Ascultă Radio Timișoara Live

EXCLUSIVITATE: Interviu cu David Muniz, însărcinat cu afacerile în cadrul Ambasadei S.U.A | VIDEO

David Muniz, însărcinat cu afacerile  în cadrul  Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București, a acordat  la Timișoara , după vizitarea  firmei Kimball, un interviu în exclusivitate radioului și televiziunii publice din zona de vest a țării.

David Muniz-Ambasada SUA
Foto: David Muniz-Ambasada SUA

Articol de Radio Timisoara, 4 noiembrie 2022, 12:22 / actualizat: 4 noiembrie 2022, 15:20

 

Ioana Sapianu:

Charge D’Affairs în cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București, David Muniz, vă mulțumim că ne primiți, alături de dumneavoastră, aici la Kimball. Suntem nerăbdători să discutăm despre vizita dumneavoastră în Timișoara, de azi.

David Muniz:  

Mulțumesc și vă mulțumesc pentru spațiul dedicat, apreciez mult ocazia. Este un lucru fantastic să vizitez Timișoara. E pentru prima oară când am bucuria să ajung aici, am auzit lucruri minunate despre oraș. S-a ridicat la toate așteptările, e un loc minunat. Poți să observi istoria, cultura, tradițiile, dacă vizitezi zona centrală. Este, de asemenea, un loc care a devenit ”acasă” pentru atât de multe afaceri cu capital în Statele Unite, pentru investitorii care au ajuns aici, în regiune.  Acum ne aflăm în birourile celor de la Kimball, tocmai ce am vizitat fabrica de producție a celor de la Hamilton. Și sunt mult mai multe firme americane aici. Unul din mesajele pe care am vrut să îl aducem la Timișoara este acela de a sublinia parteneriatul acesta economic dintre Statele Unite și România, pe care îl considerăm vital, în creștere și deosebit de important prin prisma parteneriatului nostru strategic dintre cele două țări.

Ioana Sapianu:

Să începem chiar cu asta! Avem niște informații de la vizita dumneavoastră la Camera de Comerț Americană. Cum a fost? Ați fructificat vizita? Cum vi s-a părut?

David Muniz:

A fost foarte bine.  AmCham este o cameră de comerț mare deosebit de diversă și activă! E cea mai activă cu care am lucrat până acum, în cariera mea. Ne-am tot dorit să vedem cum AmCham face mai multe și înafara Bucureștiului, să atragă mai multe companii americane, să devină o voce pentru aceste afaceri nu doar în capitală. Din fericire, s-a încheiat episodul ”COVID” și putem călători să organizăm astfel de evenimente, putem, în sfârșit, să ieșim și să facem asta! Sunt bucuros să văd toate afacerile reprezentate aici și să aflu despre oportunitățile investitorilor americani aici, în Timișoara. Cred că, atunci când vorbim de investiții ale SUA în România, un lucru pe care l-am subliniat azi este acela că, atunci când am început acest parteneriat strategic, în 1997, schimbul bilateral a fost, cred, pe undeva sub un miliard de dolari, la un loc. Azi vedem că sunt exporturi românești în valoare de 3 miliarde de dolari care vin în Statele Unite și 1,4 miliarde în exporturi, care ajung în România din state. Așadar, pe partea românească, valoarea exporturilor a crescut de șapte ori, din 1997! Iar exporturile către țara voastră au crescut de 5 ori. Valoarea investițiilor directe ale SUA în România este undeva la 4 miliarde. Firește, ne-ar plăcea să vedem o creștere a acestei cifre. Considerăm că are, desigur, un impact pozitiv asupra economiei românești. Face o treabă bună prin a angaja oameni, a oferi locuri de muncă și creștere. Însă mai e un efect important despre care spunem noi că e adus de investițiile americane, iar acesta este faptul că ajută să promovăm cultura de business, de corporație. Aici, la Kimball, dar și unde am fost, la Hamilton, ei au o politică a echilibrului de gen în rândul forței de muncă. Acest lucru face firmele mai productive, locuri în care e mai plăcut să lucrezi, le face atractive pentru angajați. Cred că vrem să vedem cu toții mai mult că se întâmplă acest lucru în România. Companiile americane aduc valorile americane în această sferă a afacerilor, nu doar bani și locuri de muncă (ambele – lucruri importante), dar și alte valori.

Ioana Sapianu:

Exact, politici. Ați observat dumneavoastră un dezechilibru în materie de reprezentare de gen în forța de muncă de aici, ori alte situații  similare? Am aflat de la ceilalți colegi de-ai mei, care au fost la Camera de Comerț Americană, că ați adus în discuție și lipsurile în infrastructură, puțin și despre corupție, lucruri care e loc să fie îmbunătățite…

David Muniz:

Pentru început, trebuie să menționez că România e foarte atractivă pentru investitorii din SUA. Aveți forță de muncă excelentă, educată, aveți o populație de dimensiuni semnificative, o poziționare bună. Sunt mulți factori favorabili, care au atras companiile americane aici, unde au avut și foarte mare succes și sunt foarte mulțumiți de România. Acesta e un lucru important. Nu cred că am fi văzut o creștere cum este cea actuală, fără să fie adevărate cele spuse anterior. Există și probleme? Normal. Sunt aceleași provocări care afectează multe alte țări. Da, corupția încă mai este o problemă în România. Transparența în legislație, predictibilitatea legislației, stabilitatea acesteia. Toate acestea afectează bunăvoința investitorilor de a veni. Infrastructura e și ea o provocare, e un lucru pe care multă lume din România îl aduce în discuție, cu toții o facem. Știm de ele și lucrăm îndeaproape cu Guvernul la ele și cred că ați observat progrese, în ultimii ani,  nu este o situație statică. Este o schimbare în etape, iar lucrurile cu siguranță se îmbunătățesc, lucru pe care sperăm să-l vedem în continuare, pe măsură ce ne extindem colaborarea economică.

Ioana Sapianu:

Cum e cu reversul medaliei? Cum e situația cu afacerile românești, cu forța de muncă românească, care ar putea să treacă Atlanticul și să ajungă în țara celor liberi?

David Muniz:

Ne-ar plăcea să vedem… cum să spun?! Într-un mediu sănătos, într-o relație sănătoasă, dintre Statele Unite și un aliat și partener străin, în relația economică, atunci când începi să vezi trafic egal din ambele sensuri, într-un ritm crescător, atunci știi că relația se maturizează. Am observat companii românești care au investit în Statele Unite. Cu precădere, în domeniul IT, care este foarte puternic. Am văzut câteva firme românești listate public la bursa americană și care au devenit competitive la nivel global. Este un semn sănătos și vrem să vedem mai mult din acest registru în viitor.

Ioana Sapianu:

Practic, acelea sunt ”punțile” pe care putem construi colaborările noastre în viitor, din punct de vedere economic?

David Muniz:

Da! Iar un alt domeniu pe care trebuie să îl menționez, un pilon al relației noastre economice, este parteneriatul nostru energetic. Probabil știți că ambasada este foarte implicată cu Guvernul României și cu câteva companii, pentru a extinde acest parteneriat, cu precădere în sectorul nuclear, un lucru foarte interesant.

Ioana Sapianu:

Cernavodă?

David Muniz:

Cernavodă!
De asemenea, proiectul cu reactorul modular de mici dimensiuni, din Doicești, în județul Dâmbovița. Sunt proiecte strategice importante, vrem să vedem un parteneriat de lungă durată, chiar decenal, cu România, în acest sector. Când și dacă România implementează toate aceste proiecte, va fi un lider regional în furnizarea energiei fără emisii de carbon, energie independentă de Rusia, care să ajungă în toată această regiune. Doar proiectul de la Cernavodă va dubla capacitatea de producție a centralei. În proiectul SMR (Small Modular Reactor), foarte interesant, va fi pentru prima oară utilizată o tehnologie americană nouă, care va face energia nucleară mai sigură, mai accesibilă financiar și scalabilă. Practic, mult mai disponibilă și utilă pentru consumatori, așteptăm cu nerăbdare și acest lucru.  Pe lângă asta, lucrăm cu guvernul la legislația legată de energia eoliană offshore, consider că există mult potențial acolo. De asemenea, petrol și gaze offshore, chiar energie geotermală. Avem discuții. România are potențialul să devină o putere energetică regională în Europa și ar putea face multe să ajute la protejarea acestei regiuni de folosirea energiei ca armă, lucru pe care l-am văzut dinspre est.

Ioana Sapianu:
Dați-mi voie să vă întreb… permiteți-mi să ne localizăm. Suntem în Timișoara, ați vizitat orașul. Ați mai fost aici? Credeți că este atrăgătoare pentru investitorii din SUA? Care vă e prima impresie?

David Muniz:

Am o impresie foarte bună! Este pentru prima oară când sunt la Timișoara, mi-am dorit să ajung de ceva vreme. Sunt atâtea locuri în care încă nu am ajuns și îmi tot reproșez asta. Mă bucur mult că am reușit să facem asta. Oraș minunat, oameni minunați! Să vă răspund la întrebare: consider că este un loc atractiv pentru investitori americani, pentru că avem deja investitori americani și alții încă prospectează. Locația e cheia, e una favorabilă, este în vestul României, aproape de alte rețele de transport europene. Am avut o întâlnire minunată cu primarul și vreau să îi mulțumesc acestuia pentru ospitalitatea sa. Am discutat nu doar despre aspectul economic al relației noastre, ci și despre alte aspecte. După cum bine știți, Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană începând cu anul următor, ceea ce e mare lucru! Suntem foarte entuziasmați de acest lucru. Ambasada se concentrează pe mai multe programe culturale pe care credem că putem să le aducem, în cadrul sărbătoririi titlului de Capitală Culturală – câteva, cu care vrem să o susținem. Sperăm, de asemenea, că firmele americane cu rezidență aici în Timișoara, vor ajuta în  susținerea acestui efort. Cred că Timișoara este un loc grozav pentru momentul de tipul ”Capitală Culturală” și sperăm că va pune și mai mult Timișoara pe hartă, chiar și după anul următor, cred că începe în februarie, după ce se încheie programul. Cum a fost și cazul Sibiului, în 2007. Sunt atât de multe locuri din România care merită mai multă atenție și mai multă recunoaștere din partea altor europeni și așteptăm cu nerăbdare să vedem rezultatele. Per ansamblu, este un oraș grozav, o regiune minunată și aveți cu ce vă mândri! Poți vedea, chiar și  când conduci prin zonă, toată această dezvoltare minunată și cum Timișoara avansează spre viitor și face lucruri minunate, atât pentru România cât și pentru ea însăși. Să vă răspund: mi-a lăsat o impresie foarte bună.

Ioana Sapianu:

Wow, foarte bun feedback!

Haideți să vorbim despre afaceri, mai exact cele corporatiste. Hamilton și Kimball, ați vizitat ambele filiale. Ce feedback aveți de aici?

David Muniz:

Ce vedem aici sunt companii cu înaltă tehnologie, care fac muncă de ultimă generație, aici, în România. Produc cele mai sofisticate piese electronice, cum e cazul Kimball, dispozitive medicale de măsurare și… e greu de descris într-un singur cuvânt ce face Hamilton. În orice caz, procesul de manufactură este unul de înaltă precizie. E important ca oamenii să înțeleagă că acestea sunt slujbe bune, iar companiile sunt angajatori atractivi din aceleași raționamente, pentru că munca lor nu e, cum am spune, de tip ”back-office” ( asamblare de piese pentru ca altcineva să facă produsul finit), ci fac toată munca aici, în România! Un lucru atât de adevărat pentru mulți investitori americani de aici. În domeniul IT ai oameni care proiectează aici produse care vor fi folosite în întreaga lume. La Ford începe producția de automobile electrice, în România, primul loc din Europa unde se întâmplă acest lucru. Cred, cel puțin, că e primul loc. Deci se muncește la nivel înalt, iar acest lucru înseamnă investiție de calitate. Este genul de investiție pe care îl vrei: construiește vieți, cariere și duce la dezvoltare continuă. Oamenii care lucrează în aceste companii vor pleca și își vor construi propriile afaceri, lucru pe care îl vedem și în industria IT. La aceasta mă refer când spun că vreau să văd că această relație economică devine dinamică, să pornească așa.

Ioana Sapianu:

Da, există o opinie constantă în Statele Unite, anume că afacerile mici și mijlocii sunt baza economiei națiunii…

David Muniz:

Așa e, statisticile arată că în întreprinderile mici și mijlocii se produce creșterea: de locuri de muncă, de salarii, se întâmplă atât de multe lucruri în acea direcție. Așadar, da, sunt companii foarte impresionante, îmi place să observ cum își tratează angajații. Este o inovație utilă în orice țară schimbarea culturii corporatiste.

Ioana Sapianu:

Să intrăm puțin în situația din Ucraina. Vine iarna, din păcate. Vorbim de amenințări, economice și nu numai. Cum vedeți situația, în contextul în care populația este îngrijorată de felul în care va fi parcursă iarna. De asemenea, care este perspectiva Ambasadei Statelor Unite ale Americii, cu privire la ONG-urile și felul în care populația, autoritățile și organizațiile au gestionat situația umanitară a refugiaților ucraineni?

David Muniz:

Voi începe cu sfârșitul întrebării, pentru că îl consider un punct important. Este exemplar și înduioșător să vedem cât de multă asistență a oferit România refugiaților ucraineni, încă de la începutul acestui conflict.  Să vezi oamenii care s-au grăbit să ajungă la Siret și să ofere ajutor, adăpost, mâncare, transport, toate acestea și  încă există un imbold în rândul românilor pentru a ajuta refugiații, acest lucru este înduioșător. Aici, în Timișoara, am avut oportunitatea să vizităm un  ONG local, Asociația LOGS. Sunt mândru să anunț că vom susține LOGS cu un grant, pe fondul muncii excelente pe care o fac. În trecut, au ajutat refugiați afgani. Acum, ajută refugiați ucraineni. Și fac o treabă grozavă, prin a-i ajuta să își găsească o cazare, să le găsească o ocupație, să acceseze educație pentru copii. Cred că Guvernul României și poporul român au făcut o treabă exemplară ajutându-i pe refugiați și cred că acest lucru se datorează României. Și asta pentru că, din câte știu, ca popor, nu ați experimentat acest fenomen până acum. Cel puțin nu în trecutul apropiat. Iar faptul că atât de mulți oameni s-au oferit să ajute, într-o perioadă de impas, spune ceva.
Dacă suntem îngrijorați de ce se întâmplă în Ucraina? Firește, cu toții suntem. Părerea mea este că, din  ce am observat, România e foarte pregătită să treacă de această iarnă, atât cât se poate. Asta și pentru că deja aveți un grad înalt de autonomie energetică și pentru că guvernul vostru caută în continuare măsuri pentru a extinde această independență și pentru a o amplifica. Cred că România e într-o poziție mai bună decât alții, pentru a face față provocărilor ce vor veni. Nu înseamnă că va fi ușor. Nu cred că această situație a fost până acum ușoară pentru niciunul din noi, sincer. Efectele acestui război se resimt la nivel global. Dar cred că România este bine pregătită, din acest motiv. Iar, punctual, felul în care au fost tratați refugiații a fost exemplar.

Ioana Sapianu:
Ei bine, sunt la ultima întrebare. Aș vrea să închei într-o notă pozitivă. Timișoara, după cum ați și menționat, este programată să dețină titlul de Capitală Culturală Europeană. Dorim un mesaj din partea dumneavoastră, pentru acest moment în particular și… dacă puteți să ne dați un pont, veți fi mai prezenți pe aici decât de obicei?

David Muniz:

Mereu sper să fiu, desigur nu promit niciodată nimic. Este, însă, intenția noastră, cu siguranță.

În primul rând, felicitări Timișoarei pentru câștigarea titlului de capitală culturală, cred că va fi un an fantastic, cred că toți din Europa vor afla mai multe despre acest oraș, în urma programului care se va derula aici. Noi, guvernul SUA, suntem pregătiți să contribuim semnificativ la acest efort pentru a fi un succes. Deja știu câteva din lucrurile cu care dorim să contribuim. Și sunt nerăbdător referitor la acest aspect. Rezultatul va fi un număr mare de vizitatori americani. Și nu doar vizitatori oficiali, precum sunt ei, dar, sperăm, niște persoane relevante din punct de vedere cultural. Pe oricine veți întreba, care vor ajunge aici, e legătura aceea între oameni, care reușesc să construiască acele relații, în afara canalelor oficiale, lucru pe care îl consider important. Nu e un lucru mereu recunoscut, dar vrem să vedem că se întâmplă aici.

În final, aș dori să vă felicit pe voi și radioul public românesc pentru aniversarea a 94 de ani de existență, despre care am înțeles că a avut loc acum două zile, pe 1 noiembrie.

Ioana Sapianu:
Exact,vă mulțumim mult!

David Muniz:

Munca pe care o depuneți cu toții e grozavă. Presa liberă e o valoare fundamentală într-o democrație. Iar voi reprezentați acest lucru, aici, prin radioul public românesc. Presa are un rol-cheie în păstrarea funcționalității democrației. Așadar, vă mulțumim pentru tot ceea ce faceți.

“Din grădina Dorobanțiului”, proiect de relansare a legumiculturii din Arad
Economie luni, 22 aprilie 2024, 14:49

“Din grădina Dorobanțiului”, proiect de relansare a legumiculturii din Arad

Comuna Dorobanți, din județul Arad, a fost renumită, pe vremuri, pentru legumele de bună calitate cu care venea pe piețele din vestul țării...

“Din grădina Dorobanțiului”, proiect de relansare a legumiculturii din Arad
Piața IT din vestul țării rezistă crizei industriei din Occident
Economie miercuri, 17 aprilie 2024, 08:32

Piața IT din vestul țării rezistă crizei industriei din Occident

Criza industriei IT din America nu i-a afectat pe absolvenții Universității Politehnica Timișoara. Peste 90 la sută dintre absolvenții UPT sunt...

Piața IT din vestul țării rezistă crizei industriei din Occident
Locuințele se scumpesc la Timișoara, deși orașul are cea mai accesibilă piață imobiliară
Economie duminică, 14 aprilie 2024, 16:42

Locuințele se scumpesc la Timișoara, deși orașul are cea mai accesibilă piață imobiliară

Prețul apartamentelor din Timișoara s-a majorat atât pe segmentul locuințelor noi cât și în ceea ce privește locuințele din blocurile vechi....

Locuințele se scumpesc la Timișoara, deși orașul are cea mai accesibilă piață imobiliară
Seceta și temperaturile ridicate, motive de îngrijorare pentru agricultorii arădeni
Economie marți, 9 aprilie 2024, 08:56

Seceta și temperaturile ridicate, motive de îngrijorare pentru agricultorii arădeni

Agricultorii din Arad atrag atenția că plantele din culturile de toamnă s-au maturizat prematur. Din cauza secetei, grâul, orzul și rapița sunt...

Seceta și temperaturile ridicate, motive de îngrijorare pentru agricultorii arădeni
Economie sâmbătă, 6 aprilie 2024, 12:26

Peste 17.500 de fermieri hunedoreni, pot depune cereri de plată la APIA

Peste 17.500 de fermieri din județul Hunedoara sunt aşteptaţi să depună cereri de plată la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în...

Peste 17.500 de fermieri hunedoreni, pot depune cereri de plată la APIA
Economie vineri, 5 aprilie 2024, 07:15

Rapița a înflorit cu aproape o lună mai devreme în Timiș. Fermierii, îngrijorați de schimbările climatice

Sezonul fotografiilor în lanurile cu rapiță s-a deschis deja în județul Timiș. Vremea caldă din februarie și din luna martie a dus la o...

Rapița a înflorit cu aproape o lună mai devreme în Timiș. Fermierii, îngrijorați de schimbările climatice
Economie vineri, 29 martie 2024, 13:25

Primele imagini ale noului terminal Plecări Schengen de la Aeroportul Timișoara

Evenimentul de deschidere oficială a investiției s-a desfășurat astăzi pentru a marca, în mod simbolic, intrarea României în spațiul...

Primele imagini ale noului terminal Plecări Schengen de la Aeroportul Timișoara
Economie joi, 28 martie 2024, 19:32

Soluția propusă e ministrul Agriculturii pentru sectorul suinelor afectat de pesta porcină

Aceasta este soluția ministrului Agricuturii pentru salvarea sectorului atât de afectat de pesta porcină africană. Prezent, astăzi, la Arad,...

Soluția propusă e ministrul Agriculturii pentru sectorul suinelor afectat de pesta porcină