AUDIO / Cuvântul „furie” are trei silabe și la relaș, și la furie

 

 

Nu mai știu dacă am citit asta sau mi-a spus cineva, dar am ținut minte că, în armata prusacă, dacă un soldat sau un ofițer se simțea jignit de atitudinea sau de cuvintele cuiva, nu avea voie să îl provoace la duel pe cel în cauză decât a doua zi. Evident, o asemenea lege scrisă ori nescrisă a salvat multe vieți și ne este clar tuturor că o astfel de precație arată, încă o dată, că noaptea este un sfetnic bun. Că nu trebuie să acționăm niciodată sub impulsul momentul, de fapt al furiei. Da, furia este unul dintre cei mai mari dușmani ai noștri și, nu întâmplător, în lumea occidentală, se vorbește de multă vreme despre „managementul furiei”. Ceea ce înseamnă nu doar să știi cum să nu începi să îți pierzi controlul, ci, mai ales, să previi un asemenea moment când unii încep să urle, să gesticuleze, să trântească uși, chiar să arunce cu diverse obiecte. Un om furioş cum bine știm, e un om care nu mai e el. Își iese din pepeni, ca să folosim o expresie de sezon. Iar când asemenea excese de furie se desfășoară în public, lucrurile sunt încă mai toxice fiindcă pot afecta un mare număr de persoane. DEX-ul ne spune că furia este o stare de extremă iritare în care se pierde stăpânirea de sine; mânie nestăpânită; violență. Dar furie mai înseamnă și dorință puternică, patimă, pornire nestăpânită.

De ce am adus în discuție cuvântul „furie”? Fiindcă, dacă sunteți atenți, veți auzi cum jurnaliști de televiziune pronunță cuvântul „furie” în două silabe, fu-rie, în loc de așa cum e corecţ în trei silabe: fu-ri-e.

(rubrica difuzata în 11 august 2021)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 ?i 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Pute?i asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timi?oara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc ?i în volumul ”Limba română pentru începatori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

 

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

AUDIO | Rednic, înainte de Dinamo – UTA: „Există anumite suspiciuni care nu își au rostul!”

Antrenorul Mircea Rednic vrea victoria și în fața fostei sale echipe, deși numărul absenților din lot…

o oră ago

Străzi închise în weekend la Timișoara pentru evenimente sportive și reparații

Potrivit Comisiei de circulație, sâmbătă, între orele 9,00 și 19,00, circulația va fi oprită pe…

o oră ago

Expoziție cu peste 300 de caricaturi și lucrări umoristice la Timișoara

O expoziție de lucrări umoristice inspirate din societatea actuală este deschisă, în această perioadă, la…

3 ore ago

Vremea la final de săptămână

Astăzi, temperaturile vor fi apropiate de cele normale pentru această dată. În cursul zilei cerul…

7 ore ago

SCM Poli, amical cu o prim-divizionară din Serbia, la sala „Constantin Jude”

În eșalonul secund masculin, se dispută penultima rundă a play-off-ului de promovare. Astăzi, la ora…

12 ore ago

Liga a treia | Ghiroda câştigă din nou. 14 goluri marcate în meciul Jiului Petroşani!

Partida dintre FCU II Craiova şi Jiul Petroşani a avut o desfăşurare incredibilă a scorului.…

15 ore ago