Categorii: EU aleg România

Constantin Noica – creator român de şcoală şi sistem filozofic

Radio Romania Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”. 100 de personalităţi din cultură sau ştiinţă care au marcat dezvoltarea lumii prin realizările lor. 100 de români care prin creativitate, muncă şi curaj au adus România intre ţările care au imbogăţit cunoaşterea universală. Astăzi vi-l prezentăm pe Constantin Noica.

La începutul anilor 80 ai secolului trecut, Păltinişul se transforma într-un adevărat loc de pelerinaj pentru numeroşi tineri intelectuali aflaţi în căutarea unui ”antrenor cultural”. Se năştea ”Fenomenul Noica”. Filozoful, retras în mica staţiune de lângă Sibiu, devine în curând un personaj legendar al lumii culturale româneşti.

Constantin Noica s-a născut în 12 iulie 1909, în localitatea Vităneşti din județul Teleorman. Începe gimnaziul în Bucureşti, urmează cursurile Liceului ”Spiru Haret”, după care se înscrie la Facultatea de Filozofie și Litere pe care o va absolvi în 1931. La numai 25 de ani publică prima lucrare, ”Mathesis sau bucuriile simple”, recompensată cu Premiul Fundaţiilor Regale. Anul 1938 şi-l petrece la Paris, ca bursier al statului francez. La începutul lui 1941, Noica pleacă în Germania, unde ocupă un post de referent la Institutul Român de la Berlin.

După război, odată cu venirea la putere a comuniştilor, pentru Noica începe o lungă excludere din viaţa publică. În perioada 1949-1958 are domiciliu forţat la Câmpulung-Muscel. În 1958, filozoful este arestat şi condamnat la 25 de ani de muncă silnică. Alături de el vor fi arestaţi toţi participanţii la seminariile private organizate de Noica la Câmpulung, iar lotul lor va purta la proces numele de ”grupul Noica”. Execută la Jilava 6 din cei 25 de ani de închisoare, fiind eliberat în august 1964. Începînd din anul următor este cercetător principal la Centrul de Logică al Academiei Române, de unde se va pensiona în 1975. Filozoful se mută apoi la Păltiniş, iar mica lui cabană de acolo devine loc de pelerinaj şi de dialog de tip socratic pentru admiratorii şi discipolii săi.

”Fenomenul Noica” a însemnat un extraordinar fenomen de popularitate, extins mult dincolo de filozofia academică. În timpul ultimilor ani ai vieţii, Constantin Noica a căpătat statutul unei adevărate „instituţii naţionale”, după cum aveau să consemneze elevii săi.

continuare …

Radio Romania Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg Romania – 100 de români pentru istoria lumii”.

100 de personalități din cultură sau știință, care au marcat dezvoltarea lumii prin realizarile lor. 100 de români care, prin creativitate, munca și curaj, au adus România între țările care au îmbogățit cunoașterea universală

Articole asemănătoare

Todoni mai face o ”victimă”; Bara se oprește în optimi

Todoni a învins-o, în această după amiază, pe japoneza Mao Hontama cu 6-3, 3-6, 6-3.…

27 de minute ago

Argint și bronz pentru floretistele timișorene

Cele două au fost adversare în semifinale, unde câștig de cauză a avut Rebeca Cândescu,…

2 ore ago

„Belshazzar’s Feast” de William Walton, primă audiție națională, la Filarmonica „Banatul”

Concertul vocal-simfonic din cadrul Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”, programat vineri, 17 mai 2024, la Sala…

3 ore ago

CSS Bega e gazdă pentru turneul final U19; eșec la primul meci acasă

La sala ”Mircea Albu”, CSS Bega a cedat cu 3-1 întâlnirea de ieri cu CSU…

7 ore ago

Un filtru conceput de inventatorul Corneliu Birtok Băneasă poate dezinfecta aerul din spitale

Calitatea aerului din spitale poate fi simţitor îmbunătăţită cu ajutorul unui filtru, conceput de inventatorul…

7 ore ago

Garry Kasparov dialoghează cu timișorenii despre provocările lumii moderne

Nume de legendă în lumea șahului și autor recunoscut, Garry Kasparov, va fi protagonistul unui…

10 ore ago