Categorii: Economie

Moment istoric pentru Domul din Piața Unirii. A fost semnat contractul pentru restaurarea integrală a clădirii

Catedrala Romano-Catolică din Timişoara va fi restaurată cu fonduri europene, în vederea integrării în circuitul turistic naţional şi internaţional. roiectul are o valoare de aproape 22 de milioane de lei şi implică lucrări complexe de renovare, conservare şi reabilitare, care vor dura patru ani.

Contractul de finanţare a fost semnat astăzi cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest de episcopul romano-catolic de Timişoara, Martin Roos. “Biserica întotdeauna are nevoie de reformă. Nu numai biserica, ca şi comunitatea oamenilor, ci şi clădirea. De aceea este un pas important pentru noi că ne putem apuca de cele necesare acestei catedrale, care are o vârstă de 250 de ani. E o mare onoare să o putem renova, să o predăm generaţiilor care vin după noi, ca ei să aibă un lăcaş de cult, de rugăciune, de reculegere şi de sărbătorire. Este un pas important pentru această episcopie. Reînoirea este necesară, sunt lucruri care s-au degradat în anii care au trecut, biserica are nevoie de renovare substanţială”, a declarat episcopul Martin Roos.

La rândul său, directorul ADR Vest, Sorin Maxim a subliniat importanţa acestei finanţări europene. “Cred că acest edificiu care este de o valoare nemăsurată pentru comunitate, indiferent de confesiune, este un punct de atracție turistică, unul care va completa agenda culturală a orașului și a regiunii în anul 2021”, a precizat Sorin Maxim.

Proiectul cuprinde refacerea pardoselii din interior, refacerea pardoselii din interiorul criptei de la subsol, refacerea tencuielilor interioare şi exterioare, repararea scărilor din lemn, repararea, curăţarea şi restaurarea tâmplăriei, înlocuirea sistemului de încălzire a bisericii cu unul integrat în pardoseală, reabilitarea instalaţiilor sanitare şi de apă, înlocuirea instalaţiei electrice, realizarea de sisteme de semnalizare anti efracţie, anti incendiu, sistem audio şi supraveghere video, zugrăvirea faţadelor, înlocuirea jgheaburilor şi burlanelor, refacarea gardurilor de împrejmuire, amenajarea peisagistică în jurul bisericii. Se vor realiza şi lucrări de restaurare a vitraliilor, a statuilor şi altarelor, a banchetelor de lemn din interiorul bisericii.

Acesta este al doilea proiect cu fonduri europene câştigat de Episcopia Romano-Catolică din Timişoara, după cel pentru reabilitarea bazilicii Maria Radna. Domul Romano-Catolic din Piaţa Unirii a fost construit între anii 1736 şi 1774 şi are 9 altare decorate în stil baroc şi rococo, sculptate de vienezul Johan Müller şi împodobite cu icoane vechi.

Proiectul va fi implementat pe parcursul a 39 de luni.  După restaurare, se estimează că numărul vizitatorilor va creşte cu peste o mie de turişti la finalul primului an după implementarea proiectului, ajungânu-se la aproape 21.000 de vizitatori pe an.

 

Articole asemănătoare

Fără apă caldă pe mai multe străzi din Timișoara

Colterm anunță că întrerupe furnizarea apei calde, între orele 10.00 și 13.00, la centralele termice…

o oră ago

UTA a anunțat prima sosire. Este un fotbalist belgian

UTA l-a transferat pe mijlocașul central Benjamin van Durmen. În vârstă de 27 de ani,…

11 ore ago

„Pare un vis, dar este realitate”

„Pare un vis, dar este realitate”, a declarat antrenorul echipei Real Madrid, Carlo Ancelotti, după…

11 ore ago

Povestea globe-trotterului timișorean care a străbătut pe bicicletă aproape jumătate din țările lumii

În tinerețe Arnold Gozo a practicat ciclismul la nivel profesionist. De aici pasiunea pentru sportul…

13 ore ago

Muzeul Banatului, intrare liberă în luna iunie la toate expozițiile

Muzeul Național al Banatului își deschide porțile și oferă acces gratuit tuturor vizitatorilor pe parcursul…

13 ore ago

Cinci transporturi agabaritice traversează vestul țării

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române anunță că cele cinci transporturi agabaritice vor…

14 ore ago