Ascultă Radio Timișoara Live

O istorie care a început cu peste șase decenii în urmă / VIDEO


(video adăugat în iulie 2015, când colegii de la TVR au difuzat ceea ce vedeți la emisiunea”Vest Exclusiv”)

O istorie care a început cu peste șase decenii în urmă / VIDEO

Articol de Dana Florea, 29 aprilie 2015, 12:31 / actualizat: 5 mai 2022, 13:39

Ideea realizării unei staţii de radiodifuziune la Timişoara a fost avansată pentru prima oară încă din iulie 1930, iar în 1939 presa anunţa că Radio Timişoara a trecut de faza de proiect şi că încă din acel an vor începe lucrările la clădirea care va adăposti postul. Demersul a fost însă zădărnicit odată cu instalarea comunismului la putere: mulţi dintre intelectualii implicaţi au luat drumul închisorilor, mai mult, Guvernul Petru Groza a suspendat în 1945 Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune şi a început epurarea Radioului, influenţând decisiv conţinutul programelor.

Chiar şi în aceste împrejurări, ziua de 5 mai 1955 rămâne una de referinţă, marcând ieşirea în eter a primei emisiuni a Studioului Regional Radio Timişoara. Primii crainici au fost Andrei Dângă şi Emilia Culea. „După soţul şi băiatul meu, radioul a fost cea mai statornică dragoste a mea. Dacă aş fi din nou tânără, mi-aş alege aceeaşi profesie”, avea să mărturisească peste ani „veterana” Emilia Culea.

Au urmat ani tot mai grei, în care redactorii şi reporterii trebuiau să respecte rigorile tot mai durei cenzuri comuniste, dar în care unii au reuşit, prin exprimări eufemistice, să ocolească indicaţiile celor care dădeau aprobările pentru emisie. Au ajuns astfel în eter mesaje pe care era mai greu să le auzi la posturile centrale, dar şi informaţii culturale veritabile, inclusiv dedicate civilizaţiei populare sau folclorului din zonă.

În 12 ianuarie 1985 a venit Ordinul de întrerupere a emisiunilor tuturor posturilor regionale. Dictaturii Ceauşescu îi era mai simplu să cenzureze ceea ce pleca strict de la Bucureşti. A fost greu pentru cei ţinuţi acum departe de ascultători. „Am avut în cei cinci ani neşansa ca, locuind în prejmă, să trec în fiecare zi pe lângă studio. Era o dureroasă, zilnică aducere aminte” îşi amintea, în 1991, regretata Adina Ene Ostoici.

Adevărata renaştere a radiofoniei bănăţene a venit în 1989, odată cu Revoluţia. „Când am auzit prima dată Aici Radio Timişoara Liberă! am tresărit din adâncul fiinţei.[..]. Casa Radio Timişoara era un far al libertăţii depline. Spun casa pentru că toţi cei care au lucrat acolo până în 1985 au trăit ca într-o familie. Ne raportăm şi acum la acele momente, ne bucurăm, şi nu am obosit încă să repovestim şi retrăim acele zile”, mărturiseşte Felicia Ristea, redactor”.

Secvenţe din emisiunea evocatoare a Revoluţiei de la Timişoara, transmisă în 20 decembrie 1991. La microfon, George Balica:

Evenimentele s-au succedat rapid: anul următor a fost al primelor transmisiuni de la Catedrala Mitropolitană şi de la un concert simfonic. „Moara cu noroc” a fost în 1992 primul spectacol – emisiune de radio, cu participarea spectatorilor. S-au făcut în anii care au urmat primele transmisiuni din elicopter, de pe Muntele Găina sau de la 1200 m adâncime, din mina Anina. La finele lui 1999 era în premieră transmis integral un spectacol de teatru liric de la Opera Româna din Timişoara.

Trecerea în noul mileniu a însemnat şi modernizarea radicală a radioului. S-a trecut treptat la editare şi arhivare digitală şi a apărut prima versiune a paginii de internet www.radiotimisoara.ro. Pe 3 august 2006, chiar de Ziua Timişoarei, a început primul program FM distinct, pe 105,9 MHz, oferit ca o alternativă a programelor AM şi transmis şi prin satelit. Aceste programe s-au diversificat în timp: emiţătorului FM din Timişoara i s-au adăugat altele la Făget-Coşeviţa şi apoi la Arad și pe Parâng (ianuarie 2017). Primul program dedicat exclusiv arădenilor a fost realizat pe 1 noiembrie în 2011. Din 2016 programele pot fi ascultate și sunând la un număr de telefon fix (AudioNow – 031 50 404 50), dar și prin rețeaua digitală de cablu UPC.

Mesajele vin acum direct de pe telefoanele ascultătorilor, sub formă de SMS, sau chiar drept comentarii pe site sau facebook.  Cei care accesează site-ul au la dispoziţie ştiri proaspete, însoţite de multe ori de fotografii în exclusivitate, secvenţe audio şi chiar video. Emisiuni, dar și evenimente din zonă pot fi urmărite integral pe site în transmisiuni video sau vizionate ulterior. Astăzi Radio Timişoara înseamnă emisiuni în 10 limbi transmise pe patru frecvenţe, folosind emiţătoare moderne, care acoperă o mare parte a judeţelor din vestului României. Toate cele trei programe, FM, AM şi Arad FM (distincte la unele ore), sunt transmise în cele mai bune condiţii online, deci pot fi acum ascultate din orice colţ civilizat al lumii, alături de sute de ore de emisiuni înregistrate.

Cei peste 60 de ani au transformat lumea radioului într-o aventură multimedia la care nimeni nu visa în 1955. Vă invităm s-o descoperiţi în fiecare zi pe frecvenţele noastre sau pe www.radiotimisoara.ro.

Au fost folosite informații din arhiva RADOR și scurte fragmente din articole publicate în revista ”Orizonturi culturale italo-române” și în volumul ”Radio Timișoara – 45 de ani”, apărut la Editura Mirton.

Articol apărut în mai 2015, ultimul update: mai 2018. O variantă actualizată găsiți aici.

Istoria Radio Timișoara în date
Istoria Radio Timișoara joi, 1 noiembrie 2018, 16:18

Istoria Radio Timișoara în date

Vezi care au fost anii care au marcat istoria Radio Timișoara până la Revoluție!...

Istoria Radio Timișoara în date
90 de ani de Radio România: Istoria României și a radioului în noi prezentări
Istoria Radio Timișoara joi, 1 noiembrie 2018, 10:26

90 de ani de Radio România: Istoria României și a radioului în noi prezentări

Aniversarea la 1 noiembrie a nouă decenii de Radio România  înseamnă pentru ascultătorii Radio Timișoara șansa de a rememora evenimente...

90 de ani de Radio România: Istoria României și a radioului în noi prezentări
Site aniversar Radio România, lansat pe 1 noiembrie
Istoria Radio Timișoara miercuri, 31 octombrie 2018, 13:57

Site aniversar Radio România, lansat pe 1 noiembrie

rr90.srr.ro este codul secret pentru intrarea în lumea magică a istoriei Radio România. Istorii, mărturii, poveşti de viaţă şi...

Site aniversar Radio România, lansat pe 1 noiembrie
A încetat din viață colegul nostru George Balica
Istoria Radio Timișoara joi, 24 mai 2018, 06:37

A încetat din viață colegul nostru George Balica

A fost cel care, pe 22 decembrie 1989, a rostit primul “Aici Radio Timișoara Liberă” și a anunțat ascultătorii din Banat că întreaga...

A încetat din viață colegul nostru George Balica
Istoria Radio Timișoara sâmbătă, 28 martie 2015, 21:32

Remember: EVENIMENTE RADIO TIMIŞOARA 2014

EVENIMENTE  RADIO TIMIŞOARA 2014 Şcoala altfel 2014: „Să ştii mai multe, să fii mai bun !” În săptămâna 7-11 aprilie ne-au...

Remember: EVENIMENTE RADIO TIMIŞOARA 2014
Istoria Radio Timișoara sâmbătă, 28 martie 2015, 13:07

Remember: EVENIMENTE RADIO TIMIŞOARA 2013

EVENIMENTE RADIO TIMIŞOARA 2013  Donaţie Radio Timişoara -24 decembrie Angajaţi şi colaboratori ai Radio Timişoara au contribuit la donaţia...

Remember: EVENIMENTE RADIO TIMIŞOARA 2013
Istoria Radio Timișoara sâmbătă, 10 mai 2014, 13:38

Amintiri: Aniversare Radio Timisoara 59 de ani – 5 mai 2014

S-au împlinit pe 5 mai 2014  59 de ani de când Radio Timişoara a emis primul program, motiv pentru care v-am aşteptat cu „PORŢILE...

Amintiri: Aniversare Radio Timisoara 59 de ani – 5 mai 2014
Istoria Radio Timișoara miercuri, 30 aprilie 2014, 19:34

Remember: vechiul site radiotimisoara.ro

Vechiul site (creat între iulie 2009- iunie 2014) s-a mai regăsit câțiva ani (iunie 2014-2017) la adresa www.radio-timisoara.ro. O parte dintre...

Remember: vechiul site radiotimisoara.ro