? Ce vă plac mai mult: sardinele sau sardelele?

 

 

Comuniștii au avut mare grijă de ce puneau românii pe masă în acei ani. Cei care au prins epoca probabil că au zâmbit deja, dar nu vă  grăbiți să credeți că am fost doar ironic. Am fost ironic doar în ceea ce privește ultimii aproximativ zece ani de ceaușism când procurarea alimentelor de bază a fost o mare problemă. O foarte mare problemă fiindcă totul a fost raționalizat: carnea, produsele lactate, ouăle, până și pâinea. Au fost ani în care famiile cu copii mici se așezau la coadă încă de cu seară pentru a cumpăra un litru de lapte. Rația de unt, în anii ‘80 era de 200 de grame pe lună, mezeluri nu găseai, iar, dacă erai în trecere printr-un târg de provincie, nu puteai să cumperi pâine. Fiindcă pâine se putea cumpăra doar dacă aveai buletin sau viză de flotant în acea localitate. Asta dacă simplific lucrurile. Dacă e să spun tot adevărul, fiecare dintre noi se descurca: avea pe cineva care procura mezeluri, pe altcineva care făcea rost de carne, pe altcineva care făcea rost de lactate sau ouă.

Ei, luat cu amintirile, am uitat să vă spun ce recomandări nutriționiste ne dădeau conducătorii noștri. „Nicio masă fără pește oceanic” a fost sloganul din anii ‘70, când flota noastră aducea în țară pește berechet. Sloganul a dispărut în anii ‘80 fiindcă aproape tot ce se producea în România mergea la export. Atunci, nutriționiștii au făcut mare publicitate produselor alimentare cu soia. Numai că soia respectivă nu era soia alimentară, ci furajeră.

În fine, revin la pește fiindcă, acum câteva zile, cineva m-a întrebat care este forma corectă: sardele sau sardine. Ambele forme sunt corecte fiindcă denumesc două specii de pește înrudite: sardina și sardeaua.

Dacă v-am lămurit, ne vedem fix „pește” o zi. Adică mâine.

(rubrică difuzată în 12 decembrie 2017)

 

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

366 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc și în volumul ”Limba română pentru începători. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

 

 

(Foto: pixabay.com)

 

Articole asemănătoare

Oradea conduce aproape trei sferturi, dar pierde și jocul al doilea

Finala din Liga Națională masculină de baschet a continuat la Cluj-Napoca cu meciul secund. Campioana…

3 ore ago

„La începutul sezonului, am notat în vestiar data finalei din Cupa României” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a efectuat astăzi antrenamentul oficial înaintea finalei Cupei României la fotbal. Aceasta va…

4 ore ago

Timișul, Aradul și Oradea, în finala competiției Destinația Anului 2024

Categoria Cea mai bună campanile de promovare va primi puncte exclusiv din partea juriului, nu…

4 ore ago

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România revine la Oradea

Până în data de 19 mai, editurile prezente vor prezenta cele mai recente titluri la…

4 ore ago

Muzeul de Artă din Timișoara refuză să organizeze Noaptea Muzeelor

Angajații Muzeului Național de Artă din Timișoara nu vor deschide porțile instituției de cultură în…

4 ore ago

Peste jumătate dintre participanții la Bursa Locurilor de Muncă, selectați pentru angajare

Potrivit AJOFM Tmiș, dintre cei o mie de participanți, aproximativ șase sute au au fost…

4 ore ago