75 de ani de la Declarația Schuman: Ce înseamnă astăzi proiectul european pentru România și Europa
Eurodeputații din vestul României vorbesc despre semnificația actuală a acestui proiect de pace, solidaritate și unitate, într-un context global tensionat și plin de provocări.

Articol de Radio Timișoara, 9 mai 2025, 13:23
Pe 9 Mai se împlinesc 75 de ani de la Declaraţia Schumann care a pus bazele cooperării economice între naţiunile implicate în cel de-al Doilea Război Mondial în Europa cu scopul de a promova o pace de lungă durată şi o bună înţelegere între popoare. Acest moment este considerat punctul de pornire al Uniunii Europene.
Ce înseamnă pentru ţara noastră acest proiect astăzi? Eurodeputații din vestul României vorbesc despre semnificația actuală a acestui proiect de pace, solidaritate și unitate, într-un context global tensionat și plin de provocări.
„Uniunea Europeană este un proiect de pace. Este un proiect care a unit continentul european, a adus prosperitate. Este un proiect bazat pe libertate, pe democrație, pe egalitate de șanse, pe unitate, solidaritate în vremuri dificile. Este un proiect care se bazează pe valori și principii exact opuse celor pe care se bazează agenda regimurilor autoritare. Regimurile autoritare se bazează pe ură, dezbinare, violență, șantaj, manipulare, diviziune, forță. Cred că e important ca, în aceste momente, să explicăm oamenilor că trecutul nostru recent a însemnat pace și prosperitate și pentru asta trebuie să luptăm în continuare”, spune eurodeputatul Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al Grupului Partidului Popular European.
“Eu cred că ne aflăm într-un an 2025 în care Ziua Europei are o semnificație aparte. Cred că în modul clasic în care percepem noi Ziua Europei, 9 Mai fiind ziua libertății, ziua solidarității, ziua în care ne gândim la proiectul european care trebuie să avanseze în paralel cu adâncirea integrării, trebuie să mergem mai departe și pe drumul lărgirii, pentru că este foarte clar că problemele din Balcanii de Vest, problemele din sudul UE, în vecinătatea geografică a Uniunii Europene, se vor rezolva foarte multe dintre ele prin lărgirea UE. Probabil că anul 2025 va intra în istorie ca anul în care se rearanjează ordinea mondială”, spune eurodeputatul Iuliu Winkler din partea Grupului Partidului Popular European.
“Pace. Nu a existat niciodată în Europa atât de multă pace. 80 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial în care în Europa a fost pace. Nu au existat 10 ani legați vreodată în istoria Europei, dacă o luăm de la anul 44 î.Hr., de la asasinarea lui Cezar, n-au existat atâția ani de pace legați. Acasta este o mare victorie a ceea ce înseamnă continentul european”, spune eurodeputatul Nicolae Ştefănuţă, vicepreţedinte al Parlamentului European din partea Verzilor.
Redactor: Adrian Ardelean