Ultimul model de receptor Digital Radio Mondiale, prezentat în România

Avion AV-DR-1401 permite recepția programelor DRM emise pe unde medii și scurte, dar și  a clasicelor programe analogice AM și FM.

Există în lume trei norme digitale de emisie pentru radiodifuziune terestră. În S.U.A. sunt  mii de posturi HD Radio, care emit pe unde medii și FM, în paralel cu posturile analogice (unele programe fiind disponibile doar în variantă digitală). Europa de vest a promovat inițial DAB , iar în ultimii an mai noul DAB+. Sunt deja țări nordice care renunță treptat (sau chiar au renunțat în mare parte  – cazul Norvegiei) în mare parte la emisia analogică FM.
Vine puternic din urmă DRM- Digital Radio Mondiale, care permite transmisii digitale în toate benzile: lungi, medii, scurte (DRM30)  și ultrascurte (DRM+). În România sunt emițătoare de unde medii de ultimă generație, cum este cel al Radio Timișoara de la Orțișoara (630kHz), care prin modificări minime pot trece la emisie digitală. Radio România Internațional își transmite programele pe unde scurte  atât analogic, cât și digital, în DRM. Transmisii DRM au început în 2013 și peste Prut, Radio Moldova poate fi ascultat digital pe 873 kHz.

Avantajele unei transmisiuni DRM sunt certe: calitate mult mai bună a sunetului, folosind noul standard  (pe unde scurte dispare fadingul, adică acele variații de volum și calitate atât de supărătoare, iar pe unde medii se poate transmite chiar stereo), transmisia pe aceeași frecvență a mai multor  programe, acoperire mult  mai mare la aceeași putere de emisie,  lipsa interferențelor între posturi. Utilizatorul nu mai trebuie să țină minte frecvența , ci alege numele postului din lista celor disponibile. Ghidul de programe (EPG) îi permite atât vizualizarea grilei de programe, cât și programarea înregistrării celor preferate, pentru  că receptoarele mai noi permit înregistrarea pe un card SD, dar și redarea muzicii (și chiar a unor imagini) de pe acest tip de suport. Receptorul portabil are baterii Li-Ion care îi asigură o autonomie de 6-10 ore. Serviciile Scrolling Text și Journaline Data permit vizualizarea unor date despre programele sau piesa muzicală transmisă, dar și accesul la servicii de știri, informații meteo, etc. furnizate de posturile de radio.  Serviciul Emergency Warning permite pornirea automată a receptorului în cazul iminenței unui dezastru (taifun, cutremur, etc.) și transmiterea unor mesaje de urgență (audio și chiar text).

Dar cum de a apărut acest receptor în India?   Radioul național All India Radio (AIR) are cinci programe și o suprafață uriașă de acoperit. Folosirea DRM va însemna emițătoare mai mici, un consum redus de energie, deci costuri mai mici. Vor fi puse în funcțiune 33 de noi emițătoare DRM. Chiar în acestă lună a fost inaugurat un emițător DRM de 200 kW în Kolkata, care a înlocuit emițătorul cu tuburi, vechi de 88 de ani.
Evident că sunt necesare și receptoare pentru piața indiană, de aceea guvernul a încurajat dezvoltarea unor produse proprii, adaptate pieței (în final va trebui să aibă un preț mic, având în vedere puterea mică de cumpărare), dar și aspectele culturale (în India sunt la modă radiourile portabile cu difuzoare proprii și sunet puternic gen boomster).

Avion DR -1401 a fost prelansat  pe 12 septembrie la  IBC 2015 Amsterdam, iar Ankit Agrawal de la Communications Systems Inc. a primit pentru el DRM Gold Certificate (foto). Primele 2000 de receptoare vor fi livrate în octombrie, iar până la sfârșitul anului va pleca spre magazine un al doilea lot. Receptorul va fi disponibil în curând pe amazon.in.

Una dintre prezentările receptorului Avion AV DR 1401 la IBC 2014 Sursă foto: www.radioworld.com
Ruxandra Obreja prezintă DRM Gold Certificate atribuit lui Ankit Agrawal la IBC2014 pentru noul receptor AVion AV DR 1401 Sursă foto: www.radioworld.com

„Cu susținere și comenzi suficiente acest model ar putea fi un deschizător de drumuri, care să demonstreze că acest standard DRM, global, ecologic și extrem de rentabil , nu este doar viitorul radio-ului digital, ci chiar o realitate pentru ascultătorii de acum.”
Ruxandra Obreja, președinte DRM

Marți 22 septembrie Radio România a fost gazda unui Workshop Digital Radio Mondiale.  Radioul public este deocamdată singurul care folosește DRM pentru transmiterea pe unde scurte a programelor Radio  România Internațional. Implicarea Radio România și perspectivele digitalăzării au fost evidențiate de Constantin Burloiu, director tehnic.

Prezentarea  standardului DRM a fost făcută chiar de președintele consorțiului, Ruxandra Obreja (nume cunoscut multora de la BBC România, de altfel doamna Obreja reprezintă în continuare și BBC-ul) și de Radu Obreja – Director de  marketing DRM.  Alexander Zink, Vicepreședintele DRM și   Senior Business Development la  Fraunhofer IIS a prezentat (și apoi a exemplificat practic, chiar pe receptorul fabricat în India) facilitățile pe care le prezintă sistemul, atât la nivelul utilizatorului cât și al celui care emite programe în DRM30 și DRM+ (eficiență energetică, folosirea spectrului).  Despre configurarea rețelei, acoperire și costuri de transmisie a vorbit apoi  chiar reprezentantul unei firme de tradiție – Jens Stockmann, Product Specialist la GatesAir (fosta companie Harris).

Au fost prezenți la întâlnire atât reprezentanți ai RadioCom- compania care asigură transmiterea programelor publice , cât și ai ANCOM- Autoritatea Națională de Reglementare  în Comunicații.

Vedeta worksopului, noul receptor produs în India: Avion AV-DR-1401
Constantin Burloiu, director tehnic, perezentând perspectivele digitalizării Radio România
Ruxandra Obreja
Alexander Zink
Alexander Zink prezintă noul receptor DRM fabricat în India
Alexander Zink prezintă noul receptor DRM produs în India
Ruxandra Obreja
Noile chipseturi permit inclusiv recepția DRM
Unde puteți găsi mai multe informații despre DRM
Concluzii, așa cum au fost prezentate și la IBC Amsterdam
Vedeta prezentării, noul Avion 1401, alături de unul dintre cele mai cunoscute receptoare digitale compatibile DRM, Uniwave Di-Wave 100. ”The UniWave Di-Wave 100 is a revolutionary portable radio. It tunes longwave (150-288 kHz), medium wave (522-1620 kHz), shortwave (2300-30000 kHz) and FM band (87.5-108 MHz). The reception of DRM Digital Radio Mondiale, is supported on longwave, medium wave and shortwave (where applicable). SSB mode is not supported. DRM features include: station name and program information, Journaline®, MOT Slideshow and listening time-shift (10 minutes). A total of 768 memories are available: 256 DRM, 256 FM and 256 AM. The Di-Wave is your portable multimedia player with USB/SD card reader, MP3 Playback, MP4 playback, e-book reader and photo album viewer.” (http://www.universal-radio.com/catalog/portable/0023.html)more

Vedeți aici mai multe modele de receptoare, inclusiv recent lansatul Titus II!
Dacă testați unul dintre modele așteptăm un feedback, având în vedere posibilitățile noastre de a atrece în câțiva ani la emisie DRM AM. Vă mulțumim!

Articole asemănătoare

Colterm oprește apa caldă pe mai multe străzi din nordul Timișoarei

Colterm anunță că întrerupe, între orele 8.00 și 18.00, furnizarea apei calde la punctele termice…

2 ore ago

Vremea în Banat și Crișana

Astăzi, vremea va fi caldă și în general instabilă cu cer temporar noros. Pe arii…

3 ore ago

Oradea pierde acasă; Clujul tot mai aproape de titlu

Acest rezultat face ca Clujul să se apropie de un nou titlu de campioană. Trupa…

11 ore ago

Începe programul “Litoralul pentru toți”

Turiştii se pot caza în hotelurile de 2, 3 şi 4 stele din staţiunile de…

16 ore ago

Lectură în avanpremieră cu Gabriel Liiceanu la aniversarea UVT

Joi, de la ora 18.00, filosoful Gabriel Liiceanu va susține o conferință publică, al cărei…

16 ore ago

Accident în Parcul Industrial și Tehnologic din Timișoara

Potrivit Poliției Timiș, un bărbat de 51 de ani conducea un autoturism în incinta Parcului…

16 ore ago