Categorii: EU aleg România

? Nadia Comăneci „Zeiţa de la Montreal”

Lumea aştepta vedetele din Uniunea Sovietică… În numai 20 de secunde, românca născută în Oneşti (de fapt, ironia sorţii, oraşul se numea Gheorgiu Gheorghiu Dej – statut impus la moartea liderului stalinist), fata subţire, longilină, aparent firavă, cu o gestică sinceră şi expansivă, a oferit o evoluţie perfectă; după o clipă… fără sfârşit, a apărut nota: 1.00; desigur, o ezitare înainte de a înţelege – calculatoarele nu erau programate pentru a afişa nota 10, puteau merge doar până la 9.95.

Sala izbucnise în ovaţii. Spectatorii prezenţi în oraşul canadian Montreal asistau la prima nota perfectă din istoria gimnasticii. Cinci zile, câte au urmat, Nadia obţinea alte note de 10; reţeaua ABC i-a compus melodia Nadia’s Theme; jurnalistul Gilles Marcotte scria: „(…) în viitor, atunci când se va dori să se vorbească despre ceva frumos, emoţionant, întruchipând perfecţiunea, ar trebui să se pronunţe … nadiesque”; acasă, succesul i-a adus distincţia de „Erou al Muncii Socialiste”, fiind cea mai tânără româncă distinsă cu acest titlu.

Câştigătoare a 5 (cinci) medalii olimpice de aur, una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX şi una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii – din toate timpurile, primul sportiv român inclus în memorialului „International Gymnastics Hall of Fame”, fiica lui Gheorghe şi Ştefania-Alexandrina Comăneci (câteva surse susţin că s-ar fi născut… Anna Kemenes), botezată după Nadejda” („Speranţă”)/eroină a unui film, a concurat pentru prima dată la nivel naţional în România, în 1970, ca membră a echipei oraşului său.

Considera antrenamentele ca fiind un lucru serios şi, în acelaşi timp, un motiv de joacă; nu simţea plictiseală când repeta exerciţiile. Bela şi Márta Károlyi au înrâurit o parte a personalităţii copilului şi adultului Nadia.

La vârsta de 13 ani, primul succes major însemna câştigarea a trei medalii de aur la Campionatele Europene din 1975 (Skien, Norvegia) – Associated Press a numit-o „Atleta Anului”. Comăneci şi-a apărat titlul european în 1977, dar echipa României a ieşit din competiţie în finale, ca semn de protest (politic) împotriva arbitrajului. Mai târziu, a câştigat cel de-al treilea titlu european la individual compus (devenind primul sportiv din istoria gimnasticii care a reuşit respectiva performanţă). Spitalizată înainte de a participa la concursul mondial, a părăsit spitalul şi a concurat, performanţa conferind României prima medalie de aur în concursul pe echipe.

continuare …

Articole asemănătoare

Mai e sau nu o noutate?! Naţionala de handbal masculin a ratat calificarea la Mondial

Tricolorii au reuşit să câştige prima manşă, pe 8 mai, la Baia Mare, la doar…

2 ore ago

CSM Oradea cedează primul meci al finalei cu U BT Cluj-Napoca

Primele două sferturi ale duelului din "BT Arena" au fost spectaculoase, cu un plus adus…

2 ore ago

I’Velo dă startul la pedalare cu 140 de biciclete în Timișoara

Conceptul de bike-sharing I’Velo a fost adus la Timisoara de Green Revolution, organizație care pune…

6 ore ago

Zilele Tinerilor, cu distracție, concerte și dans la Deva

Centrul Cultural „Drăgan Muntean” pregătește două zile pline de distracție și muzică pentru tineri și…

6 ore ago

Noaptea Muzeelor aduce la Timișoara automobile de epocă

Automobile istorice vor fi expuse sâmbătă, 18 mai, după lăsarea serii, când are loc evenimentul…

6 ore ago

Vaporașe versus barjă-terasă, dispute din cauza vitezei de navigație

Comunitatea oamenilor care dețin vaporașe în Timișoara își manifestă nemulțumirea față de modul de navigare…

6 ore ago