Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Culinaria Banatica. Timișoara pornește în căutarea preparatelor tradiționale autentice din Banat

La Timișoara a fost lansat Culinaria Banatica, un proiect care include mai multe evenimente cultural-gastronomice de redescoperire a mâncărurilor tradiționale din Banat.
Păsulă, slăită în grai bănățean, paste de jumări, zupă de tăiței, zamă de pasăre, păturată, prăcrumpi sau clătite bănățene sunt câteva dintre specialitățile din meniul singurului restaurant cu preparate 100% bănățene din Timișoara. Chiar dacă în oraș există multe restaurante care au în meniu produse tradiționale, conceptul s-a diluat, explică Ovidiu Caius Merșa, unul dintre inițiatorii proiectului Culinaria Banatica.
“Proiectul dorește foarte mult să adune un pic ceea ce s-a întâmplat în Timișoara, ca gastronomie și să ordoneze, să pună lucrurile un pic în ordine. Nu este ca și când nu am avea noua bucătărie românească, nu e ca și când nu avem bucătărie tradițională, doar că suntem un pic zăpăciți de toate informațiile care vin din toate grupurile, din toată lumea care știe tot, evident, ca în fotbal. Foarte multe restaurante au și mâncare tradițională românească și lumea, folosind obsesiv cuvântul tradițional și ducându-l în derizoriu, cumva s-a diluat ideea de tradițional rustic. Trebuie pusă ordine în lucrurile astea. Mai sunt restaurante în Timișoara care au rețete vechi, sunt care au rețete tradiționale, sunt restaurante care fac parte din noua bucătărie românească pe care noi o uităm și care trebuia să o avem în anii ‘40-‚50, noi abia acuma o reconstruim și există există în țară și există și în Timișoara”, spune Ovidiu Caius Merșa.
Inițiatorul proiectului a explicat că prin Culinaria Banatica vor fi așezați la aceeași masă specialiștii din gastronomie, inclusiv profesori universitari care au legătură cu domeniul, iar rezultatele vor fi puse în fața publicului larg.
“Vor fi foarte multe workshop-uri prin care o să încercăm să aducem din zona universitară profesori, cum ar fi doamna profesoară Otilia Hedeșan sau doamna Mirela Ahmadi de la Facultatea de Medicină Veterinară, să vorbească un pic profesioniștilor din domeniu, pentru că există o ruptură la noi între zona patronală, între clienți și zona academică. Toate evenimentele sunt deschise și pentru publicul larg. În fiecare lună avem câte patru evenimente, care vor fi niște seminarii mic dejun, prânz, cină. Le vom ține în anumite locații și în anumite locuri publice din oraș. Deci, din start se va adresa publicul larg, pentru că proiectul se adresează publicului larg”, mai spune Ovidiu Caius Merșa.
Președintele Asociației Horetim, Corina Macri, a declarat că prin Culinaria Banatica, gastronomia bănățeană are șansa de a se reinventa, mai ales în actualul context european, când tot mai mulți se întorc spre rețetele tradiționale.
“Vrem să avem 32 de evenimente prin care, în fiecare dintre ele, să readucem câte o rețetă autentică, câte o poveste din gastronomie, în așa fel încât toată lumea să înțeleagă ce înseamnă gastronomie și să coborâm cumva din zona academică, să ne întoarcem aici aproape de toți ceilalți, să înțelegem că nu e o poveste greu de atins și că se poate face în bucătării. Tocmai cred că asta face diferența și este un trend la nivel european. Toată lumea își dorește să se întoarcă la gastronomia locală”, spune Corina Marci.
Culinaria Banatica este finanțat de centrul de proiecte al Primăriei Timișoara cu suma de 250.000 lei.

Culinaria Banatica. Timișoara pornește în căutarea preparatelor tradiționale autentice din Banat

Articol de Radio Timișoara, 19 mai 2023, 10:04

Ascultați reportajul realizat de Daniel Dancea.

 

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute
Economie marți, 22 iulie 2025, 14:53

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute

Pe câmpiile pe care acum grâul așteaptă combinele pentru recoltat, în urmă cu mai bine de 40 de ani, erau plantate aproximativ 2.000 de hectare...

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute
Cea mai bună recoltă de grâu din ultimii șapte ani în județul Arad
Economie vineri, 18 iulie 2025, 12:44

Cea mai bună recoltă de grâu din ultimii șapte ani în județul Arad

Județul Arad înregistrează cea mai mare producție de grâu din ultimii șapte ani, cu o medie de 5.900 de kilograme la hectar, potrivit datelor...

Cea mai bună recoltă de grâu din ultimii șapte ani în județul Arad
Noile provocări ale economiei românești: transferul deciziei spre agenții guvernamentale și inegalitatea elitelor
Economie marți, 15 iulie 2025, 18:00

Noile provocări ale economiei românești: transferul deciziei spre agenții guvernamentale și inegalitatea elitelor

Agențiile guvernamentale, sinecurile și noile forme de inegalitate – toate pot genera dezechilibre economice și politice serioase, atrage...

Noile provocări ale economiei românești: transferul deciziei spre agenții guvernamentale și inegalitatea elitelor
Profesor de economie: Agențiile guvernamentale au ajuns să înlocuiască Guvernul în deciziile economice
Economie luni, 14 iulie 2025, 17:47

Profesor de economie: Agențiile guvernamentale au ajuns să înlocuiască Guvernul în deciziile economice

Agențiile guvernamentale reprezintă una dintre problemele economiei românești, avertizează un profesor de Economie Publică din Timișoara....

Profesor de economie: Agențiile guvernamentale au ajuns să înlocuiască Guvernul în deciziile economice
Economie luni, 14 iulie 2025, 08:09

Afaceri cu suflet: Cum schimbă antreprenoriatul social comunitățile din România

Într-o lume în care afacerile tradiționale se măsoară în profit, antreprenoriatul social propune un alt model: unul în care scopul principal...

Afaceri cu suflet: Cum schimbă antreprenoriatul social comunitățile din România
Economie joi, 3 iulie 2025, 19:43

Creșterea TVA aduce scumpiri și risc de recesiune. Cui folosește inflația? Explicația unui profesor de economie din Timișoara

Creșterea taxei pe valoarea adăugată este una dintre cele mai rapide metode prin care guvernele pot colecta mai mulți bani la buget. Dar această...

Creșterea TVA aduce scumpiri și risc de recesiune. Cui folosește inflația? Explicația unui profesor de economie din Timișoara
Economie joi, 3 iulie 2025, 10:29

Ministrul Dezvoltării: Sporul pentru condiții vătămătoare trebuia eliminat

Sporul pentru condiții vătămătoare trebuia eliminat, susține ministrul Dezvoltării. Cseke Attila. Prezent la inaugurarea unei creșe în...

Ministrul Dezvoltării: Sporul pentru condiții vătămătoare trebuia eliminat
Economie miercuri, 25 iunie 2025, 19:52

Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă

Cireşii au înflorit pentru a doua oară în acest an în mai multe zone din judeţul Arad. Specialiștii consideră că este o anomalie cauzată de...

Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă