86 de ani de educaţie şi cultură

Cele mai ascultate posturi din România sprijină cultura şi educaţia de peste opt decenii.

Pe 12 ianuarie 1929 se difuza prima emisiune pentru cei mici, „Ora copiilor”, iar pe 23 ianuarie se transmitea prima piesă de teatru – poemul liric „O toamnă, de Alfred Moșoiu”. La 14 aprilie se transmitea în direct, de la Opera Română, „Aida” de Giuseppe Verdi. Primele cursuri radiofonice de limba germană și franceză plecau în eter în februarie 1929 , iar în 1930 apărea „Universitatea Radio”, emisiune care transmitea în perioada interbelică conferințele unor personalități ale intelectualității românești. Tot în acest erau lansate emisiunile „Ora sătenilor” și „Ora școlarilor” şi avea loc prima transmisiune a unei opere din studio.
Emisiunile experimentale ale primului studio regional, Radio Basarabia, începeau la Chișinău în primele zile din iunie 1939. În 1941 se deschidea Radio Moldova la Iași. În 1954 se inaugura Radio Cluj şi Radio Craiova, iar în anul următor, pe 5 mai 1955, Radio Timișoara. În 1958 apărea Radio Târgu-Mureș. Regimul comunist suspenda emisia posturilor regionale de radio în 1985, acestea aveau să revină în eter după 22 decembrie 1989.

În prezent Radio România are trei posturi naționale – Radio România Actualități, Radio România Cultural și Antena Satelor, două programe internaţionale (unul emite în limba română, altul în 10 limbi străine), nouă posturi regionale şi trei locale, un post dedicat exclusiv muzicii clasice – Radio România Muzical şi unul dedicat tinerilor – Radio 3Net „Florian Pitiş”. Editura”Casa Radio”, Teatrul Naţional Radiofonic, Târgurile de carte „Gaudeamus”, Orchestra Naţională Radio şi Corul Radio sunt dovezi ale interesului acordat culturii şi educaţiei de Radio România.

Radio Timişoara va sărbători aşadar anul viitor 60 de ani de la primul semnal transmis în eter.
Primul sediu a fost pe strada Gh. Lazar, apoi s-a amenajat, în primăvara lui 1955, sediul de pe strada Cluj nr. 24, acolo unde a rămas şi câţiva ani după 1989 (staţia de tramvai din apropiere se numeşte de câteva zile „Radio România”). „Aici Timişoara. Transmitem pe frecvenţa… programul regional al radiodifuziunii…” Aceste cuvinte anunţau debutul audiovizualului în vestul ţării. Primii crainici au fost Andrei Danga şi Emilia Culea. „Dupa soţul şi băiatul meu, radioul a fost cea mai statornica dragoste a mea. Daca aş fi din nou tânară, mi-aş alege aceeaşi profesie” ne spunea, cu câţiva ani în urmă, „veterana” Emilia Culea. În 1965 debuta emisiunea de etnografie si folclor „Izvoare fermecate”, realizată în zone inedite ale civilizaţiei populare bănăţene, hunedorene şi din Munţii Apuseni. Radio Timişoara a revenit în casele ascultătorilor în zilele sângeroase din decembrie 1989, astfel că anul următor, de Sfintele Paşti , se transmitea pentru prima dată Slujba de Înviere de la Catedrala Mitropolitana din Timişoara. De la începutul anilor ’90 miezul zilei e anunţat de clopotele Catedralei, semnal alături de care seaude, din 1997 „Picatura de întelepciune”. În 1990 se transmitea în direct , în premieră , un concert simfonic, cu Filarmonica „Banatul”, iar în 1992 primul spectacol -emisiune de radio, cu participarea spectatorilor: „Moara cu noroc”. Opereta „Liliacul”, transmisă integral în 31 decembrie 1999 de la Opera Româna din Timişoara, marca un alt moment –cheie din istoria Radio Timişoara: prima transmisie în direct a unui spectacol de teatru liric.

În mai 2000 e inaugurată duminica, intre orele 18:05 – 19:00, o emisiune consacrata romanilor de pretutindeni intitulata „Astra romana”, titulatură pe care o va purta peste câţiva ani şi o rubrică dedicată istoriei Banatului.
În mai 2002  începe transmiterea bilunară a emisiunii „Imagini Sonore”, o frescă a regiunii Dunare-Cris-Mures-Tisa, singura emisiune de radio din Romania aflata sub egida Unesco, iar din 2 noiembrie  lunar se transmite  emisiunea „Trasee turistice culturale”.

În 3 august 2006, de ziua Timişoarei e inaugurată prima transmisie pe 105,9 a programului Timişoara FM, o alternativă la programele transmise pe unde medii, destinat cu predilecţie publicului urban activ. Momentul inaugurării, transmis în direct din Piaţa Unirii, include un un microrecital Trio Contraste şi marchează şi o altă premieră: primul program audiovizual din vestul ţării transmis prin satelit.

Vom continua în aceste zile să rememorăm momentele-cheie ale Radio România şi Radio Timişoara.

Sâmbătă 25 octombrie v-am invitat să ne vizitaţi. V-am răsplătit răspunsurile la întrebări legate de programele noastre cu premii (tablete Evolio HD şi baxuri de vin). Staţia de autobuz din prejma sediului nostru se numeşte de câteva zile „Radio Timişoara” .
Surprizele vor continua, prima dintre ele am anunţat-o deja, dăm startul unui alt concurs, „Între prieteni”, în cadrul căruia vă oferim lunar o excursie!

Vă mulţumim pentru că ne sunteţi ascultători!

Articole asemănătoare

CNAIR preia construcția sensului giratoriu de pe centura Lugojului

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că proiectul de construire a sensului giratoriu de pe…

27 de minute ago

Lotul Lugoj-Timișoara, cel mai avansat din proiectul de modernizare a cării ferate din vestul țării

Lucrările la calea ferată între Lugoj și Timișoara sunt cele mai avansate de pe toate…

35 de minute ago

Opera Națională Română din Timișoara în concerte de gală, la The Royal Concertgebouw din Amsterdam

Opera Națională Română din Timișoara a fost invitată să susțină o serie de trei concerte,…

36 de minute ago

CSM Oradea a provocat prima înfrângere Clujului și a relansat finala de baschet

CSM Oradea a fructificat avantajul terenului propriu în partida a treia din finala Ligii Naționale.…

2 ore ago

Festivalul Narciselor de la Sălaşu de Sus, la o nouă ediţie

O nouă ediţie a Festivalului Narciselor are loc, sâmbătă şi duminică, în comuna Sălaşu de…

9 ore ago

Noaptea muzeelor: Video-mapping la Castelul Corvinilor și protest în mai multe muzee din județul Hunedoara

Noaptea Muzeelor se va desfășura, în această seară, în muzeele din județul Hunedoara, însă în…

9 ore ago