Categorii: EU aleg România

Constantin Istrati – factor influent al adaptării țării noastre la timpurile noi

„Constantin Istrati a fost un pionier al dezvoltării științifice și culturale românești, un factor influent al adaptării țării noastre la timpurile noi, un vrednic român, un om de treabă și de ispravă” spunea Emil Racoviță, fondatorul biospeologiei.

Constantin Istrati s-a născut in anul 1850 la Roman, într-o familie de răzeși unde a făcut și cursul primar la Școala Publică și în paralel a învățat limbile germană și franceză la pensionul Meltzer. Plin de inițiativă, în clasa a IV-a de liceu, Constantin Istrati a redactat o foaie săptămânală care apărea în patru pagini scrise de mână. Gazeta era intitulată ,,Opiniile unui Bacon” și era o publicație satirică.

În anul 1869, în urma vizitei la Iași a doctorului Carol Davila, directorul Școlii Naționale de Medicină și Farmacie din București, Constantin Istrati devine elev al Scolii Naționale de Medicină și Farmacie și în anul următor, 1870, student la Facultatea cu același profil.

A urmat cursurile în cadrul serviciului militar, la avantajele căruia nu putea renunța datorită situației grele în care se aflau părinții cu cei 11 copii, și obține în anul 1871 gradul de subchirurg militar. Profesorul Carol Davila i-a inspirat lui Constantin Istrati pasiunea pentru chimie; în anul 1872, încă student, Constantin Istrati devine asistent bugetar la laboratorul de chimie al facultății de la Colțea. Este punctul de plecare a unei remarcabile cariere științifice.

Lucrând ca asistent chimist, Constantin Istrati nu a neglijat studiile medicale. Din decembrie 1875, devine intern, în urma concursului, calitate în care lucrează în diferite instituții spitalicești aproape 2 ani, desăvârșindu-și aptitudinile clinice.

continuare…

Radio Romania Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg Romania – 100 de români pentru istoria lumii”.

100 de personalități din cultură sau știință, care au marcat dezvoltarea lumii prin realizarile lor. 100 de români care, prin creativitate, munca și curaj, au adus România între țările care au îmbogățit cunoașterea universală.

Articole asemănătoare

Todoni mai face o ”victimă”; Bara se oprește în optimi

Todoni a învins-o, în această după amiază, pe japoneza Mao Hontama cu 6-3, 3-6, 6-3.…

13 minute ago

Argint și bronz pentru floretistele timișorene

Cele două au fost adversare în semifinale, unde câștig de cauză a avut Rebeca Cândescu,…

o oră ago

„Belshazzar’s Feast” de William Walton, primă audiție națională, la Filarmonica „Banatul”

Concertul vocal-simfonic din cadrul Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”, programat vineri, 17 mai 2024, la Sala…

3 ore ago

CSS Bega e gazdă pentru turneul final U19; eșec la primul meci acasă

La sala ”Mircea Albu”, CSS Bega a cedat cu 3-1 întâlnirea de ieri cu CSU…

7 ore ago

Un filtru conceput de inventatorul Corneliu Birtok Băneasă poate dezinfecta aerul din spitale

Calitatea aerului din spitale poate fi simţitor îmbunătăţită cu ajutorul unui filtru, conceput de inventatorul…

7 ore ago

Garry Kasparov dialoghează cu timișorenii despre provocările lumii moderne

Nume de legendă în lumea șahului și autor recunoscut, Garry Kasparov, va fi protagonistul unui…

10 ore ago