Ascultă Radio Timișoara Live

Ultima melodie Beatles. Finalizată cu AI

Joi, 2 noiembrie 2023, a fost lansată ultima melodie a Beatles, „Now And Then”, iar astăzi, 3 noiembrie, a apărut videoclipul oficial, regizat de către Petre Jackson.

Videoclipul piesei

Beatles

Articol de Radio Timisoara, 3 noiembrie 2023, 16:11

Videoclipul piesei

Videoclipul emoționant și plin de umor invită telespectatorii să sărbătorească dragostea atemporală și de durată a membrilor Beatles, unul pentru celălalt, cu John, Paul, George și Ringo, în timp ce creează ultima melodie a The Beatles.

Vorbind despre regia videoclipului, Peter Jackson spune:

„Când Apple mi-a cerut să fac videoclipul muzical, am fost foarte reticent – m-am gândit ca următoarele luni ar fi mult mai distractive dacă acea sarcină dificilă ar fi problema altcuiva și eu as putea fi ca orice alt fan al Beatles, bucurându-se la fel de tare ca de anticiparea nopții de dinainte de Crăciun. Sincer să fiu, mă gândesc doar la responsabilitatea de a fi nevoit să faci un videoclip demn de ultima melodie pe care Beatles o va lansa vreodată, care a produs aproape o colecție de anxietăți, copleșitor de tratat. Dragostea mea de o viață pentru The Beatles s-a ciocnit într-un zid de teroare data de gândul de a dezamăgi pe toată lumea.
Am fost de acord să fac videoclipul pentru Now And Then (de fapt, încă nu am făcut-o până în prezent).
Un videoclip muzical Beatles trebuie să aibă imagini grozave ale Beatles în centrul său. Nu există nicio modalitate de utilizare a actorilor sau CGI Beatles. Fiecare filmare cu The Beatles trebuia să fie autentică. Până acum nu aveam idee cum ar putea cineva să facă un videoclip muzical Now And Then, dacă nu aveau imagini decente cu care să lucreze, iar aceasta era departe de a fi o scuză.
Apple a descoperit peste 14 ore de filmări de mult uitate în timpul sesiunilor de înregistrare din 1995, inclusiv câteva ore de Paul, George și Ringo care lucrează la Now And Then. Sean și Olivia au găsit câteva filme grozave de acasă și mi-au trimis.
Vizionarea acestui film a schimbat complet situația – am putut vedea cum ar putea fi realizat un videoclip muzical. De fapt, mi s-a părut mult mai ușor dacă mă gândeam la un film scurt, așa că asta am făcut… Lipsa mea de încredere în videoclipurile muzicale nu mai conta dacă nu făceam unul.
Chiar și așa, încă nu aveam o viziune solidă despre ceea ce ar trebui să fie acest scurtmetraj – așa că am apelat la cântec pentru îndrumare.
După ce a despărțit vocea lui John pe caseta demo, Giles a produs un mix pentru Now And Then. Acest lucru mi-a fost trimis în 2022. Mi-a plăcut. De atunci trebuie să fi ascultat Now And Then de peste 50 de ori, doar din plăcere.
Acum am început să-l ascult cu atenție din diferite motive. Speram că ideile sau inspirația pentru scurtmetraj vor pluti cumva din muzică. Și asta a început să se întâmple. În timp ce ascultam, mi s-a părut că melodia crează idei și imagini care au început să se formeze în capul meu – fără niciun efort conștient din partea mea.
Am făcut echipă cu Jabez Olssen, editorul meu Get Back, pentru a încerca să găsesc modalități în care noile filmări ar putea fi folosite pentru a susține aceste idei. A fost un proces foarte organic și am început încet să construim mici fragmente, până când lucrurile au început să se întâmple.
Ne-am dorit ca scurtmetrajul să aducă câteva lacrimi în ochi, dar generarea de emoții folosind doar imagini de arhivă este un lucru complicat. Din fericire, puterea simplă a acestei melodii frumoase a făcut o mare parte din muncă pentru noi și am terminat primele 30 sau 40 de secunde ale filmului destul de repede.
După ce am făcut asta, am sărit direct la final și am încercat să creăm ceva care ar putea rezuma în mod adecvat enormitatea moștenirii The Beatles – în ultimele câteva secunde ale înregistrării finale. Acest lucru s-a dovedit imposibil. Contribuția lor este prea imensă, iar darul lor muzical a devenit parte din ADN-ul nostru și acum sfidează orice descriere.
Mi-am dat seama că avem nevoie de imaginația fiecărui spectator pentru a face ceea ce nu putem și pentru a-i face pe fiecare spectator să-și creeze propriul moment personal de rămas-bun de la The Beatles – dar a trebuit să-i îndreptăm ușor pe toți spre acel loc. Aveam câteva idei vagi, dar nu prea știam cum să realizez asta. Din fericire, Dhani Harrison s-a întâmplat să viziteze NZ în acest moment. Am discutat sfârșitul cu el și i-am descris o idee vagă cu care mă jucasem. Ochii i s-au umplut imediat de lacrimi.
Eu și Jabez am început să ne gândim acum la secțiunea din mijloc. De fapt, am putut urmări începutul și sfârșitul acum și am realizat rapid că planul nostru inițial de a continua puterea emoțională, similară prin această secțiune din mijloc, ar fi complet greșit. Nu așa erau The Beatles. În miezul lor, erau amuzanți, iar secțiunea din mijloc ar trebui să capteze acel spirit. Trebuia să râdem de The Beatles și să râdem cu ei.
Din fericire, am găsit o colecție de ieșiri, unde membrii Beatles sunt relaxați, amuzanți și destul de sinceri. Acestea devin coloana vertebrală a secțiunii noastre din mijloc și am împletit umorul într-un film filmat în 2023. Rezultatul este destul de nebun și a oferit videoclipului un echilibru atât de necesar între trist și amuzant.

Premiera globală a videoclipului muzical urmează  lansării la nivel mondial a single-ului „Now And Then”/“Love Me Do” al trupei The Beatles, joi, 2 noiembrie.

 

Probabil ultima melodie The Beatles

„Now And Then” a fost scris și cântat de John Lennon, dezvoltat și lucrat de Paul McCartney, George Harrison și Ringo Starr, iar acum, în sfârșit, terminat de Paul și Ringo, patru decenii mai târziu. Single-ul dublu îmbină ultima melodie a Beatles cu prima: single-ul de debut al trupei din 1962 – „Love Me Do”, o contrapartidă cu adevărat potrivită pentru „Now And Then”. Ambele melodii sunt amestecate în stereo și Dolby Atmos®, iar lansarea prezintă coperta originală a renumitului artist Ed Ruscha.

La 53 de ani de la destrămarea faimoasei trupe din Liverpool, ”este probabil ultima melodie The Beatles, cântăm cu toţii în ea, este o înregistrare autentică Beatles”, a declarat Paul McCartney, în vârstă de 81 de ani, într-o scurtă înregistrare difuzată online care trasează geneza ”Now and Then”, o baladă plină de melancolie, îmbinând sonorităţile pianului cu solo-ul de chitară, informează AFP.

Titlul melodiei provine dintr-o înregistrare realizată în anii 1970 de John Lennon în apartamentul său newyorkez. După asasinarea muzicianului, în 1980, văduva lui, Yoko Ono, a trimis înregistrarea, voce şi pian, celorlalţi membri ai trupei.

În lipsa unei tehnologii care să permită la acea vreme extragerea vocii lui John Lennon la o calitate suficient de bună, piesa a rămas în umbră. Totul s-a schimbat odată cu serialul documentar ”Get Back”, realizat în 2021 de Peter Jackson. Jackson, cunoscut graţie trilogiei ”Stăpânul inelelor”, a extras vocea lui Lennon de pe casetă şi a separat-o de pian cu ajutorul noilor tehnologii care utilizează inteligenţa artificială. ”Am obţinut vocea lui John, clară precum cristalul”, a explicat Paul McCartney.

La macheta originală au fost adăugate înregistrări cu chitara electrică şi acustică datând din 1995 şi realizate de George Harrison, care a murit în 2001. Cântecul a fost finalizat anul trecut, într-un studio din Los Angeles, şi combină tobele lui Ringo Starr, pianul şi basul lui Paul McCartney şi vocile celor doi Beatles care mai sunt în viaţă.

”’Now and Then’ este ultima melodie Beatles, compusă şi cântată de John Lennon, dezvoltată şi prelucrată de Paul McCartney, George Harrison şi Ringo Starr şi finalizată în cele din urmă de Paul şi Ringo la peste patru decenii mai târziu”, se mai spune în textul de prezentare.

”A fost foarte emoţionant pentru noi toţi. A fost ca şi cum John ar fi fost printre noi”, a mărturisit Ringo Starr, în vârstă de 83 de ani.

Cronicile au fost mixte.

Melodia este ”foarte bună”, scrie The Washington Post, ”ceea ce nu este suficient”.

The Guardian este de părere că melodia ”nu va înlocui niciodată ‘Strawberry Fields Forever’ sau ‘A Day in the Life’ în inima fanilor Beatles, dar este o melodie mai bună decât ‘Free as a Bird’ sau ‘Real Love”’.

Potrivit The Telegraph, este ”o tentativă destul de ternă de a regăsi magia (…) celei mai mari trupe din istoria popului, reunită dincolo de moarte”.

”Now and Then” sună mai degrabă ca un ”Lennon tardiv” decât ”ca un moment din cariera celor de la Beatles” şi nu este în niciun caz ”bijuteria ascunsă pe care fanii din lumea întreagă o aşteptau”, a continuat publicaţia.

Variety salută acest final ”dulce-amar” al carierei trupei, care reprezintă totuşi ”o plăcere neaşteptată”.

În aprilie 1970, la şase luni de la lansarea albumului ”Abbey Road” şi cu o lună înaintea ”Let it be”, The Beatles au anunţat că se despart. Cei zece ani de colaborare între Paul McCartney, John Lennon, George Harrison şi Ringo Starr au dus la lansarea a 14 albume bestseller, la aproape un miliard de discuri vândute şi la realizarea mai multor filme.

În pofida morţii lui Lennon în 1980 şi a lui Harrison în 2001, ”Beatlemania” rămâne vie la nivel global, iar posibilităţile oferite de inteligenţa artificială au inspirat deja încercări ale fanilor de a-i aduce din nou împreună sau de a prelucra cele mai recente creaţii ale lui Paul McCartney cu vocea sa din tinereţe.

Existenţa înregistrării ”Now and Then” era cunoscută, iar Paul McCartney nu a ascuns că-şi doreşte să ofere o nouă viaţă acestei piese. Cântăreţul a explicat însă că proiectul nu s-a putut materializa din cauza lui George Harrison, căruia nu-i plăcea melodia.

Scurtmetrajul și colecțiile The Beatles 

Now And Then – The Last Beatles Song” este un scurtmetraj de 12 minute care spune povestea modului în care „Now And Then” a fost în sfârșit terminat, la aproape cinci decenii după ce a fost scris inițial. Acest scurtmetraj emoționant, regizat de Oliver Murray, spune povestea din spatele ultimului cântec al Beatles, cu filmări și comentarii exclusive de la Paul, Ringo, George, Sean Ono Lennon și Peter Jackson. Scurtmetrajul va debuta online pentru vizionare globală pe canalul de YouTube al The Beatles.

Pe 10 noiembrie, colecțiile The Beatles 1962-1966 (‘The Red Album’) și 1967-1970 (‘The Blue Album’) vor fi lansate în pachete Ediția 2023, de Apple Corps Ltd./Capitol/UMe. Aceste albume au introdus generații succesive în muzica The Beatles. Listele de melodii ale ambelor colecții au fost extinse pentru noile ediții, cu toate melodiile mixate în stereo și Dolby Atmos de Giles Martin și Sam Okell la Abbey Road Studios, ajutați de tehnologia de demixare audio a WingNut Films. Versiunea single din Marea Britanie a „Love Me Do” începe acum în 1962-1966 (ediția 2023), iar „Now And Then” este prezentată în 1967-1970 (ediția 2023) pentru a completa colecțiile care acoperă cariera The Beatles.

Foto: Universal Music 

Flight Festival se mută la Muzeul Satului Bănățean
Pop-rock miercuri, 24 ianuarie 2024, 19:55

Flight Festival se mută la Muzeul Satului Bănățean

Organizatorii anunță că evenimentul va avea loc, anul acesta, în perioada 21 – 23 iunie. Flight Festival, ediția din 2024, se va desfășura...

Flight Festival se mută la Muzeul Satului Bănățean
Organizatorii Codru Festival anunță peste 20.000 de participanţi în prima seară
Pop-rock sâmbătă, 26 august 2023, 16:54

Organizatorii Codru Festival anunță peste 20.000 de participanţi în prima seară

Prima seară de Codru Festival a înregistrat succes de public, cu peste 20.000 de participanţi la evenimentul de la la Pădurea Bistra, de lângă...

Organizatorii Codru Festival anunță peste 20.000 de participanţi în prima seară
Cântăreţul italian Toto Cutugno a murit la vârsta de 80 de ani
Pop-rock marți, 22 august 2023, 18:48

Cântăreţul italian Toto Cutugno a murit la vârsta de 80 de ani

Cântăreţul şi compozitorul italian Toto Cutugno a încetat din viaţă astăzi, la vârsta de 80 de ani, a anunţat managerul său, Danilo...

Cântăreţul italian Toto Cutugno a murit la vârsta de 80 de ani
Cântăreaţa Sinead O’Connor a murit la vârsta de 56 de ani
Pop-rock miercuri, 26 iulie 2023, 22:23

Cântăreaţa Sinead O’Connor a murit la vârsta de 56 de ani

Cântăreaţa Sinead O’Connor, cunoscută pentru hitul ‘Nothing Compares 2 U’, a decedat la vârsta de 56 de ani, informează Irish...

Cântăreaţa Sinead O’Connor a murit la vârsta de 56 de ani
Pop-rock luni, 3 iulie 2023, 07:00

Începe Arad Open Air Festival

Festivalierii din zona de vest a țării au un nou motiv de bucurie. Arad Open Air Festival, ediția a VII-a, are loc timp de cinci zile pe...

Începe Arad Open Air Festival
Pop-rock luni, 19 iunie 2023, 21:28

Concert Steve Hackett & Djabe, la Filarmonica „Banatul” din Timișoara

Faimosul chitarist STEVE HACKETT, fost component al legendarei trupe GENESIS, între anii 1970-1977, va cânta la Timișoara – Capitală...

Concert Steve Hackett & Djabe, la Filarmonica „Banatul” din Timișoara
Pop-rock duminică, 18 iunie 2023, 18:04

A doua zi de Flight Festival, cu Vunk, Clean Bandit și John Newman | FOTO & VIDEO

Vedeți videoclipuri, dar și zeci de fotografii de la...

A doua zi de Flight Festival, cu Vunk, Clean Bandit și John Newman | FOTO & VIDEO
Pop-rock sâmbătă, 17 iunie 2023, 18:29

Peste 20.000 de spectatori în prima zi de FLIGHT Festival, cu Tom Odell, Delia și Connect–R

Aflați pe unde a ajuns Tom Odell să cânte la pian în cele două zile de când e la...

Peste 20.000 de spectatori în prima zi de FLIGHT Festival, cu Tom Odell, Delia și Connect–R