Profesor de economie: Agențiile guvernamentale au ajuns să înlocuiască Guvernul în deciziile economice
Agențiile arondate Executivului au început să legifereze și să preia rolul politic al Guvernului, atrage atenția Mihai Mutașcu, profesor de Economie Publică la Universitatea de Vest din Timișoara. În opinia sa, România a devenit un caz-șablon pentru dezechilibrele provocate de aceste structuri, supradimensionate și politizate

Articol de Radio Timișoara, 14 iulie 2025, 17:47
Agențiile guvernamentale reprezintă una dintre problemele economiei românești, avertizează un profesor de Economie Publică din Timișoara.
Mihai Mutașcu, de la Facultatea de Economie din Timișoara, spune că statele lumii nu se mai confruntă cu probleme de corecție economică și decizii publice ci cu agențiile arondate guvernelor. Țara noastră poate fi considerată un șablon al acestor teorii.
„În loc ca problema să-ți vină din zona decizională politică, Guvern, ea vine din agențiile arondate guvernului, care în ultima perioadă au început să legifereze. Ele trebuie să aibă strict rol de supraveghere. Exemple concrete, da? Vorbim de Consiliul Concurenței, ANCOM, ASF, toate aceste agenții, dacă urmărim foarte atent, au niște salarii imense și au început să legifereză de fapt chestiuni care nu sunt de resortul lor. Gândiți-vă că rolul decizional este transmis de la Guvern către zona de agenție”, spune Mihai Mutașcu.
Profesorul Mihai Mutașcu adaugă că deficitul bugetar a fost sporit și de larghețea cu care guvernele din ultimii 5 ani au crescut cheltuielile cu salariile și pensiile din rațiuni electorale.