Expresivitatea Câinilor fără stăpân

Facultatea de Arte, expoziție Danyflor, câini fără stăpân

Facultatea de Arte, expoziție Danyflor, câini fără stăpân

Studenții Facultății de Arte și Design au colindat adăposturile societății Danyflor unde sunt cazați câinii fără stăpân și au realizat instantanee sugestive, menite să sublinieze multitudinea de sensuri ale patrupedelor aflate cel mai des după gratii. Fotografiile, 30 la număr, au fost realizate de studenții primilor doi ani de facultate, coordonați de Florin Ianăș. Sloganul expoziției este sugestiv: Singur nu ești singur !

Vizitatorii primesc la intrare un cartonaș pe care pot nota numărul de identificare al fotografiei care le-a plăcut cel mai mult, astfel urmând să se desemneze premiul de popularitate.

Expoziția rămâne deschisă zilnic la Salonul Vega al Societății Timișoara din incinta Bastionului Theresia, între orele 12:00 și 18:00. Vineri de la ora 16:00 este programată Masa Rotundă cu tema Câinilor fără stăpân, de la cazuri sociale până la realitatea medico-veterinară, iar sâmbătă, ultima zi a expoziției, tot de la ora 16:00 are loc dezbaterea între studenți și profesori: Arte plastice și vizuale.

În aceeași zi la ora 17:30 are loc închiderea expoziției și premierea participanților.

Am căutat informații despre subiectul expoziției și vă supunem atenției următoarele, cu semnătura VIER PFOTEN/Mihai Vasile:

Sursa initiala a numarului extrem de mare de caini fara stapan o reprezinta demolarile din anii ‘80 care au provocat un prim val de maidanezi si indiferenta autoritatilor fata de inmultirea necontrolata a acestora.

Facultatea de Arte, expoziție Danyflor, câini fără stăpân

Cauza actuala si cea mai ignorata a aparitiei cainilor fara stapan se datoreaza persoanelor care locuiesc in medii rurale ori urbane, preponderent la casa cu curte, care in loc sa-si sterilizeze animalele, prefera sa le lase sa-si urmeze instinctul iar puii rezultati sunt abandonati in piete aglomerate, paduri de la periferii, pe langa restaurante, scoli, gradinite etc. In ultimii ani s-a marit si numarul cazurilor de abandon al cainilor de apartament. Au aparut pet shop-urile iar tentatia sau insistentele copiilor au facut ca multe animale sa fie achizitionate pe baza unui impuls de moment iar urmatorul pas sa fie abandonul. Totodata familii intregi au plecat sa munceasca in strainatate lasand in urma animale fara adapost.

Factorii care contribuie la amplificarea fenomenului:
sursele de hrana (resturi menajere care abunda), oamenii care hranesc generatii intregi de pui proveniti de la cateaua blocului, in loc s-o sterilizeze si sa-i ofere aceeasi ingrijire pana la disparitia ei naturala
lipsa educatiei privind necesitatea sterilizarii, lipsa fenomenului de adoptie, slaba informare, nepasarea.
Cel mai grav factor este insa, absenta unor programe eficiente de gestionare a populatiei canine sau mai rau, aplicarea unor masuri total nedocumentate si ca atare, gresite.

Controlul reproducerii, singura solutie eficienta
Cu toate ca pare cea mai lenta metoda, cu efecte care nu se vad instantaneu, aceasta este singura solutie care s-a dovedit eficienta in cazul unei populatii mari de animale fara stapan, ca cea cu care ne confruntam de zeci de ani in Romania. Felul in care se aplica aceasta metoda este unul simplu si cu multe avantaje.

Facultatea de Arte, expoziție Danyflor, câini fără stăpân

Controlul reproducerii presupune:
prinderea animalelor, deparazitarea, vaccinarea si sterilizarea lor, identificarea si marcarea intr-un mod vizibil de la distanta, eliberarea acestora in locul de unde au fost capturate.

Facultatea de Arte, expoziție Danyflor, câini fără stăpân

Avantaje:
Creste eficienta prinderilor (iubitorii de animale vor ajuta echipajele sa ia cainii daca vor stii ca acestia se vor reintoarce) iar de multe ori cainii vor fi adusi pentru sterilizare chiar de catre cei care ii ocrotesc.
Prin vaccinare se elimina riscul producerii unor zoonoze periculoase (rabie). Numarul exemplarelor agresive (masculi in perioada de monta, femele cu pui) va scadea drastic.
In urma sterilizarii comportamentul animalelor se schimba in totalitate, cel mai puternic instinct, cel de reproducere, dispare, nu se mai formeaza haite (in perioadele de monta s-au inregistrat cele mai multe cazuri de agresivitate). In plus, cainii nu mai migreaza, fiind mai facila o pastrare a evidentei acestora si depistarea unor exemplare cu probleme (caini agresivi, bolnavi etc).
Sterilizarea in masa este singura solutie care da rezultate pe termen mediu si lung, mai mult decat atat, este o solutie decenta, umana si pentru care s-ar primi sprijinul organizatiilor de protectie a animalelor cat si al cetatenilor

Fotografiile au fost realizate de echipa Radio Timișoara.

Sursa informațiilor adiacente:
http://www.vier-pfoten.ro/adopta-si-salveaza/sterilizarea-cainilor-fr-stpan/

Facultatea de Arte, expoziție Danyflor, câini fără stăpân

Facultatea de Arte, expoziție Danyflor, câini fără stăpân

Articole asemănătoare

Noaptea muzeelor: Video-mapping la Castelul Corvinilor și protest în mai multe muzee din județul Hunedoara

Noaptea Muzeelor se va desfășura, în această seară, în muzeele din județul Hunedoara, însă în…

4 minute ago

SCM Timișoara încheie turul pe primul loc / AUDIO

SCM Timișoara a jucat pe teren propriu etapa a V-a, ultima din turul Ligii de…

o oră ago

Războiul continuă: „ Meszar, soția lui Meszar, secretara și câțiva angajați”, învinși în instanță

Suporterii arădeni au obținut anularea în instanță a unei decizii luate de conducerea clubului în…

6 ore ago

Pleacă golgeterul. Cum va arăta Corvinul 2024/2025? | AUDIO

Corvinul Hunedoara a reușit în acest sezon să facă minuni cu un lot de autohtoni.…

7 ore ago

Memorial automobilistic “Timișoara 1930” și expoziție de mașini de epocă, la Noaptea Muzeelor

Sâmbătă are loc cea de-a patra ediție a memorialului automobilistic “Timișoara 1930 - Primul Concurs…

8 ore ago

Victorie facilă pentru Flavius Biea în lupta pentru centură / AUDIO

Pugilistul timișorean Flavius Biea a cucerit centura WBC Continental Latino, aseară, la Craiova. Bănățeanul l-a…

8 ore ago