acestui an la dosarul de candidatură, dorind ca după Capitala Culturală Europeană, regiunea Banat să intre în elita gastronomică a Europei. Până acum, în România, doar Sibiul a deținut această titulatură în 2019.

Toate eforturile se vor canaliza pentru a aduce acest titlu major în Banat, mai cu seamă că există deja mecanisme și structuri care funcționează bine din anul Capitalei Culturale Europene, spune președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica.

Noi am pornit această idee de la dorința noastră ca, la orizontul anilor 2030, Timișul să fie în top cinci destinații turistice la nivel național. Candidatura noastră vine oarecum firesc, ca o continuitate a demersurilor și a acțiunilor noastre de anul acesta. Acest titlu de Regiune Ggastronomică Europeană va pune din nou reflectoarele pe zona noastră, iar turistul, când merge într-o zonă nouă, primul lucru pe care îl caută este să ia contactul cu tradiția culinară a zonei respective”, spune Alin Nica.

Concurență între Banat și Harghita

Acest titlu va aduce în regiune numeroase evenimente care nu au legătură doar cu bucătăria, ele fiind și culturale sau artistice. Deocamdată se lucrează la dosarul de candidatură. Vor fi atrași în proiect și reprezentanții din județul Caraș-Severin, dar și alți promotori și urmează o competiție internă între Harghita și Banat, spune antropologul culinar Caius Merșa, unul din inițiatorii proiectului.

În zona Hauts de France, în 2023, au avut loc între 600 și 700 de evenimente legate de tema de Regiune Gastronomică Europeană. Acest palier cuprinde foarte multe teme, începând de la hrană, până la conviețuire, chestii sociale. Am depus la Institutul Național de Gastronomie propunerea noastră și s-a decis ca noi și Harghita, în mai 2024, să depunem împreună cartea pe care o propunem și ei vor lua o decizie care din cele două zone va fi regiune gastronomică în 2027”, spune Caius Merșa.

Scopul proiectului Regiune Gastronomică a Europei este acela de a pune în valoare identitatea culturală și gastronomică a fiecărei regiuni.

Procesul e foarte amplu, pentru că include întreaga regiune. Este destul de spectaculos pentru regiunea noastră, având în vedere gastronomia pe care o are și potențialul de dezvoltare pe care îl avem în Banat. Nu e un proiect ușor, este o întreagă strategie. La fel ca și la proiectul de Capitală Culturală este un dosar trebuie să fim admiși să îndeplinim anumite condiții. Faptul că am întâmpinat foarte multă deschidere față de asociația de la Bruxelles, care au cunoscut ceea ce a făcut Timișoara în depunerea candidaturii pentru capitală culturală Europeană, știu, zona, mi-au primit cu brațele deschise, Da, sunt de de acord, ne-am și înscris ca potențial candidați, numai că avem niște pași de urmat”, spune președintele HoReTim, Corina Macri.

Cu ocazia acestei candidaturi, județul Timiș și-a asumat poziția de lider al regiunii, teritoriu care trebuie să cuprindă însă tot Banatul istoric, caracterizat de convețuire multiculturală și interetnică, dar și de o gastronomie bine conturată.

Etichete:
Exercițiu de civilizație cu mazăre, testat de un legumicultor din Arad
Economie marți, 21 mai 2024, 18:57

Exercițiu de civilizație cu mazăre, testat de un legumicultor din Arad

Legumicultorul arădean a pus la dispoziția clienților tarlaua cultivată cu mazăre și oricine dorește poate să adune pastaile dulci direct din...

Exercițiu de civilizație cu mazăre, testat de un legumicultor din Arad
Grupurile de Acțiune Locală din Timiș instruiesc societatea civilă și ONG-urile pentru a scrie proiecte europene
Economie luni, 20 mai 2024, 09:33

Grupurile de Acțiune Locală din Timiș instruiesc societatea civilă și ONG-urile pentru a scrie proiecte europene

2 milioane de euro este suma pe care Grupurile de Acțiune Locală Timișoara și Colinele Recaș o au la dispoziție pentru a crește capacitatea...

Grupurile de Acțiune Locală din Timiș instruiesc societatea civilă și ONG-urile pentru a scrie proiecte europene
Fluctuațiile de personal, problema firmelor care importă forță de muncă non-UE
Economie luni, 13 mai 2024, 08:05

Fluctuațiile de personal, problema firmelor care importă forță de muncă non-UE

Președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, susține că mulți muncitori străini părăsesc locurile de...

Fluctuațiile de personal, problema firmelor care importă forță de muncă non-UE
Unica distilerie autorizată din Timiș se pregătește să lanseze un sortiment rar, răchia de nucă
Economie luni, 13 mai 2024, 07:20

Unica distilerie autorizată din Timiș se pregătește să lanseze un sortiment rar, răchia de nucă

La nivel național există opt producători autorizați de rachiuri de fructe, care produc sub brand propriu și care își pot comercializa produsul...

Unica distilerie autorizată din Timiș se pregătește să lanseze un sortiment rar, răchia de nucă
Economie sâmbătă, 11 mai 2024, 17:47

Food Intel Forum, duminică, la “Diminețile satului”

Food Intel Forum AQUA Carpatica s-a desfășurat în două locații de excepție, respectiv Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină...

Food Intel Forum, duminică, la “Diminețile satului”
Economie joi, 9 mai 2024, 19:16

Forum internațional de afaceri cu sute de participanți la Timișoara

Firme din România, Turcia, Germania, Italia, Polonia, Serbia, Bosnia și Herțegovina, discută astăzi și mâine, la Timișoara, noi...

Forum internațional de afaceri cu sute de participanți la Timișoara
Economie miercuri, 8 mai 2024, 18:07

Apicultorii din Timiș se tem că vremea va afecta din nou producția de miere

Anul acesta ar putea fi, pentru apicultorii bănățeni, unul mult mai slab în ceea ce privește producția de miere, față de 2023. Condițiile...

Apicultorii din Timiș se tem că vremea va afecta din nou producția de miere
Economie miercuri, 8 mai 2024, 08:58

O singură destinație estivală de pe aeroportul din Arad

Sigura destinație disponibilă în sezonul estival al anului 2024 de pe Aeroportul Internațional din Arad este Antalya. Zborurile urmează să fie...

O singură destinație estivală de pe aeroportul din Arad