Ascultă Radio Timișoara Live

România începe etapa de testare a implementării la sistemul de emisie digitală terestră a programelor de televiziune

România începe, din 17 iunie, tranziţia la sistemul de emisiedigitală terestră a programelor de televiziune, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii – Radiocom anunţând că demarează etapa de testare a implementării televiziunii digitale în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

România începe etapa de testare a implementării la sistemul de emisie digitală terestră a programelor de televiziune

Articol de Carla Chiu, 17 iunie 2015, 14:02 / actualizat: 17 iunie 2015, 17:03

‘În contextul trecerii la sistemul de emisie digitală terestră a programelor de televiziune, începând din 17 iunie 2015 – dată la care emisiile de televiziune analogică terestră în UHF vor înceta, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii SA (RADIOCOM), sub coordonarea Ministerului pentru Societatea Informaţională şi împreună cu Societatea Română de Televiziune, va derula o etapă premergătoare trecerii la emisia digitală terestră, prin implementarea unei soluţii de tranziţie a transmisiilor în format DVB-T2, cu acoperire în municipiile Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Iaşi. În această fază, Radiocom va folosi o parte dintre echipamentele care au transmis în banda UHF (postul TVR 2). În prezent, se află în derulare licitaţia pentru achiziţionarea unor echipamente noi’, precizează Radiocom.

Radiocom precizează, totodată, că în paralel, conform ordonanţei de urgenţă a Guvernului publicată în Monitorul Oficial (Partea I, Nr. 423/15.06.2015), va continua, cu caracter temporar, până la 31 decembrie 2016, emisia pe cale terestră a postului public de televiziune TVR1 în format analogic, în banda de frecvenţă VHF, pentru a menţine continuitatea informării întregii populaţii a României.

Proiectul de implementare a televiziunii digitale terestre în România, realizat de Radiocom, în urma adjudecării a trei licenţe naţionale în banda UHF, este planificat a se desfăşura astfel: pentru MUX1, realizarea unei reţele naţionale cu o acoperire de minim 90% din populaţie, cu emiţătoarele instalate, până la data de 31 decembrie 2016, respectiv pentru MUX2 şi MUX4 se vor realiza două reţele naţionale până la data de 17 mai 2017, prin intermediul cărora se pot transmite programe comerciale de televiziune.

Pachetul de programe transmis pe MUX1, în format DVB-T2, va fi ‘free to air’ şi va conţine programe publice şi comerciale, iar această fază a proiectului va demara, în data de 17 iunie 2015, cu o etapă premergătoare, denumită etapa ‘TEST’. De asemenea, din trimestrul al IV-lea din acest an, etapa propriu-zisă MUX1 va intra în stadiul ‘START PROIECT’ prin implementarea reţelei MUX1 în 118 amplasamente, de mică şi mare putere, care vor deservi cu programe ‘free to air’ cel puţin 90% din populaţie până la data de 31 decembrie 2016.

Pachetul de programe va conţine 14-16 programe în format SD sau combinaţii SD/HD. Modul de funcţionare al emiţătoarelor va fi în reţele SFN (prin utilizarea unui singur canal în fiecare zonă de alocare; o alocare este echivalentă cu aproximativ suprafaţa unui judeţ – suprafaţa României a fost împărţită în 36 de alocări).

Potrivit Radiocom, etapele MUX2 şi MUX4 sunt preconizate să înceapă în anul 2016 şi va consta în implementarea celor două reţele.

Săptămâna trecută, Ministerul pentru Societatea Informaţională /MSI/ a anunţat că emisia programelor de televiziune în sistem analogic se poate realiza, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2016, iar continuarea emisiei în această bandă de frecvenţe radio este posibilă în baza unui acord tehnic, eliberat cu anumite condiţii de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/.

În acest moment, în România, banda VHF este utilizată pentru transmisia de programe în sistem analogic terestru de către operatorul public de televiziune, prin intermediul a 339 de staţii de emisie, şi de către 5 operatori privaţi de televiziune, prin intermediul a 7 staţii de emisie. De asemenea, drepturile de utilizare a frecvenţelor radio acordate conform Legii nr. 504/2002 a audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, pentru furnizarea pe cale radio terestră a serviciilor publice de radiodifuziune, pot fi extinse, cu caracter temporar, până la data de 31 decembrie 2016.

Decizia privind continuarea temporară a emisiei pe cale radio terestră a serviciilor publice şi private de televiziune în sistem analogic, în banda de frecvenţe radio 174-230 MHz, a fost luată având în vedere că implementarea reţelei de comunicaţii electronice necesară pentru furnizarea serviciilor publice de televiziune în sistem digital terestru este întârziată.

Odată cu participarea la Conferinţa Regională pentru Radiocomunicaţii (RRC) de la Geneva în 2006, România a semnat, alături de aproximativ 100 de alte state, un Acord care prevede că nicio emisie de televiziune analogică terestră nu va mai fi protejată după data de 17 iunie 2015, locul acestora urmând să fie luat de transmisiile digitale de televiziune.

Guvernul a aprobat, miercuri, 10 iunie, o Ordonanţă de Urgenţă care conţine măsuri necesare pentru asigurarea tranziţiei de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia la nivel naţional.

Sursa: Agerpres, foto: biziday.ro

Vremea în vestul țării
joi, 18 iulie 2024, 06:19

Vremea în vestul țării

Astăzi, vremea rămâne deosebit de caldă, iar disconfortul termic se va menține accentuat. Indicele temperatură-umezeală va depăși pe arii...

Vremea în vestul țării
CSM Deva pierde un jucător. Nastai trece în „ograda” campioanei
joi, 18 iulie 2024, 01:16

CSM Deva pierde un jucător. Nastai trece în „ograda” campioanei

Jucătorul originar din Lupeni și în vârstă de 23 de ani are și două experiențe în afara țării, în Italia și Polonia. Pentru United a...

CSM Deva pierde un jucător. Nastai trece în „ograda” campioanei
AUDIO | Corvinul, gata de încă o seară memorabilă la Sibiu
joi, 18 iulie 2024, 01:12

AUDIO | Corvinul, gata de încă o seară memorabilă la Sibiu

Echipa din Ungaria a ajuns cu întârziere, din cauza unor probleme întâmpinate în trafic și nu a mai efectuat antrenamentul oficial pe stadionul...

AUDIO | Corvinul, gata de încă o seară memorabilă la Sibiu
credit bancar
miercuri, 17 iulie 2024, 18:35

Juridic | Ce se întâmplă cu creditul bancar în caz de deces?

Avocatul Florentina Micula Folea răspunde unui ascultător din Timișoara care ne-a prezentat următoarea situație : « Soția mea a decedat în...

Juridic | Ce se întâmplă cu creditul bancar în caz de deces?
miercuri, 17 iulie 2024, 18:25

Eliminaţi de la examenul de titularizare pentru că ar fi vrut să copieze de pe ceasuri smart

Doi candidaţi din Arad, care au participat la proba scrisă a examenului de titularizare în învăţământ, au fost eliminaţi pentru tentativă...

Eliminaţi de la examenul de titularizare pentru că ar fi vrut să copieze de pe ceasuri smart
miercuri, 17 iulie 2024, 16:16

Rugbiştii timişoreni, reunire în formulă restrânsă

Cei șapte jucători proaspăt reveniți împreună cu echipa națională din turneul de peste Atlantic au primit liber în această săptămână....

Rugbiştii timişoreni, reunire în formulă restrânsă
miercuri, 17 iulie 2024, 15:56

Adversar din Cehia pentru CSM Lugoj, în CEV Challenge Cup. Alte două transferuri, oficializate

Timișencele vor înfrunta campioana Cehiei, Selmy Brno, cu un prim joc în deplasare, în perioada 8-10 octombrie, și returul la Lugoj, între 15...

Adversar din Cehia pentru CSM Lugoj, în CEV Challenge Cup. Alte două transferuri, oficializate
miercuri, 17 iulie 2024, 15:40

Ţintarul Ligii a doua a fost stabilit! Toate vesticele vor debuta pe teren propriu

Toate cele patru formaţii din aria de interes a Radio Timişoara vor juca, în runda inaugurală, pe teren propriu! Pe hârtie, cel mai dificil...

Ţintarul Ligii a doua a fost stabilit! Toate vesticele vor debuta pe teren propriu