AUDIO / Viziera cavalerilor e tot acolo. Numai că nu se vede

 

 

După ce, în ultimele două zile, am vorbit despre felul în care obișnuiesc oamenii să se salute, un amic antropolog ce se ocupă cu semnificația gesturilor mi-a trimis un material despre salut în diverse regiuni ale lumii. Câteva dintre informații le-am găsit și pe situri ale RADOR, dar asta nu înseamnă neapărat că informațiile ar fi de neluat în seamă. Așa că voi face un minitur al mapamondului începând cu Asia îndepărtată. Adică cu Filipine, acolo unde respectul pentru bătrâni este exprimat de salutul numit „Mano”, prin care se ia mâna persoanei salutate şi se duce la frunte.

În Tibet salutul cel mai neașteptat se exprimă prin faptul că se scoate limba fiindcă, astfel, se dovedește că nu ești reîncarnarea unui rege blestemat cu limba neagră.

Populația Massai, din Kenya și Tanzania, au salutul cel mai de neînțeles pentru, cred, întreg mapamondul: se salută scuipându-se reciproc.

Europenii, cum știm, se salută gestual cu ducerea a două degete la tâmplă, după care urmează o mișcare mai rapidă spre exterior. Aproape cum este salutul militarilor. De fapt, identic cu salutul militarilor. Iar gestul militarilor de a duce mâna sau degetele deasupra ochilor vine din vremuri medievale, adică de pe timpul turnirurilor cavalerești, când competitorii își ridicau viziera în semn de respect. Evidentă știți că vizieră înseamnă partea de dinainte, mobilă, a coifului, care putea fi coborâtă ca să acopere obrazul și să-i ferească de lovituri, dar nu cred că mai știți și un alt sens al cuvântului vizieră: cel de cozoroc. Iar în vremurile de pandemie viziera a devenit un fel de mască totală, transparentă, prin care cei care au grijă de sănătatea noastră se pot apropia de noi fără să fie în pericol.

(rubricã difuzatã în 21 octombrie 2020)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

(Foto: pinterest.com)

 

 

Articole asemănătoare

„La începutul sezonului, am notat în vestiar data finalei din Cupa României” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a efectuat astăzi antrenamentul oficial înaintea finalei Cupei României la fotbal. Aceasta va…

49 de minute ago

Timișul, Aradul și Oradea, în finala competiției Destinația Anului 2024

Categoria Cea mai bună campanile de promovare va primi puncte exclusiv din partea juriului, nu…

o oră ago

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România revine la Oradea

Până în data de 19 mai, editurile prezente vor prezenta cele mai recente titluri la…

o oră ago

Muzeul de Artă din Timișoara refuză să organizeze Noaptea Muzeelor

Angajații Muzeului Național de Artă din Timișoara nu vor deschide porțile instituției de cultură în…

o oră ago

Peste jumătate dintre participanții la Bursa Locurilor de Muncă, selectați pentru angajare

Potrivit AJOFM Tmiș, dintre cei o mie de participanți, aproximativ șase sute au au fost…

o oră ago

Demonstrații de luptă, parade costumelor militare și degustări după rețete antice, în weekend la Arad

“Noaptea Muzeelor”, eveniment ajuns la cea de-a XX-a ediție în Europa, se va desfășura pe…

o oră ago