Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Povestea Cramelor Recaș, la “Bună dimineața, Vest!” Cum putea arăta România dacă ar fi ajuns pe mâna unor oameni cinstiți

Chiar dacă „a ruginit frunza din vii”, strugurii sunt copți și din aceștia va ieși minunatul vin românesc din soiul „Fetească neagră”.

Povestea Cramelor Recaș, la “Bună dimineața, Vest!” Cum putea arăta România dacă ar fi ajuns pe mâna unor oameni cinstiți

Articol de Radio Timișoara, 24 septembrie 2016, 22:31 / actualizat: 26 septembrie 2016, 8:13

img_1175

Cramele Recaș, sediul administrativ și magazinul de prezentare.

Chiar dacă „a ruginit frunza din vii”, strugurii sunt copți și din aceștia va ieși minunatul vin românesc din soiul „Fetească neagră”.

Bineînțeles, după ce combinele îi vor recolta și îi vor depune în benele pentru transportul la locul de prelucrare.

Ciorchinii vor fi zdrobiți, presați, această presă este alta decât cea audiovizuală, mustul va fi separat de pielițe și sâmburi, dar și acestea își urmează ciclul industrial, iar mustul, după o perioadă de fermentare, va deveni rampaș și curge zglobiu spre următoarea etapă a devenirii sale, cântând vesel printr-o orgă de inox.

Tancurile, fără armament pe ele, de fermentare sau de depozitare, sunt multe, dar tot insuficiente.

img_1204

Tot ceea ce se produce este testat în laborator, unde e curat ca-n farmacie. Sau invers.

Când mustul a devenit vin, după mai mult sau mai puțin timp, funcție de soi și tehnologie, ajunge în cea mai modernă linie de îmbuteliere din Europa, unde sticlele, soldați disciplinați, așteaptă să fie umplute, etichetate, ambalate și pregătite pentru expediere în toate colțurile lumii.

img_1208

Știți ce este aceasta? Este instalația de igienizat linia de îmbuteliere, și are de lucru o zi pe săptămână, când, mai rău ca în armată, se face curățenie generală.

Când vinul este deja în sticle, poți aștepta fără grijă musafirii, cei ce s-au încumetat pe „Drumul vinului”. La un grătar, vinul pică numai bine. Iar dacă se strică vremea, fuga în cort. Presa veche, presa de stuguri, desigur, este doar de decor.

img_1237

Pivnița de la Dealul Țiganului, să ne ierte cei de la combaterea discriminării, dar așa se numește, construcție din secolul XIX, va deveni în perioada următoare, alta decât pentru centura Timișoarei, adică mult mai scurtă, un foarte atractiv și interesant obiectiv turistic pentru cei ce poposesc în „Drumul vinului” la Cramele Recaș.

img_1240

Viitorul oglindit ca-ntr-o poză de familie: cu viile tinere în față, frumos așezate, ca să fie de amintire generețiilor ce vor veni. Iar pentru noi un prilej de reflecție, la ce ar fi putut fi România dacă am fi avut la conducere oameni pricepuți și cinstiți. Dilema zilei: n-am avut, sau nu i-am găsit?

de Mihai Anghel

Peste 50 de focare de leucoză la bovine, descoperite în judeţul Arad
Economie vineri, 21 martie 2025, 11:17

Peste 50 de focare de leucoză la bovine, descoperite în judeţul Arad

Peste 50 de focare de leucoză enzootică bovină au fost descoperite în judeţul Arad, majoritatea în ultimele trei săptămâni, de când a...

Peste 50 de focare de leucoză la bovine, descoperite în judeţul Arad
Mii de oi blocate de la export din cauza pestei micilor rumegătoare
Economie joi, 20 martie 2025, 13:04

Mii de oi blocate de la export din cauza pestei micilor rumegătoare

Mii de oi ce urmau să fie exportate sunt blocate în ferme din judeţul Arad, din cauza focarului de pesta micilor rumegătoare depistat în Bihor....

Mii de oi blocate de la export din cauza pestei micilor rumegătoare
Povestea tomatelor de la Curtici, o istorie de un secol și jumătate și un brand local
Economie joi, 20 martie 2025, 12:41

Povestea tomatelor de la Curtici, o istorie de un secol și jumătate și un brand local

Profesorul Dănuț Morodan a început să adune informații despre felul în care părădaica, așa cum se numește tomata în regiune, a schimbat...

Povestea tomatelor de la Curtici, o istorie de un secol și jumătate și un brand local
Un nou transport agabaritic a ajuns la termocentrala Mintia
Economie miercuri, 19 martie 2025, 18:46

Un nou transport agabaritic a ajuns la termocentrala Mintia

Un nou transport agabaritic, cu un generator electric pentru termocentrala de la Mintia, a ajuns la destinaţie, după ce a plecat din Nădlac pe 14...

Un nou transport agabaritic a ajuns la termocentrala Mintia
Economie marți, 18 martie 2025, 09:18

Pomii fructiferi, în pericol din cauza temperaturilor scăzute

Temperaturile scăzute anunțate de meteorologi pun în pericol pomii fructiferi, care sunt deja înfloriți. Piersicii și caișii sunt cei mai...

Pomii fructiferi, în pericol din cauza temperaturilor scăzute
Economie vineri, 14 martie 2025, 18:45

Angajatori de Top. Târgul care oferă cele diverse joburi, din nou la Timișoara

Târgul de joburi Angajatori de Top a adunat și anul acesta sute de candidați dornici să își găsească un loc de muncă sau să exploreze...

Angajatori de Top. Târgul care oferă cele diverse joburi, din nou la Timișoara
Economie miercuri, 12 martie 2025, 13:19

Timișoara, un oraș privilegiat din punct de vedere imobiliar

Specialiștii în domeniul imobiliar consideră că Timișoara rămâne un oraș privilegiat în ceea ce privește oportunitățile imobiliare. În...

Timișoara, un oraș privilegiat din punct de vedere imobiliar
Economie marți, 11 martie 2025, 20:01

Focar de febră aftoasă, confirmat la o fermă din Ungaria. Autoritățile din Timiș impun restricții

În județul Timiș au fost dispuse măsuri de protecție în contextul apariției un focar de febră aftoasă, confirmat la o fermă din Ungaria....

Focar de febră aftoasă, confirmat la o fermă din Ungaria. Autoritățile din Timiș impun restricții