? „Mulțumesc mult”, un pleonasm politicos

 

 

Luni a fost ziua mea și mă aventurez în această confesiune lipsită de modestie pentru a vă semnala o greșeală mai puțin evidentă. Căreia îi cădem victime din politețe findcă, atunci când ești felicitat, gratulat de ziua ta, reflexul aproape necondiționat este de a mulțumi. Ei bine, felul în care mulțumim are diverse grade: de la un simplu mulțumesc, la popularul „mulțam” sau la un ceva mai rafinat „mersi”. După care pot urma grade de comparație: mulțumesc mult, mulțumesc frumos, mulțumesc fain. „Mulțam fain” cred că este o mulțămire specifică Ardealului fiindcă, în celelalte părți ale României nu prea am auzit mulțumindu-se astfel. Evident, fiindcă „fain” este un cuvânt ce vine din limba germană și se explică prin istoria Transilvaniei.

Pe pagina mea de Facebook, unde mă joc cu unele cuvinte, am întrebat, mai de mult așa: Dacă spunem „mulțumesc frumos”, nu am putea spune, cu un grad mai jos, și „mulțumesc drăguț”? Sigur, era o glumă. Dar, revenind la mulțumirile de mai sus, aș semnala că una este pleonastică. Nu știu dacă e greșită, dar pleonastică e. Și asta dacă știm originea cuvântului „mulțam”, care, nu e greu de dedus, vine de la urarea „mulți ani”. Așadar, atunci când mulțumim pentru urările de la mulți ani, spunem tot asta: la mulți ani! Acum ați înțeles, când spunem „mulțam mult”, spunem „la mulți ani mult”, ceea ce e cam pleonastic. Ei bine, în ciuda faptului că știam etimologia cuvântului „mulțam” și a verbului „a mulțumi”, spuneam mereu „mulțumesc mult”. Am însă noroc de oameni mai competenți decât mine și, într-o doară, cu delicatețe, Ionel Funeriu mi-a  atras atenția asupra asupra acestui subtil pleonasm. Mulțam, așadar, dragă Ionel Funeriu!

(rubricã difuzatã în 31 mai 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a UVT, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara va susține un…

4 ore ago

Anca Todoni va întâlni o favorită la Roland Garros

Jucătoarea timișoreană Anca Todoni va juca în premieră la un turneu de Mare Șlem, la…

6 ore ago

Iepurii gigantici ai unui crescător din Banat ajung în Anglia

Patru iepuri gigantici au ajuns în Marea Britanie. Este vorba despre o primă comandă plasată…

7 ore ago

Centru pentru persoane cu dizabilități la Lugoj. Proiectul costă 1 milion de euro

Proiectul are ca scop construirea unui așezământ, care va fi dotat cu toate facilitățile. Centrul…

7 ore ago

Timișoreanul Vlad Dragomir a câștigat Cupa Ciprului

Românii Vlad Dragomir (25 de ani) și Adrian Rus (28 de ani) au cucerit Cupa Ciprului cu Pafos. În finală, Pafos a învins…

8 ore ago

Florentina Iușco, personal best și calificare la Campionatul European

Rezultat excelent pentru atleta Florentina Iușco de la CSM Deva, la a 69-a ediție a…

12 ore ago