Se pregătește coșul cu vitamine arădean. Gospodarii se asociază ca să producă adevăratele alimente sănătoase

Este o realitate faptul că produsele alimentare tradiționale, adevăratele alimente bio sunt din ce în ce mai rare. Din acest motiv, orice inițiativă legată de producerea unor fructe sau legume cu adevărat sănătoase este binevenită.

Coșul cu vitamine este ideea unor gospodari arădeni care încă mai produc bunătăți în sistem tradițional, fie că este vorba despre legume și fructe, sucuri naturale, fie produse de altă natură, respectiv plăcinte și prăjitură de casă, preparate din carne, miere de albine, dulcețuri și compoturi sau conserve de legume făcute acasă. Este o idee care are la bază principiul asocierii și care își propune să dea o șansă micului producător să rămână pe piață.

Un coș cu produse de casă nu este o idee nouă pentru România, însă este una care prinde tot mai bine și câștigă tot mai mulți adepți în rândul orășenilor, care vor să mănânce mai sănătos, spune Marinela Petran, managerul Grupului de Acțiune Locală Lunca Mureșului de Jos. De altfel, GAL-ul este instrumentul prin care gospodarii arădeni speră să își pună ieea în practică.

“De fapt, aducem în actualitate tot ceea ce ne-au învățat bunicii și străbunicii noștri. Țăranul român prin bunul simț al său mânca sănătos. Noi, românii, avem produse de calitate, avem produse de top, știm să le producem, hai să ni le punem în evidență. Dar numai împreună și asociați am putea să facem acest lucru. Ideea de bază este să asociem, atât producătorii cât și produsele lor”, spune Marinela Petran.

În acest coș cu vitamine își pot pune produsele lor producători din toată aria GAL-ului Lunca Mureșului de Jos, însă primul care a sesizat necesitatea lui a fost Marian Rotaru din Curtici, oraș care nu face parte din GAL.

Marian Rotaru este un producător de fructe proaspete și sucuri naturale. El și-a dat seama că nu poate răzbate singur pe piață și a căutat soluții. Astfel a apărut ideea coșului cu vitamine.

“În urmă cu opt ani de zile am înființat o livadă superintensivă. În momntul în care livada a început să producă am întâmpinat o mică problemă. M-am gândit ce să fac să nu rămân cu producția de fructe în curte. M-am gândit că trebuie să fac și procesare. În colaborare cu un partener care avea linia de suc, eu am venit cu fructele și am făcut suc natural. De un an de zile mi-am cumpărat și un cuptor pentru deshidratat fructe, prune uscate, caise, că am văzut că se cere pe piață”, spune Marian Rotaru.

 

Marinela Petran spune că potențialii beneficiari ai coșului arădean vor fi în special familiile cu copii, pentru că, spune ea, nu gândim pentru noi, gândim pentru viitor. În primă instanță, coșul cu vitamine va conține fructe și sucuri naturale din gospodăria lui Marian Rotaru. Cel mai probabil, primul coș își va găsi destinatarul anul viitor. Până atunci însă se rezolvă problemele de marketing, se testeză piața, se consturiește și se etichetează brandul astfel că, la momentul ieșirii pe piață, coșul cu vitamine arădean, să fie o alternativă serioasă și sănătoasă pentru cumpărători.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:

 

Articole asemănătoare

Obiectiv ratat: CSM Oradea pierde și cu Steaua București

Handbaliștii de la CSM Oradea au pierdut și meciul al doilea meci al barajul de…

3 ore ago

Data la care va fi dată în folosință noua maternitate a Spitalului Judeţean din Timişoara

Noua maternitate a Spitalului Judeţean din Timişoara va fi fi dată în data 31 august,…

3 ore ago

România începe cursa pentru o dublă istorică, Mondial–European | VIDEO

Echipa națională de minifotbal a României, campioană mondială, participă de astăzi la o nouă ediție…

6 ore ago

Cronica unui eșec cu repetiție: handbalul de la CSM Deva | AUDIO

Echipa feminină de handbal CSM Deva a ratat, pentru al doilea sezon consecutiv, promovarea în…

7 ore ago

România bate Finlanda, revenind de la 0-2

Naţionala masculină de volei a României a învins dramatic formaţia Finlandei, cu scorul de 3-2…

7 ore ago

Vremea în Banat și Crișana, la final de săptămână

Astăzi, vremea va fi caldă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate în prima…

10 ore ago