Ascultă Radio Timișoara Live

Destinaţia zilei: Praid, în inima Ţinutului Sării

Pregatiţi pentru o coborâre în adâncul Pamântului, catre „orizonturi”? Vom încerca astăzi şi sarea cu degetul şi testăm salinitatea ştrandului de la Praid, inaugurat în aceasta vară.

Destinaţia zilei: Praid, în inima Ţinutului Sării

Articol de Dana Florea, 18 august 2014, 20:37 / actualizat: 10 august 2015, 20:27

Comuna Praid este poarta de intrare în judeţul Harghita, pe DN 13A, daca va îndreptaţi dinspre Sovata, jud.Mureş, o alta staţiune balneoclimaterica foarte cautată pentru tratament şi odihnă. În mijlocul comunei Praid, veti găsi o intersecţie din care drumul o ia la stânga spre Gheorgheni, pe DN 13B, şi la dreapta catre Corund – Odorheiu Secuiesc – Miercurea Ciuc, continuând pe DN 13A.

Praidul este atestat din anul 1564, iar numele sau vine din cuvântul maghiar „paraj” , însemnând paşune mică cu iarbă.
În 1659 se vorbeşte pentru prima data de „Zona ocnelor de sare” sau „Ţinutul Sării”, ţinut care include Sovata, Ilieşi, Praid, cele două Ocne, de Sus si de Jos,  Sărăţeni, Atia, Şiclod, Solocma şi Corund.
Aici se gaseşte unul din cele mai mari zăcaminte de sare din Europa, cu radăcini la 2,7 km adâncime.
Sarea din zacamântul Praid cuprinde cantităţi exploatabile pe sute de ani şi constituie una din comorile de nepreţuit ale Ardealului, spun cunoscătorii.
Vom afla mai multe despre mina de sare de la Praid după ce vom lua autobuzul de la gura minei.

Iar dacă aveți timp și răbdare pentru povești „sărate”, mai jos puteți asculta pe-ndelete un reportaj despre Salina Praid.

Noroc bun, Jó szerencsét !

Este prima inscripţie pe care o veţi întâlni la intrarea în mina de sare de la Praid. Este salutul tradiţional al minerilor, pe care ni-l însuşim măcar cât va dura călătoria noastră sub Pământ spre „orizonturi”…

Judecând după mulţimea care aşteaptă autobuzele, putem spune că a trecut perioada de criză. Iar dacă aplecăm urechea şi la ce spune directorul Salinei Praid, Seprodi Zoltán, anul acesta sunt cu 10 la sută mai mulţi vizitatori ca anul trecut, dar recordul a fost atins într-o zi de august 2012, însemnând 6500 de vizitatori într-o singură zi.
Acum sunt cam 5000 de vizitatori într-o zi. De departe, cel mai bun an a fost 2009, când s-au înregistrat 460 de mii de intrări.

Ce trebuie sa ştiţi este ca veţi călători mai bine de un kilometru cu un autobuz, că lumina artificială va lua locul luminii naturale şi că pe masură ce te îndepărtezi de gura de intrare, mirosul de sare va fi mai consistent. Ba chiar şi gustul sarii se va insinua uşor.
Vă lasş autobuzul în “staţie”, dar mai aveţi de coborât vreo 300 de trepte, destul de abrupte. Uimirea este pe măsura dimensiunilor sălii care vi se deschide în faţa ochilor, la 120 de metri adâncime: aţi ajuns în baza de agrement amenajată la „Orizontul 50”, cu o laţime de 20 de metri şi o înalţime de 14 metri, foarte lunga ţi cu un aer puternic ionizat eficient în tratarea afecţiunilor respiratorii.
Veţi dori o haină în plus pentru că acolo jos sunt în mod constant 16 grade Celsius. Umiditatea este mai scazută, iar presiunea mai mare decât la suprafaţa.

Indiferent că sunteţi aici pentru tratament sau pentru relaxare, aveţi parte de confortul unui mic oraşel.

Sistem de iluminat chiar şi wireless şi televiziune, spaţii de creaţie, cafenea, cinema 3D si o farmacie naturistă, cum altfel?!, multe terenuri de joacă pentru copii, pline de veselie, mai nou şi un parc de aventura, cu tot cu tiroliană.

Din 1993, exista aici şi o capelă ecumenică, unde slujesc preoţi ortodocşi, catolici şi reformaţi.

Jumatate dintre cei care coboară în mină într-o zi sunt aici pentru tratament.

Potrivit directorului Salinei, Seprodi Zoltán, din cele împartaşite de vizitatori se poate trage concluzia ca 80 la sută din cei care vin la tratament în Salina Praid nu mai au nevoie de antibiotice pe timpul iernii.
Exista, însa, şi contrarecomandări, regăsite chiar pe site-ul oficial al Salinei Praid: tuberculoza, bolile acute respiratorii, tensiune mare, cardiopatie ischemică, boala Basedow, boala sistemului nervos manifestată prin leşin şi ameţeli, claustrofobie, sarcină avansată, aşa încât medicul va decide ce este mai bine pentru dumneavoastră.

Şi după atâta tratament şi distracţie, veţi dori sa aflaţi mai multe despre evoluţia în timp a Salinei Praid.

Muzeul deschis în 2002 prezintă unelte şi obiecte de lucru utilizate în extracţia sării de la Praid încă din secolul al XVIII-lea, dar şi istoricul exploatării sării din zacământul Praid, istoric surprins în numeroase fotografii.
Istoria exploatării sării din Transilvania îşi are originile undeva în epoca romană. Se spune ca zăcământul de sare de la Praid pastrează mai multe taine, care ţin de geologie, istorie, minerit şi de efecte balneare curative. Prima taină este chiar geneza sării din bazinul Transilvaniei. Aliniamentul estic Corund-Praid-Sovata-Gurghiu este marcat de apariţiile „brâului de sare”, în cadrul căruia sarea de la Praid apare la surafaţă ca pălaria unei uriase ciuperci. Se apreciază că formarea sării din Transilvania datează de aproximativ 20-22 milioane de ani.

În anul 1762.

Atunci a început mineritul subteran propriu-zis la Praid, sub conducerea inginerului de mine austriac Johann Frendl. A fost deschisa mina Iosif sau ocna „clopot“. Sarea extrasă, legată în piei de bivoli, a fost trasă la suprafaţa cu ajutorul crivacului, acţionat cu patru perechi de cai. Extragerea sistematică a sării a început în anul 1787, când salina din Praid a trecut în proprietatea vistieriei de la Viena.
Tehnica mineritului din salinele din Transilvania şi Maramures a fost restructurată după Primul Razboi Mondial de către administraţia română de stat, iar în 1945 a fost introdusă metoda de exploatare prin împuşcare.

Astazi, sarea se extrage la cinci niveluri sub baza de agrement, adica 400 de metri adâncime. Zilnic sunt extrase câteva sute de tone de sare. Cantitşţi importante de sare de la Praid sunt folosite şi la deszăpeziri.

Vorbeam mai devreme de taine? Abia în anii 1960 a fost dezvăluit secretul curativ al Salinei Praid, în sălile „orizontului” minei Gheorghe Doja. De atunci putem vorbi despre speleo si climatoterapia în subteran, dupa modelul salinei din Wieliczka, Polonia.
Din anul 1980, baza de tratament şi vizitare a fost amenajată la orizontul +402 m, la adâncimea de 120 m. Acolo începe şi povestea minei de sare, care se lasă descoperită de fiecare turist dornic sa-şi recapete sănătatea sau, pur şi simplu, să se relaxeze.
Pe traseul marcat pentru ieşire, la „Orizontul 60” găsiti zona de vizitare numita şi Panorama Belvedere „Mina Iosif”. Exista o galerie a vinurilor alese sau va puteţi potoli foamea chiar în restaurantul Salinei Praid. O fi mai sărată mâncarea aici?!

O investiţie a Societaţii Naţionale a Sării de 1,5 milioane de euro, finalizată în vara 2014, un succes neaşteptat – ştrandul cu apă sărată.

La suprafaţă va aşteapta cel mai nou ştrand cu apă sărată din Transilvania, cu o salinitate de 220 grame/ litru, întocmai ca a Mării Moarte.
Ştrandul se întinde pe o suprafaţă de 5.200 de metri patraţi, din care luciul de apă este de 1.942 de metri patraţi.
Sunt două bazine pentru copii, pornind de la 60 de centimetri adâncime, care creşte treptat până la 90 de centimetri şi apoi până la adâncimea maximă de 1,20 metri.

Alte atracţii în ţinutul Sării:

Canionul de sare, format în urma săpăturilor rămase dupa exploatarea sării, umplute de apă de ploaie şi transformate într-un lanţ de lacuri. În valea dintre lacuri s-a format Canionul Sţrii, cu timpul adâncit de pârâul Corund. Este locul preferat al plantelor de sărătură, al caror gust chiar este sărat.

O altă structură geologică este stânca de aragonit denumită Dealul Melcilor, în vecinatatea drumului naţional spre Corund. Din 1980 este rezervaţie geologica şi se întinde pe 1,5 ha.

În apropierea Dealului Melcilor se afla şi Muzeul aragonitului, unic în Europa, care prezintă istoria exploatării aragonitului în zonă. Se spune ca aragonitul amplifică energia spirituală, controlează mânia şi eliberează stresul acumulat.

Aproape de Praid se afla şi Lacul Ursu din Sovata, unic în Europa, un lac helioterm care înmagazinează caldura solară.

În zona Praid se desfaşoara foarte multe evenimente, începând chiar din luna ianuarie. Iata câteva dintre evenimentele ramase din acest an, în zona Praid:
Zilele Praidului în ultimul weekend din august Festivalul orchestrelor de fanfară în ultima duminică din august Tabăra de creaţie artistică din Salina în prima parte a lunii septembrie, Festivalul Sarmalelor la mijlocul lunii septembrie, Balul strugurilor în luna octombrie.

Coordonate GPS pentru Salina Praid: N 46.550809, E 25.120459

Călătorului îi stă bine pe cărările Transilvaniei! Călătoria noastră continuă!

Ulpia Traiana Sarmizegetusa
EU aleg România vineri, 7 septembrie 2018, 08:40

Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Numele capitalei provinciei romane Dacia pare a rezuma istoria următorilor 200 ani ai acestui teritoriu: un oraş nou, întemeiat de cuceritorul...

Ulpia Traiana Sarmizegetusa
Murus dacicus
EU aleg România miercuri, 5 septembrie 2018, 10:20

Murus dacicus

Columna lui Traian, acest monument ridicat la Roma pentru a marca triumful împăratului roman în războaiele cu dacii, dar în egală măsură şi...

Murus dacicus
? 20 – Voltaj
EU aleg România luni, 20 noiembrie 2017, 12:12

? 20 – Voltaj

Voltaj este o formaţie înfiinţată la Bucureşti în 1982, de muzicieni plecaţi de la Iris, inclusiv de Cristi Minculescu. Grupul a avut mai...

? 20 – Voltaj
? Andrii Popa – Phoenix
EU aleg România marți, 17 octombrie 2017, 06:42

? Andrii Popa – Phoenix

Phoenix este un nume celebru gravat în inimile iubitorilor rock-ului românesc. În iulie 1971, directivele lui Nicolae Ceauşescu privind creaţia...

? Andrii Popa – Phoenix
EU aleg România miercuri, 11 octombrie 2017, 09:27

? Vinovaţii fără vină – Pasărea Colibri

La sfârşitul anilor ’90, piesa Vinovaţii fără vină, compusă de Dorin Liviu Zaharia, a devenit unul dintre cele mai fredonate cântece în...

? Vinovaţii fără vină – Pasărea Colibri
EU aleg România vineri, 6 octombrie 2017, 11:09

? Eşarfă în dar – Mircea Baniciu

Mircea Baniciu continuă să-i încânte pe iubitorii folk-rock-ului românesc prin unicitatea timbrului vocal, dar şi prin frumuseţea...

? Eşarfă în dar – Mircea Baniciu
EU aleg România marți, 26 septembrie 2017, 07:55

? Dacă ploaia s-ar opri – Cargo

Grupul Cargo a fost înfiinţat în 1985 la Timişoara. În acei ani ‘80, au fost multe schimbări de componenţă, primul disc – un single cu 2...

? Dacă ploaia s-ar opri – Cargo
EU aleg România sâmbătă, 30 iulie 2016, 07:27

? Ion Moina, primul sprinter de mare calibru al României!

De-a lungul carierei sale, Ion Moina a participat la peste 70 de concursuri internaţionale, a fost de 27 de ori campion al României şi a stabilit...

? Ion Moina, primul sprinter de mare calibru al României!