Unul dintre cei mai apreciați apicultori profesioniști din Arad avertizează: stuparii își pun problema supraviețuirii până anul viitor

Condițiile meteo din ultimele săptămâni, în care perioadele de ploi și vijelii au alternat cu intervale de secetă, au făcut ca producția de miere din acest an să fie cea mai scăzută din ultimii 20 de ani.

Furtunile au scuturat florile de salcâm, iar albinele nu au ieșit din stupi cauza ploilor și a temperaturilor scăzue.

Unul dintre cei mai apreciați apicultori profesioniști din județul Arad, Victor Cimil,  precizează că perioada cuprinsă între salcâm și floarea soarelui a fost nulă din punct de vedere al culesului. 2014 este și un an în care apicultorii își pun problema supraviețuirii până în noul sezon apicol, care începe în aprilie 2015, a mai spus Victor Cimil.

Au ajuns stuparii la disperare, pentru că nu au mâncare pentru albine. Foarte mulți și-au găsit coloniile în pragul înfometării, al decesului. Din păcate, într-un an cu miere puțină nu ne vom scoate nici măcar cheltuielile de pastorala, adică transport, deplasări.

În momentul de față, apicultorii se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește asigurarea hranei necesare albinelor. Apicultorul Victor Cimil spune că multe colonii de albine au fost găsite în pragul decesului.

La rândul lor, oamenii spun că nu au încredere în mierea din supermarket, dar și că nu este suficient promovat consumul de miere.

Nu există destulă promovare pe tema asta, iar apicultorii nu au unde să-și desfacă marfa. Dacă mergeți la oricare apicultor, au o grămadă de miere de vânzare. Să meargă să stea la piață cu borcanul, nu-i convine.

Din păcate, românii consumă foarte puțină miere de albine. Pe de altă parte, veniturile românilor sunt foarte mici, iar mierea este considerată produs de lux. Preferă să renunțe la un borcan de miere, ca să-și cumpere o pereche de virlși și țigări.

România deține, în prezent, 1,47 milioane de familii de albine. Apicultorii prevăd producția de miere din 2014 se va situa sub 70% din media anuală înregistrată în România. În aceste condiții, dacă mierea se va scumpi apicultorii prevăd o scădere accentuată a consumului.

La nivelul țărilor Uniunii Europene, consumul de miere se cifrează între 1,5 și 2 kilograme pe cap de locuitor. În România, consumul anual este de 0,5 kilograme pe cap de locuitor.

Articole asemănătoare

Acces mai sigur spre Cascada Lolaia din Retezat

Accesul turiștilor spre una dintre cele mai mari atracții turistice din județul Hunedoara este mai…

38 de minute ago

Pleacă și Căpusă de la UTA. Ce să mai înțelegi?

43 de jucători, dintre care 25 de debutanți a folosit UTA în campionatul recent încheiat.…

o oră ago

Ministrul transporturilor, despre lucrările la linia ferată care traversează Timișoara: Am semne de întrebare

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, spune că are emoții dacă lucrările la calea ferată vor fi…

2 ore ago

Ambele echipe de la CSS Bega Timișoara se bat pentru locul al cincilea

Două echipe de volei de la CSS Bega Timișoara participă în aceste zile la turneul…

2 ore ago

AUDIO / Vestul Olimpic, episodul 20: Herta Anițaș

Fiind mai înaltă decât fetele din clasa ei, a fost atrasă oarecum firesc de handbal,…

3 ore ago

Traficul greu este restricționat timp de două zile în Ungaria

Autoritățile de frontieră din Ungaria anunță că, în cele două zile, nu este permisă circulația…

5 ore ago