Panourile fotovoltaice la ferme, economie sau autonomie?

Tot mai mulți fermieri sunt  tentați să investească în sisteme fotovoltaice, în ideea de a reduce costurile  cu energia electrică din fermă.

Cea mai la modă tehnologie destinată reducerii facturilor la energie este cea a panourilor solare, tehnologia care transformă lumina soarelui în energie electrică.

În ce măsură această tehnologie reprezintă o soluție pentru fermele agricole, se exprimă reprezentantul unei companii de profil din Timișoara, Nicolae Popescu.

“Poate să-și reducă consumul, eventual, de energie? Autonom înseamnă să te rupi total de altă sursă de energie de tip rețea, ceea ce e foarte complicat și costisitor. De fapt, nu complicat că putem să facem orice tip de sistem, dar costisitor și e total nerentabil ca cineva – nu cred că au resurse nelimitate fermierii – să își pună, doar dacă n-are altă soluție. Atunci da”, spune Nicolae Popescu.

Tehnologia este în plină dezvoltare, astfel că panourile solare devin tot mai performante, cu randamente de producție din ce în ce mai bune. Durata de exploatare este, de asemene,a un detaliu de care beneficiarii sunt interesați.

“Dacă ne referim la panouri, au ajuns la o garanție că eficiența nu scade sub 85%, chiar 87% timp de 25-30 de ani. Panourile se fac acuma până la peste 600 de wați, dar asta pentru că le-au crescut dimensiunile. Panourile de dimensiunea aceasta au ajuns deja pe la 470 de wați, cu eficiențe de ordinul 22-23%, ceea ce e foarte bine pentru uz comercial”, explică Nicolae Popescu.

Explozia prețurilor la energie de anul trecut i-a pus pe gânduri pe mulți dintre fermieri care au optat pentru instalarea de panouri fotovoltaice în fermă pe cont propriu.

În ciuda timpilor destul de mari de așteptare, bună parte dintre ei a optat pentru a fi prosumatori, adică pentru a introduce în rețeaua națională energia electrică produsă, spune. Nicolae Popescu.

“Costurile le reduce dacă își pune panouri și are și conectare la rețea, pentru fermele care aveau racord la rețeaua electrică, dar care au vrut să-și reducă factura de energie. Pentru fermele izolate avem într-adevăr, sisteme cu baterii, obligatoriu cu baterii până la puteri de 180 de kilowați. Până la 200 de kilowați beneficiază de regimul acesta de compensare, iar până la 400 de kilowați beneficiază de tariful reglementat impus de ANRE. Deci, în ambele cazuri e avantajos”, mai spune Nicolae Popescu.

Prețul pentru instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice este de aproximativ 1.000 euro pentru un kilowatt, însă la puteri mai mici, de până la cinci kilowati, prețul depășește 1.000 euro, impulsionat fiind și de programul Casa Verde, care finanțează astfel de sisteme pentru uz casnic.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:

Articole asemănătoare

Oradea conduce aproape trei sferturi, dar pierde și jocul al doilea

Finala din Liga Națională masculină de baschet a continuat la Cluj-Napoca cu meciul secund. Campioana…

5 ore ago

„La începutul sezonului, am notat în vestiar data finalei din Cupa României” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a efectuat astăzi antrenamentul oficial înaintea finalei Cupei României la fotbal. Aceasta va…

6 ore ago

Timișul, Aradul și Oradea, în finala competiției Destinația Anului 2024

Categoria Cea mai bună campanile de promovare va primi puncte exclusiv din partea juriului, nu…

6 ore ago

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România revine la Oradea

Până în data de 19 mai, editurile prezente vor prezenta cele mai recente titluri la…

6 ore ago

Muzeul de Artă din Timișoara refuză să organizeze Noaptea Muzeelor

Angajații Muzeului Național de Artă din Timișoara nu vor deschide porțile instituției de cultură în…

6 ore ago

Peste jumătate dintre participanții la Bursa Locurilor de Muncă, selectați pentru angajare

Potrivit AJOFM Tmiș, dintre cei o mie de participanți, aproximativ șase sute au au fost…

6 ore ago