Ascultă Radio Timișoara Live

Timisul la nivel european! Lansare de program electoral al candidatului PNL la preşedinţia CJ Timiş/COMUNICAT DE PRESĂ PNL

Timisul la nivel european! Lansare de program electoral al candidatului PNL la preşedinţia CJ Timiş/COMUNICAT DE PRESĂ PNL

Articol de aurelian.teculescu, 8 septembrie 2020, 20:55

Candidatul PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, şi-a prezentat marţi în Piaţa Unirii din Timişoara programul de guvernare locală “Timișul, la nivel european”.

COMUNICAT DE PRESĂ PNL (discursul candidatului PNL)

 

În primul rând vreau să vă mulțumesc tuturor pentru acceptarea invitației noastre la conferința de presă. Sunt alături de mine colegii mei liberali, actualii și viitori primari ai orașelor din Timiș. îl avem alături pe domnul primar Nicolae Robu, Dănuț Groza, primarul orașului Sânnicolau Mare, Petru Roman Deta, Sorin Munteanu -Buziaș, Darius Postelnicu – Jimbolia, Raul Cozarov – Gătaia, Filip Petru – Ciacova și primarul celui mai estic oraș din Timiș, Marcel Avram – Făget,. Peste 4 ani, la bilanț, vor fi, cu siguranță  alături de noi și Claudiu Buciu, de la Lugoj, care va căștiga detașat alegerile  dar și viitorul primar de Recaș, Ioan Popovici. Cu alte cuvinte, pe 27 septembrie vom câștiga toate orașele din Timiș.

Timisul la nivel european!

 Știu că unii spun că au ajuns deja la nivel  european.

Eu însă vreau să depășim aceste abordări personale mai mult sau mai puțin obiective și să ducem împreună întreg Timișul la nivel european. Pentru că avem mulți elevi care își încep în curând școala în condiții improprii, care încă nu au toalete în școli sau pensionarii care nu au apă și canalizare în case, comune încă neracordate la reteaua de gaz, oamenii care încă se chinuie să meargă pe drumuri neasfaltate, nu putem  spune că trăim cu toții într-un județ european.

Putem fi încrezuți, putem să ne batem cu pumnul în piept, să ne lăudam cu câteva drumuri asfaltate în 4 ani și o grămadă de proiecte care există doar pe hârtie și să spunem că, GATA, suntem la nivel european, or pentru mine, ca și pentru majoritatea dintre voi, a fi la nivel european  înseamnă mult, mult mai mult.

Astăzi însă nu vreau să vorbesc de nerealizările altora, de nereușitele mai mult sau mai puțin vizibile, nu vreau să vorbesc doar de proiecte de asfaltare sau de lărgirea unor drumuri.

Cred că județul nostru, unul dintre județele fruntașe ale țării, merită o administrație profesionistă, una cu o viziune clară și mai ales cu o strategie realistă pentru a duce, în adevăratul sens al expresiei, „Timișul la nivel european”.

De aceea, împreună cu un grup de specialiști, cu primari, cu profesori universitari, și nu în ultimul rând cu oamenii care au soluții, am pus la punct un program realist de guvernare locală.

Este planul pe care îl voi urma în următorii 4 ani. Sunt absolvent de calculatoare, de Politehnică, cum sunt mulți dintre cei care lucrează în zona multinaționalelor și îmi place să am întotdeauna un fir logic, căci am văzut cu toții cum arată un proiect, să nu spun un județ, administrat după ureche.

De aceea,  programul nostru pleacă de la nevoile comunităților și ale județului iar valoarea sa este, în primul rând ……………. că nu e doar al meu.

Este planul oamenilor gospodari din acest județ. Este ceea ce își doresc timișenii și timișorenii. Și vă asigur că toate eforturile mele vor merge în această direcție, de a duce, în următorii ani planul făcut azi public, la îndeplinire.

Principalele elemente și repere ale viziunii noastre liberale pentru o administrație în slujba cetățenilor sunt cuprinse în Programul de guvernare locală „Timișul la nivel European”. La finalul acestei conferințe de presă voi posta pe paginea mea de Facebook dar și pe pagina PNL Timiș acest program de guvernare locală.

Vorbim de un document programatic prin care trasăm liniile directoare după care ne propunem să administrăm județul Timiș în următorii ani. Astfel, programul nostru de guvernare locală, „Timișul la nivel european” reprezintă fundamentul unei noi politici de dezvoltare socio-economică.

Programul de nostru de guvernare locală este un material consistent și complet menit a răspunde provocărilor cu care județul se confruntă. Totalizează   peste 100 de pagini fiind organizat pe opt capitole care surprind direcțiile noastre strategice de acțiune.

O să fac o sinteza a acestui program și promit să nu mă lungesc mai mult de câteva minute.

Astfel, primul capitol ”Asigurăm prosperitatea sustenabilă și creșterea economică” urmărește crearea unei administrații deschise mediului de afaceri, una care să asigure atragerea investițiilor, stimularea antreprenoriatului și, totodată, transformarea turismului și divertismentului în vectori de creștere economică.

Tot în primul capitol am prevăzut și crearea unui instrument financiar care va reconfigura arhitectura investițională a județului, respectiv Fondul Județean de Investiții Timiș.

Și aș vrea să clarific câteva aspecte legate de acest proiect. Acesta va oferi cofinanțare, precum și suport în scrierea, accesarea și implementarea proiectelor cu finanțare europeană. Aș vrea să subliniez acest aspect, banii vor putea fi dați drept sprijin pentru cei care aplică sau pun în practică proiecte europene!!!! Banii nu vor fi dați pe criterii politice ca în alte guvernări naționale dar și locale. Practic este instrumentul primarilor gospodari care aduc fonduri europene în comunele și orașele lor.

De altfel, așa cum am mai spus-o, voi fi președintele tuturor primarilor din Timiș, indiferent de culoarea politică.

Pentru o mai bună coordonare cu mediul de afaceri din județ, vom crea un Consiliului de Strategie și Consiliere Economică format dintr-o echipă de specialiști care va pune la aceeași masă reprezentanți ai Consiliului Județean Timiș, oameni de afaceri și mediu universitar. Din păcate, până acum mediul universitar nu a fost cooptat deloc în stabilirea strategiei Consiliului Județean Timiș, în oferirea de consiliere pentru identificarea direcțiilor de actiune. Universitarii timișeni sunt o resursă enormă și trebuie să folosim expertiza lor pentru dezvoltarea județului

Totodată, vom realiza un accelerator de afaceri care va funcționa în subordinea Consiliului Județean și va asigura accesul la finanțare europeana pentru dezvoltarea antreprenoriatului.

Mai avem în vedere și înființarea unui departament care vizează proiecte de diplomație economică și care să ofere sprijin investitorilor în relația cu administrația locală sau centrală și care să poată promova județul în plan economic, turistic și cultural, mai ales din perspectiva „Timișoara capitală culturală”.

Capitolul doi al programului de guvernare locală l-am denumit ”Creștem calitatea vieții pentru timișeni”.  Vrem să pornim pe 5 subdirecții, respectiv: sănătate la standarde europene, educație și civism, cultură și identitate, asistență socială și dezvoltarea sportului de masă.

Capitolul 3 este dedicat în exclusivitate mediului rural. ”Asigurăm bunăstarea durabilă pentru mediul rural” urmărește în primul rând reducerea decalajului dintre mediul rural și cel urban pornind de la finanțarea racordării gospodăriilor la infrastructura de transport, dezvoltarea infrastructurii energetice, susținerea investițiilor în agricultură, stimularea mediului de afaceri, susținerea educației, susținerea sportului, asigurarea serviciilor de utilități și rezolvarea problematicii specifice fondului funciar.

Capitolul 4 ”Dezvoltăm infrastructura în slujba cetățeanului și economiei” este dedicat în întregime infrastructurii. În acest sens, prin cele 7 obiective asumate, ne dorim să transformăm Timișul în județul cu cea mai modernă infrastructură rutiera din țară și, implicit, transformarea județului într-un veritabil hub logistic național  dar și la nivelul euroregiunii Dunăre-Criș-Mureș-Tisa – DKMT.

Din păcate, în ultimii 8 ani, cele două conduceri PSD-iste ale Consiliului Județean au  abandonat, aproape în totalitate, colaborarea externă, nu doar pe cea cu Bruxelles-ul ci și pe cea în cadrul euroregiunii DKMT.. Totodată, voi readuce la viață colaborarea în cadrul euroregiunii pentru realizarea de proiecte transfrontaliere de care comunitățile noastre au atâta nevoie.

Poate cel mai important punct al programului de guvernare locală este atragerea de fonduri europene. Cu toții știți că am expertiza necesară, am cum se spune, la mine la Dudeștii Noi, poteca bătătorită la Bruxelles. Sunt membru al Comitetului Regiunilor Europei și expert european. Cele mai multe proiecte din Dudești Noi s-au realizat prin atragerea de fonduri europene.

Scrierea, accesarea și implementarea proiectelor se vor realiza la nivelul județului cu sprijinul Consiliului Județean Timiș prin intermediul a două mecanisme ce urmează a fi înființate:

  1. Banca de Proiecte Europene a Județului Timiș
  2. HUB-ul Județean de Proiecte.

Din păcate fostele conduceri PSD-iste ale Consilului Județean Timiș s-au bazat doar pe banii veniți de la București pe baza clientelismului politic sau folosind fonduri proprii.  Consiliul Județean Timiș, așa cum știți, are excedent bugetar, dar nu datorită unor performanțe financiare ci pentru că administrația PSD nu a știut cum să investească acești bani pentru a sprijini comunitățile locale și a dezvolta județul.

În Capitolul 6 ”Susținem dialogul social și implementăm platforma e-Timiș”,  am trasat mai multe direcții de acțiune ce privesc digitalizarea serviciilor publice și platforma e-Timiș dar și Dezvoltarea capacității administrative. Aș vrea să încheiem epopeea dosarului cu șina. Nu este normal să ai nevoie de o autorizație, de un aviz de la Consiliul Județean Timiș și să fii nevoit să aduci aceleași documente pe care le-ai mai depus o data, în urma cu câteva luni.

Consiliul Județean Timiș, în viziunea mea și a PNL, trebuie să fie un vector autentic al cooperării și al dialogului instituțional, atât cu mediul economic cât și cu cel universitar dar și cu cel al administrației centrale.  De aceea am intitulat capitolul 7 ”Stimulăm dialogul interinstituțional pentru Timiș”

Ultimul capitol se referă la protecția mediului, unul dintre elementele importante ale asigurării unei calități ridicate a vieții. Astfel, am stabilit liniile prioritare de investiții, respectiv în conservarea biodiversității și ariilor naturale protejate iar în Timiș sunt mai multe asemenea zone de care, din păcate nu profităm. Apoi vrem să încurajam investițiile în energie verde și în industrii nepoluante. Urmărim păstrarea fondului forestier al județului, atât în mediul rural cât și în mediul urban dar și crearea unor păduri de protecție urbană de aceea am intitulat acest capitol 8 Garantăm protecția mediului și respectarea pactului verde european”.

 De aceea, vă invit să parcurgeți programul de guvernare locală și vă mai lansez o invitație. Să ne reîntâlnim aici în aceeași formulă peste 4 ani și să vorbim despre fapte și rezultate în drumul nostru de a face Timișul  într-adevăr european.

Mai vreau să vă spun ceva. Nu întâmplător îi am lângă mine pe primarii PNL ai orașelor din Timiș. Din păcate, restricțiile nu ne-au permis să avem fizic, azi lângă noi, toți primarii liberali din Timiș, cei actuali în funcție dar și pe cei care își vor prelua mandatul după 27 septembrie. De aceea, suntem într-o formula restrânsă. I-am rugat pe colegii mei să fie alături de mine pentru a prezenta fiecare un proiect pe care să îl implementeze împreună cu Consiliul Județean Timiș. Începând din acesta toamnă, timp de 4 ani vom vorbi nu doar de un Timiș la nivel european ci și de un Timiș liberal. Pentru că vom avea primarii liberale, un președinte liberal la CJ Timiș și un guvern liberal chiar și după 6 decembrie. Astfel, vom avea tot sprijinul necesar pentru a putea pune în aplicare proiectele care vor duce Timișul la nivel european.

Vă mulțumesc și îi invit pe rând, pe colegii mei să prezinte unul dintre proiectele pe care îl vom realiza în parteneriat Consiliul Judetean –Primarie.

Vă mulțumesc

ALIN NICA

 

Poligon de pregătire pentru pompierii militari și voluntari, la Timișoara
miercuri, 29 mai 2024, 06:00

Poligon de pregătire pentru pompierii militari și voluntari, la Timișoara

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Banat al județului Timiș a lansat un proiect transfrontalier în colaborare cu autoritățile de...

Poligon de pregătire pentru pompierii militari și voluntari, la Timișoara
Vremea în Banat și Crișana
miercuri, 29 mai 2024, 04:50

Vremea în Banat și Crișana

Astăzi, vremea va fi în general instabilă iar cerul va avea înnorări temporar accentuate. Se vor semnala averse și cu caracter torențial,...

Vremea în Banat și Crișana
Nicolae Ciucă, la Timișoara: Decizia este luată pentru mărirea salariului minim, cu nevoie de sprijinire a mediului de afaceri
marți, 28 mai 2024, 20:16

Nicolae Ciucă, la Timișoara: Decizia este luată pentru mărirea salariului minim, cu nevoie de sprijinire a mediului de afaceri

Salariul minim brut va crește de la 3.300 la 3.700 de lei, începând cu data de 1 iulie 2024. Președintele PNL Nicolae Ciucă a declarat, la...

Nicolae Ciucă, la Timișoara: Decizia este luată pentru mărirea salariului minim, cu nevoie de sprijinire a mediului de afaceri
“Controlează Obezitatea”, campanie de conștientizare la Timișoara
marți, 28 mai 2024, 20:02

“Controlează Obezitatea”, campanie de conștientizare la Timișoara

1% din populația județuliui Timiș este supraponderală sau obeză iar cifrele, sunt subraportate, anunță Direcția de Sănătate Publică. O...

“Controlează Obezitatea”, campanie de conștientizare la Timișoara
marți, 28 mai 2024, 18:17

Handbaliștii juniori 3 de la SCM Politehnica Timișoara, foarte aproape de o medalie | VIDEO

Handbaliștii juniori 3 de la SCM Politehnica Timișoara au încheiat cu o victorie faza grupelor de la turneul final al Campionatului Național....

Handbaliștii juniori 3 de la SCM Politehnica Timișoara, foarte aproape de o medalie | VIDEO
marți, 28 mai 2024, 16:32

Infuzie de tinerețe pentru Corvinul Hunedoara. Tocmai din Nigeria

Corvinul a anunţat astăzi transferul a patru fotbalişti nigerieni de perspectivă: Goodnews Ibuchi Chukwu (mijlocaș ofensiv de bandă), Odejobi...

Infuzie de tinerețe pentru Corvinul Hunedoara. Tocmai din Nigeria
marți, 28 mai 2024, 15:01

Turneul internațional de fotbal, pentru old boys, la Arad

Old Boys UTA organizează la finalul acestei săptămâni un turneu internațional de fotbal. Jocurile vor avea loc vineri, 31 mai, și sâmbătă, 1...

Turneul internațional de fotbal, pentru old boys, la Arad
marți, 28 mai 2024, 13:53

Amenzi de aproape 5 milioane de lei pentru munca la negru firmelor de ridesharing

Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș a aplicat aproape 2.550 de sancțiuni doar pentru munca la negru, în perioada 1 martie – 25 mai, la...

Amenzi de aproape 5 milioane de lei pentru munca la negru firmelor de ridesharing