FOTO/ AUDIO/ Mangalița de Moravița cucerește Europa

Un fermier din Timiș vrea să demonstreze că se pot face bani și dacă lucrezi în România. După ce a avut succes în țară, acum își extinde afacerea în Europa. Produsul pe care îl vinde e autohton, mangalița, porcul vietnamez românesc. Anul viitor va vinde carnea în Londra, asezonată cu murături asortate și varză murată.

Considerat ca fiind o rasă rustică, aflat în patrimoniul genetic al României, mangalița a fost înlocuită treptat cu rasele de carne. De o vreme, tot mai mulți români caută calitate și o carne mai sănătoasă. Așa a intrat pe piață porcul vietnamez cu o creștere destul de lentă și cu randamente de producție scăzute, dar cu o carne sănătoasă. Asta până când crescătorii români și-au amintit de tradiționala mangaliță sau vietnamezul românesc, un porc care are calități asemănătoare cu cel vietnamez însă la randamente superioare. Unul dintre crescătorii de mangaliță este Lucian Cotora de la Moravița.

“Această rasă se crește foarte ușor, în comparație cu o rasă de porc normală. Am avut recomandări de la niște cunoștințe care se ocupă cu creșterea porcinelor. La ora actuală, am o scroafă cu purcei, am și niște exemplare care vor merge la tăiere în scurt timp”, spune Lucian Cotora.

O mică fermă de porci mangalița poate fi o afacere. Cel puțin asta încearcă să demonstreze Lucian Cotora care a prospectat piața externă și aprimit oferte de la două mangazine londoneze, urmând să exporte.

“În cursul anului viitor, vreau să mă axez pe această rasă mangaliță, pentru că este o rasă sănătoasă, productivă, o rasă care ne aduce minte de gustul cărnii din copilărie. Avem în plan și un angajament cu o societate din Marea Britanie, pe care sperăm să o punem pe picioare de anul viitor. Export de jamboane, de mușchiuleț, de cârnați și produse din porc. În general, produsele tradiționale și produsele de calitate sunt cerute în Europa”, spune fermierul bănățean.

Lucian Cotora subliniază faptul că, în Europa, calitatea este căutată dar și mult mai bine plătită. Fermierul a calculat că pentru același produs primește în Marea Britanie un preț dublu față de cel primit în România.

Pentru a putea face față cererii, fermierul s-a gândit să înființeze o cooperativă a crescătorilor și un mic punct de sacrificare, condiții obligatorii pentru a avea continuitate și constanță în producție.

Pentru ca oferta să fie completă, Lucian Cotora spune că de anul viitor va trimite în Europa și murături românești.

“Cel puțin 20 de tone de varză murată și 25 de tone de murături asortate vor ajunge în străinătate la români și de ce nu, la străini, să îi învățăm cu murăturile românești”, spune Lucian Cotora.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:

GALERIE FOTO:

Articole asemănătoare

UTA a anunțat prima sosire. Este un fotbalist belgian

UTA l-a transferat pe mijlocașul central Benjamin van Durmen. În vârstă de 27 de ani,…

3 ore ago

„Pare un vis, dar este realitate”

„Pare un vis, dar este realitate”, a declarat antrenorul echipei Real Madrid, Carlo Ancelotti, după…

3 ore ago

Povestea globe-trotterului timișorean care a străbătut pe bicicletă aproape jumătate din țările lumii

În tinerețe Arnold Gozo a practicat ciclismul la nivel profesionist. De aici pasiunea pentru sportul…

5 ore ago

Muzeul Banatului, intrare liberă în luna iunie la toate expozițiile

Muzeul Național al Banatului își deschide porțile și oferă acces gratuit tuturor vizitatorilor pe parcursul…

6 ore ago

Cinci transporturi agabaritice traversează vestul țării

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române anunță că cele cinci transporturi agabaritice vor…

6 ore ago

Începe o nouă etapă de dezinsecție în Timișoara

Acțiunea de dezinsecție este programată în perioada 3 – 10 iunie și se va desfășura…

6 ore ago