Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Harta producătorilor locali din zona Deta

Producătorii locali din aria Grupului de Acțiune Locală (GAL) Timiș-Torontal-Bârzava, din zona Deta, vor putea fi găsiți mai ușor de anul acesta, cu ajutorul unei hărți disponibile online.

Harta producătorilor locali din zona Deta
Foto: pexels.com

Articol de Radio Timișoara, 26 martie 2025, 07:41 / actualizat: 26 martie 2025, 18:32

De la verdețuri și legume, până la preparate din carne, pâine, brânzeturi, sucuri naturale sau răchie, au fost identificați aproape 200 de producători locali dispuși să-și valorifice o parte din produse direct de acasă sau în piețele volante.

Bogăția locală și promovarea producătorilor

„Este o adevărată bogăție”, spune Nelu Iovan, directorul Asociației Timiș-Torontal-Bârzava, care speră că în acest fel producătorii vor fi puși mai bine în valoare.

Din fiecare comună, cel puțin 10 producători au fost cartați. Cartarea lor se va încheia prin realizarea unui site unde vor fi prezentați. Este vorba despre producători care pot fi vizitați de doritorii de produse locale de casă. Doar în GAL-ul nostru sunt cartografi 190 de producători locali. Am fi surprinși să vedem că încă se produc mâncăruri tradiționale în familii tinere”, spune Nelu Iovan.

Povestea lui Sebastian Boboiciov: Pâine tradițională ca la bunica

Sebastian Boboiciov a început să facă pâine, inițial pentru familie și prieteni, dar în timp a ajuns să producă pentru oricine dorește o pită de casă făcută din făină obținută la o moară cu pietre.

Înainte făcea bunica. După ce nu a mai putut să facă, din dorința de a mânca o pâine tradițională, căutam gustul. Nu l-am găsit niciunde, așa că am început să fac eu acasă. După aceea, am început să fac pentru diferite evenimente între prieteni, să mâncăm o pâine bună, cu o mâncare bună, și ulterior am încercat să și comercializăm. Prima pită am făcut-o de foame. Se întâmpla acum 5 ani. Am studiat rețete și am învățat să o fac. La început nu ieșea, dar până la urmă am reușit”, povestește Sebastian Boboiciov.

Sebastian produce deja câteva sute de pâini săptămânal, dar, din respect pentru calitate și cumpărători, nu dorește să mărească producția.

În momentul în care schimbăm direcția, nu vom mai putea merge pe ideea pe care am pornit și nu ne dorim asta. Vom continua să producem pâinea tradițională, așa cum o făceau bunicii”, mai spune el.

Sorina Marcovici: De la agricultură la mezeluri artizanale

Sorina Marcovici s-a născut și a trăit aproape toată viața la Timișoara. De 10 ani s-a mutat la Denta, unde și-a dedicat mare parte din timp agriculturii. Împreună cu soțul, crește viței și, de mai bine de un an, a devenit producător local, producând cârnat și salam de casă.

Am luat teren agricol și trebuie să-l muncim. Am început să creștem viței și să valorificăm munca noastră. Așa că am dezvoltat o mică afacere. Facem mezeluri: cârnați cu carne de porc, jumătate vită, jumătate porc, și salam. Este rețeta noastră artizanală, în care folosim condimentele clasice: sare, boia, piper, muncă și timp. Este foarte important timpul, pentru că produsele se usucă doar natural”, explică Sorina Marcovici.

Piața micilor producători de la Denta

De anul acesta, la Denta funcționează săptămânal o piață a micilor producători, pe care cei de la Grupul de Acțiune Locală își propun să o dezvolte și să o multiplice.

Sper să dezvoltăm activitatea. GAL-ul de la Deta, Asociația Timiș-Torontal-Bârzava, va încheia un parteneriat cu firma domnului Marcovici și cu o altă asociație condusă de doamna Delia Barbu. Vom participa în acest consorțiu la coorganizare și vom promova aceste piețe, chiar dacă le vom muta din când în când destinația din Denta în Deta sau în alte localități din județ”, explică Nelu Iovan.

Salvarea tradițiilor locale

Dacă în urmă cu 30-40 de ani, în fiecare gospodărie existau porci și vaci, iar fiecare gospodar știa să-și prepare cârnații și brânza, acum situația s-a schimbat. Cei 200 de producători locali identificați sunt cei care încă păstrează această tradiție de familie.

Tocmai din acest motiv, demersul Grupului de Acțiune Locală de la Deta este cu atât mai valoros, cu cât încearcă să conserve și să promoveze această bogăție pe care Banatul încă o mai are.

Reporter: Remus Nistoran

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute
Economie marți, 22 iulie 2025, 14:53

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute

Pe câmpiile pe care acum grâul așteaptă combinele pentru recoltat, în urmă cu mai bine de 40 de ani, erau plantate aproximativ 2.000 de hectare...

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute
Cea mai bună recoltă de grâu din ultimii șapte ani în județul Arad
Economie vineri, 18 iulie 2025, 12:44

Cea mai bună recoltă de grâu din ultimii șapte ani în județul Arad

Județul Arad înregistrează cea mai mare producție de grâu din ultimii șapte ani, cu o medie de 5.900 de kilograme la hectar, potrivit datelor...

Cea mai bună recoltă de grâu din ultimii șapte ani în județul Arad
Noile provocări ale economiei românești: transferul deciziei spre agenții guvernamentale și inegalitatea elitelor
Economie marți, 15 iulie 2025, 18:00

Noile provocări ale economiei românești: transferul deciziei spre agenții guvernamentale și inegalitatea elitelor

Agențiile guvernamentale, sinecurile și noile forme de inegalitate – toate pot genera dezechilibre economice și politice serioase, atrage...

Noile provocări ale economiei românești: transferul deciziei spre agenții guvernamentale și inegalitatea elitelor
Profesor de economie: Agențiile guvernamentale au ajuns să înlocuiască Guvernul în deciziile economice
Economie luni, 14 iulie 2025, 17:47

Profesor de economie: Agențiile guvernamentale au ajuns să înlocuiască Guvernul în deciziile economice

Agențiile guvernamentale reprezintă una dintre problemele economiei românești, avertizează un profesor de Economie Publică din Timișoara....

Profesor de economie: Agențiile guvernamentale au ajuns să înlocuiască Guvernul în deciziile economice
Economie luni, 14 iulie 2025, 08:09

Afaceri cu suflet: Cum schimbă antreprenoriatul social comunitățile din România

Într-o lume în care afacerile tradiționale se măsoară în profit, antreprenoriatul social propune un alt model: unul în care scopul principal...

Afaceri cu suflet: Cum schimbă antreprenoriatul social comunitățile din România
Economie joi, 3 iulie 2025, 19:43

Creșterea TVA aduce scumpiri și risc de recesiune. Cui folosește inflația? Explicația unui profesor de economie din Timișoara

Creșterea taxei pe valoarea adăugată este una dintre cele mai rapide metode prin care guvernele pot colecta mai mulți bani la buget. Dar această...

Creșterea TVA aduce scumpiri și risc de recesiune. Cui folosește inflația? Explicația unui profesor de economie din Timișoara
Economie joi, 3 iulie 2025, 10:29

Ministrul Dezvoltării: Sporul pentru condiții vătămătoare trebuia eliminat

Sporul pentru condiții vătămătoare trebuia eliminat, susține ministrul Dezvoltării. Cseke Attila. Prezent la inaugurarea unei creșe în...

Ministrul Dezvoltării: Sporul pentru condiții vătămătoare trebuia eliminat
Economie miercuri, 25 iunie 2025, 19:52

Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă

Cireşii au înflorit pentru a doua oară în acest an în mai multe zone din judeţul Arad. Specialiștii consideră că este o anomalie cauzată de...

Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă