Ariergarda: excursii de documentare turistică şi literatură aferentă

Poate că nu doar senzaționalul atrage! Lumea se bazează și pe alt fel de resorturi. Să înțelegi cine ești, de unde vi, ce au făcut mai demult cei care au locuit aceste meleagui: iată o parte dintre strădaniile membrilor și invitaților Asociației Culturale Ariergarda, reuniți Vineri, 27 ianuarie la Secția de Artă a Bibliotecii Județene Timiș.

Pentru promovarea patrimoniului cultural bănățean, prin activitatea Editurii Ariergarda, se organizează excursii tematice de observare și documentare, bazate pe cunoștințele acumulate deja și care trebuie aprofundate. Există cărți scrise și multe locuri ne-explorate încă, asupra cărora acești pasionați se vor apleca în continuare.

Iată un scurt videoreportaj de la desfășurarea acțiunii. In ordinea apariției: Ilie Rădoi, Teodora Idvorean, Lia Vighi, Viorel Marineasa, Valer Iocșa, Ioan Gropșian.

 

Membrii asociației au prezentat o retrospectivă a excursiilor organizate în ultimii ani și trasee turistice culturale dezvoltate pentru anul 2023. În partea a doua a serii a fost prezentată activitatea Editurii Ariergarda: cărțile tipărite și întâlnirile literare cu cititorii.

Iată un reportaj audio (în ordinea apariției): Ioan Gropșian, Ilie Rădoi, Răzvan Anițescu, Ovidiu Forai, Teodora Idvorean, George Blaj, Viorel Marineasa, Ioan Gropșian

Proxima ocazie de a vă alătura acestui grup de peregrini prin secolele de istorie este la 18 februarie, de la ora 8 dimineața, din fața clădirii Adam Muller Guttenbrunn din Timișoara, când va începe o excursie deosebită, în care vom descoperi noi file din istoria şvabilor din Banat! Este partea a doua, sau continuarea unui demers pe care numai aprofundarea îl poate desăvârși! Iată descrierea făcută excursiei chiar de căte organizatorii ei.

Vom începe aventura noastră de o zi la Săcălaz.

Ne vom opri la biserica romano-catolică de sec. XVIII, în care vom poposi. Aici vom afla mai multe detalii despre istoria localității și despre viața lui Andreas Gebhardt, un șvab sărac și inteligent, care a ajuns dintr-un ucenic de vânzător, regele Timorului. Cum de a reușit chipesul tânăr din Săcălaz, blond cu ochi albaştri, să ajungă „la capătul lumii” și cum a scăpat de o condamnare la moarte, puteți afla în excursia noastră din 18 februarie.

Așadar, un lucru este clar: cine suntem știm sau ar trebui să știm. Cine am fost, sau ce au făcut înaintașii noștri, putem încerca să aflăm. Despre viitor, numai de bine!

Articole asemănătoare

CSS Bega Timișoara U15 începe astăzi turneul final de la Zalău

Voleibaliștii U15 de la CSS Bega Timișoara s-au calificat între cele opt echipe din țară.…

31 de minute ago

Corvinul Hunedoara, medie de peste trei goluri pe drumul spre finală | AUDIO

Fotbaliștii de la Corvinul au repetat în Cupa României celebra „normă” hunedoreană din anii 80.…

o oră ago

Noaptea Muzeelor: Proiecţii de video-mapping pe Castelul Corvinilor

Noaptea Muzeelor prilejuiește vizitatorilor Castelui Corvinilor o sesiune de video-mapping, prin care vor putea afla…

2 ore ago

Colterm oprește apa caldă pe mai multe străzi din sudul Timișoarei

Colterm anunță că întrerupe furnizarea apei calde, între orele 9.00 și 17.00, la punctul termic…

3 ore ago

Vremea în Banat și Crișana

Astăzi, vremea va fi ușor instabilă, iar cerul va fi mai mult noros pe durata…

4 ore ago

Oradea conduce aproape trei sferturi, dar pierde și jocul al doilea

Finala din Liga Națională masculină de baschet a continuat la Cluj-Napoca cu meciul secund. Campioana…

12 ore ago