Categorii: Romania frumoasa

Pădurile virgine de fag de la Izvoarele Nerei, Cheile Nerei şi Valea Cernei, au fost incluse în Patrimoniul UNESCO !

Printr-o decizie în cadrul recentei reuniuni de la Cracovia a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO au fost incluse în acest patrimoniu pădurile virgine de fag de la Izvoarele Nerei (PN Semenic – Cheile Caraşului) , Cheile Nerei-Beușnița și Domogled-Valea Cernei.

Să nu uităm însă că importante suprafețe din cele 3 arii naturale protejate au fost incluse și în rețeaua europeană Natura 2000 iar PN PN Semenic – Cheile Carașului nu are nici în acest moment un plan de management care să reglementeaze, prin zonare internă, unde și ce fel de păduri se pot tăia în interiorul parcului.

În acest context RNP Romsilva nu recunoște altă zonare internă decât una anacronică reglementată de Ordinul nr. 552/2003 dat pe vremea ministrului Ilie Sârbu când România nu era membră a UE. Potrivit acestei reglementări RNP Romsilva poate aproba tăieri aproape oriunde în interiorul parcului.

Nu ne-am pricopsit nici în cazul parcurilor naționale Cheile Nerei-Beușnița și Domogled-Valea Cernei, unde în 2016 RNP Romsilva a acceptat în sfârșit planuri de management. Acestea prevăd însă zone centrale ale parcurilor (în special zona de protecție integrală) suparapuse în mare parte peste stâncării, pășuni și râpe nu peste păduri cu valoare patrimonială UNESCO.

Care va fi viitorul deciziei de la Cracovia în cazul României ? Greu de spus ! Să nu uităm că în materie de păduri virgine rezervația naturală Coșava Mică in sup. de cca 700 de ha a fost tăiată în ultimul moment de către DS Caraș – Severin de pe lista de propuneri din 2014 pentru includerea în patrimoniul UNESCO deși propunerea era deja acceptată de către ceialalți factori interesați.

Nu este exclus ca printr-un abil joc de culise RNP Romsilva să amâne cu anii transpunerea în legislația națională a deciziei de la Cracovia a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO privind includerea în acest patrimoniu a pădurilor virgine de fag de la Izvoarele Nerei , Cheile Nerei-Beușnița și Domogled-Valea Cernei iar aplicarea legii să se facă tot în baza ordinului emis de fostul ministru al agriculturii Ilie Sârbu.

Grupul Ecologic de Colaborare Nera, (detalii pe www.gecnera.ro ), va monitoriza în perioada următoare transpunerea acestei decizii în legislaţia românească în cadrul proiectului „Interactiune ONG – autoritati pentru protejarea patrimoniului parcurilor naturale si nationale din sudul Banatului” realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program dezvoltat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile in parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România și Raiffeisen Bank.

Articole asemănătoare

Colterm oprește apa caldă pe mai multe străzi din nordul Timișoarei

Colterm anunță că întrerupe, între orele 8.00 și 18.00, furnizarea apei calde la punctele termice…

26 de minute ago

Vremea în Banat și Crișana

Astăzi, vremea va fi caldă și în general instabilă cu cer temporar noros. Pe arii…

2 ore ago

Oradea pierde acasă; Clujul tot mai aproape de titlu

Acest rezultat face ca Clujul să se apropie de un nou titlu de campioană. Trupa…

9 ore ago

Începe programul “Litoralul pentru toți”

Turiştii se pot caza în hotelurile de 2, 3 şi 4 stele din staţiunile de…

15 ore ago

Lectură în avanpremieră cu Gabriel Liiceanu la aniversarea UVT

Joi, de la ora 18.00, filosoful Gabriel Liiceanu va susține o conferință publică, al cărei…

15 ore ago

Accident în Parcul Industrial și Tehnologic din Timișoara

Potrivit Poliției Timiș, un bărbat de 51 de ani conducea un autoturism în incinta Parcului…

15 ore ago